Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Регионално

Тези дни, докато на всички им пищяха ушите от информация за световното събитие №1 - сватбата на принц Уилям и Кейт, медиите у нас се отплесваха и в регионално дребнотемие. Сред смешно незначителните теми на фона на височайшето събитие на Острова бе и тази за двойствения характер на съдебната ни система. Тъкмо беше позабравен скандалът от думите на щатския посланик Уорлик, който каза, че у нас съдът мери с двоен аршин - за бедни и за богати, и изненадващо огън откри германският посланик Матиас Хьопнер. Той не само подкрепи, но и задмина американския си колега, отсичайки, че в България има недосегаеми от правосъдието. За по-авторитетно каза го пред Дойче веле.
Това стана в понеделник. Но дойде вторник, сряда, седмицата се изниза, а така и не се появи очакваният протест на висшия ешелон на набедената съдебна система. След изказването на Уорлик председателят на ВКС Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев рипнаха като ощипани и направиха съвместно изявление. В смисъл че са обидени, а посланикът не е прав и не му е работа. Подобна реакция имаше и когато бившият френски посланик Етиен Дьо Понсен воюваше свирепо с магистратите заради оправдателната присъда за убийците на студента Мартин Борилски.
Срещу коалиция между САЩ, Франция и Германия не се рита. Но и да упорстваш като болшевик на разпит, също не върви. Не може всички да твърдят, че царят е гол (респективно че Темида е зряща), а ти да твърдиш обратното. Или да не обелваш ни дума, ни вопъл, ни стон. А се задава и спецсъд, който трябва най-сетне да осъди някой бележит хайдук. При наличния материал обаче поредните надежди скоро ще увехнат. То е като да сложиш тотално сбъркан софтуер в нов компютър. Чийто вирус не е пуснат от посланиците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във