Параграф22 Daily

§22 Анализи

Регистърът на оръжия - ахилесовата пета на МВР

Ловчанлийката Теодора Тодорова (42 г./ ще запомни завинаги празничната нощ от посрещането на новата 2021 година. В разгара на традиционното "Дунавско хоро" тя беше простреляна от неизвестен стрелец и се озова в болница. Пет дни след инцидента, мълчанието на ловешката полиция бе нарушено с кратко съобщение: "Във връзка с разследване на инцидента станал в новогодишната нощ, пред блок 327 в ж.к. „Младост“, молим всички граждани, които разполагат с информация за произшествието да се свържат със служители на ОД МВР-Ловеч или РУ Ловеч на тел. 068/668 323 и 068/668 226"

Разкриването на извършителя се оказа трудна задача за полицията в Ловеч. Дори вътрешният министър Христо Терзийски призна, че МВР все още тъпче на място по случая. Според него една от причините е, че куршумът в тялото на Теодора все още не е изваден. Тоест все още не е възможно да се извърши балистична експертиза, която би могла да установи за какъв вид и система оръжие е предназначен куршумът, кога и къде са произведени, а по специфичните следи по куршума би могло да се определи и идентифицира конкретното оръжие.

Разбира се всичко това е възможно ако са налице две условия - едното е самият куршум, а второто е оръжието да е било простреляно и регистрирано в полицията, както изисква Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/. 

По същия начин се процедира и ако на мястото на престъплението е намерена гилза от изстреляния патрон. Такава очевидно няма, което обяснява и безсилието на полицията в разкриването на случая. "Все още не можем да кажем откъде идва изстрелът. Предполагаме, че е от жилищните сгради, а огнестрелното оръжие е късо. Предполагаме, че изстрелът е директен," разкри вътрешният министър Терзийски.

Засега криминалистите от Ловеч извършват рутинна работа по разследването - разпити на свидетели, проверка в служба "Контрол на общоопасните средства" /КОС/ в Областната дирекция на МВР -Ловеч за хората, които имат разрешителни за притежаване на оръжие. Според МВР-шефа приблизително 120 000 българи имат разрешителни за притежаване на ловни пушки, а част от тях имат и пистолети. В случая обаче става въпрос за късо оръжие и въпросът е дали то е регистрирано, както изисква закона.

Проверката по адресна регистрация на притежателите на късо оръжие в Ловеч не би трябвало да затрудни криминалистите от дирекцията. Притежателите едва ли са стотици, за да отнеме на полицията пет дни за установяването им. Тази проверка дори би могла да се извърши са минутка, ако полицията използва Единния автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства (ЕАР-КОС). Такъв съществува още от 2013 г., благодарение на съвместния българо-холандски проект "VERONA". С помощта от Холандия МВР обяви, че вече е възможно компютризирано регистриране на огнестрелните оръжия, издаването на разрешителни за притежаване, регистрацията на актове, наказателни постановления, откази, отнемания, проверки и извършване на справки. Единният регистър трябваше да улесни полицията в дейността по издаване на разрешителни, да ускори процедурата по обслужването на гражданите и юридическите лица, както и даде по-големи възможности за полицейската дейност по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления с огнестрелни оръжия. И всичко това бе обявено за възможно, благодарение на ЕАР-КОС, който позволяваше извършване на детайлни справки за всички физически и юридически лица, оръжия, взривни вещества, административно-наказателна дейност.

Тогавашният шеф на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Ангел Антонов благодари на заместник-посланика и съветник в посолството на Кралство Нидерландия г-жа Рини Бъс за оказаната подкрепа при реализирането на проекта, а тя обеща съвместната работа на правоохранителните органи на двете страни в тази посока да продължи и в бъдеще.

Вместо да донесе светло бъдеще за разследващите полицаи, проектът се наби в задънена улица. Стигна се дотам, че през 2017 г. прокуратурата, този строг господар на досъдебното производство, се скара на МВР за неработещия регистър. Обвинението стигна до този извод след проверка за броя на притежателите на разрешените по закон оръжия. Според обвинението от обявяването на старта на ЕАР-КОС, до 2017 г. МВР не е изпълнило задължението си да актуализира Единния автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства. От МВР обясниха, че свършили парите и обещаха регистърът да заработи през ноември 2018 година.

Задължението на МВР да изгради база данни за всички видове огнестрелни оръжия в България е записано в чл.11 от Закона за оръжията и боеприпасите още през 2010 година. А след атентатите в Париж от 2015 г. европарламентът одобри и поправки в Директивата за огнестрелните оръжия, които задължиха страните членки да създадат съответна система за наблюдение, издаване и подновяване на разрешителни за огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и да споделят помежду си информация. Преди години започна и изграждането на системата SCEPYLT - национална точка за обмен на информация с компетентните органи на страните - членки от ЕС, по контрола на транспортиране на взривни вещества, пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия, боеприпаси.

2018 г. остана в историята, замина си 2019-а, а наскоро изпратихме и 2020 година. Проблемите около ЕАР-КОС обаче продължават, а с това и трудностите по разследването на престъпления, свързани с огнестрелни оръжия. В края на 2019 г. МВР обяви обществена поръчка за "Поддържане и развитие на Единен административен регистър – контрол на общоопасните средства (ЕАР-КОС) в частта си за комуникация с външни информационни системи с цел предотвратяване и разкриване на престъпления". Тя включваше доставка на компютри, скенери, принтери, фотоапарат и консумативи в Центъра за персонализация и технологично администриране в сектор КОС – ООП – ГДНП, осъществяване на взаимодействие между автоматизираната информационна система ЕАР-КОС с енциклопедията за оръжия, осигуряване на поддръжката й и актуализиране на информацията в нея. В края на януари 2020 г. обществената поръчка обаче беше прекратена, тъй като не бяха постъпили оферти от изпълнители.

Очевидно проблемите с цялостното изграждане, работа и поддръжка на ЕАР-КОС все още не са разрешени. Суетенето около един чисто битов инцидент, какъвто е случаят с 42-годишната Теодора Тодорова от Ловеч, е доказателство за това. Какво да говорим, ако ставаше въпрос за престъпление, извършено с умисъл, организирано и в престъпна схема?

Facebook logo
Бъдете с нас и във