Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РЕЖИСЬОРЪТ НА БАКЛАВА ОБЯВЕН ЗА ИЗДИРВАНЕ

Мистерията около скандалния български филм Баклава се сгъсти съвсем, след като режисьорът на лентата Алексо Петров бе обявен за издирване от полицията. Авторът на филма, който разбуни духовете в страната преди броени месеци, е обявен за общонационално и международно издирване с разпореждане на Районната прокуратура в Бургас. До момента - по данни на прокуратурата, Алексо Петров е в неизвестност и не е възможно да бъде открит за разпит. Това е принудило представителите на държавното обвинение да предприемат този последен вариант той да бъде намерен в страната или в чужбина.
Скандалната лента, в която бяха снимани сираци от бургаския интернат Александър Георгиев Коджакафалията, нашумя през месец януари тази година. Тогава рекламните трейлъри на БГ филма се появиха в един от най-известните сайтове за видеообмен vbox7.com в ИНТЕРНЕТ. Снимките, показани в рекламното видео, изобилстваха със сцени на насилие и секс, а участници в тях бяха ученици от бургаския интернат на възраст от 7 до 16 години.
Седмица след като скандалът гръмна за клипчетата бяха информирани и специалистите от Държавната агенция за закрила на детето. От своя страна Районната прокуратура в Бургас се самосезира и започна разследване на видеото. Шумът около лентата доведе и до уволнението на директорката на бургаския интернат Елена Рунева, а отговорноста за безопасността на децата в продължение на няколко месеца бе коментирана и прехвърляна от една на друга институция, без да стане ясно кой е виновен.
В момента срещу филма Баклава и режисьора му Алексо Петров е образувано досъдебно производство по два члена от Наказателния кодекс. Първото обвинение е за съставяне и разпространение на произведения с порнографско съдържание по чл.159, ал.4, който предвижда до шест години затвор и глоба до 8000 лева. Вторият текст, по който е подведен съставителят на лентата Петров, е по чл.192, ал.2 - за приемане на работа на лица, ненавършили 16 години, без разрешение от Областната инспекция по труда. Наказанието по този параграф е лишаване от свобода до една година и глоба от 1000 до 3000 лв., заяви работещият по случая прокурор от Районната прокуратура Андрей Червеняков.
Две подробни експертизи - компютърна и аудиовизуална, са отделили сцените, в които става дума за порнография. Вече са разпитани и всички участници в лентата от бургаския интернат, както и представители на основните институции в черноморския град - за това, дали има разрешение малчуганите да участват във филма.
На практика разследването от страна на бургаската прокуратура е напълно приключило. Липсва обаче разпитът на най-важното лице - режисьора на филма Алексо Петров. Според прокурор Червеняков, ако се докаже отговорността на Петров за скандалните сцени и той не бъде намерен, има вероятност да бъде съден задочно, като му бъде назначен служебен защитник.
Според представители на Районната прокуратура в Бургас, името Алексо Петров е псевдоним, който няма нищо общо с истинското име на режисьора. Самоличноста на самия човек е изключително трудна за установяване. Комуникацията с него е водена само от чужбина, а по документи той се води, че живее в България. Слуховете, че Петров е в Канада, режисирани от негови колеги, участвали заедно с Петров в снимките на Баклава, също будят съмнение. По документи Петров изобщо не е напускал страната. Няма и данни да е заминал за Канада, закъдето би следвало да му бъдат издадени международен паспорт и виза. Открит е постоянният му адрес в България, но на него самият Петров не е намерен.
Единственият вариант, според представителите на държавното обвинение, е той да е някъде в европейска държава в момента, тъй като затам се изисква само представянето на лична карта. За момента единствената комуникация между Петров и Районната прокуратура в Бургас е изпратен от него имейл до обвинението, в който се интересува докъде е стигнало разследването за филма Баклава. Самият имейл адрес обаче не може да бъде приет за валиден, за да бъде призован по него Петров.
Проверка на Параграф 22 показа, че въпреки разрастващия се скандал и започналото разследване и досега клиповете на филма Баклава лесно могат да бъдат открити в ИНТЕРНЕТ-мрежата и няма как да бъдат махнати оттам. Те са били качени от чужбина и не могат да бъдат отстранени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във