Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рекордьори сме по контрабанда в Европа

България е рекордьор по нелегален трафик на стоки сред страните, които са външни граници за Европейския съюз (ЕС).
Тази печална констатация бе направена при представяне на маркетинговото изследване Загуби за бюджета на ЕС от контрабандата през югоизточната граница на Съюза, контролирана от България. Проучването бе представено в четвъртък (28 май) по време на пресконференция от Конър Фоли, експерт от Европейския съюз. То е разработено от неправителствената организация Сигурност и развитие и е част от международен проект, който изследва търговията с акцизни стоки, обясни нейният председател Радостин Генов.
На българските граници вече не трябва да се гледа само като на български, защото те вече са и граници на ЕС, и правителството трябва да потърси помощ вътре в Съюза, обясни г-н Фоли, който е консултант по митническо и данъчно законодателство. Радостин Генов посочи, че по последни данни у нас пазарът на Булгартабак се е сринал от началото на годината с 50 на сто вследствие на контрабандата. Според него причината за проблемите на държавата в тази област се крие не в липсата на достатъчен административен капацитет, а поради отсъствие на решителност от страна на управляващите да нанесат категоричен удар срещу контрабандистите.
Експертът Фоли заяви, че трябва да се обединят усилията на граничната полиция с тези на следствието, за да се засече произходът на контрабандата и да се събират повече доказателства, чрез прилагането на които наказателният процес ще има по-голям ефект. Авторите на проучването предлагат да се използва и капацитетът на Националната разузнавателна служба, която трябвало да се занимава с логистиката и с натрупването на информация за начините, по които се разпределят спечелените зад граница средства.
Според доктора на икономическите науки Веселин Васев контрабандата не може да бъде ликвидирана напълно, но трябва да се сведе до възможно най-ниски нива. Той цитира статистика, според която България губи от контрабанда на цигари над 200 млн. лв., а загубите от контрабандата като цяло за държавата са около 1.5 млрд. лв. годишно.
Все още не са изчислени загубите от нелегалния внос в страната ни за бюджета на ЕС. Конър Фоли коментира, че у нас се обръща прекалено много внимание на установяване на престъплението и не толкова на разследването и повдигането на обвинения. Препоръчано бе правителството да отдели средства за развитие на пограничните райони, които по правило не са развити икономически, а това е предпоставка за нелегална търговия с различни стоки.
Докладът ще бъде публикуван официално след изборите. Проучването ще бъде представено както пред българския парламент, така и пред Европейската комисия най късно през октомври тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във