Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Регистрирано

Новият-стар кмет на Хасково Георги Иванов даде пресконференция, на която се закани да съди тамошното МВР за превишаване на права. Полицията го призовала, за да му направи полицейска регистрация (снимки, отпечатъци и т. н.)и да го заприходят в архива си като кримка. Така по закон постъпвали с всеки, срещу когото е повдигнато обвинение. Градоначалникът отказал да го регистрират и МВР го глобило. После делото било прекратено и глобите се оказали неуместни.


За трите си поредни мандата хасковският кмет е главен герой в няколко дела, но няма присъда по нито едно от тях. По едно е оправдан, друго е прекратено, а някои не са стигнали още до съда. Сочеха го за най-скандалния, най-корумпирания и най-проверявания кмет в България. А той отвръща, че е свикнал, че вече не му прави впечатление и че каквито и дела да водят срещу него, накрая ще бъде оправдан. На отправения публично от пловдивския владика Николай призив: Кмете, покай се!, Иванов отвърна, че не се поддава на анатемосване.


При такива бронебойни аргументи хасковската полиция и тамошната прокуратура трябва да се червят и да оставят Георги Иванов на мира. Под носа им е примерът с бившия сливенски градоначалник Йордан Лечков, а и с други доказано невинни кметове. При това Лечков остави Сливен разоран, а Хасково излъчва благоденствие.


Вместо да се блъскат в стена, разследващите може да прегледат докладите на Европейската комисия, в които по отношение на корупцията в т. нар. високи етажи на властта се констатира едно и също - присъди няма. Въпрос е както на регионален манталитет, така и на константна съдебна практика. Да не говорим, че хора като хасковския кмет ще стоят в полицейските архиви толкова екзотично, колкото пикантна е тамошната магистратура.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във