Параграф22 Weekly

В Европейския съд в Страсбург

Рекордна санкция срещу България

Европейският съд по правата на човека в Страсбург одруса България с рекордните 553 000 евро за нарушаване на реституционни права по делото Мутишев и други срещу България. Обезщетение получават осем български граждани, като на всеки от тях са присъдени допълнително и сумите от 1000 евро за причинени неимуществени вреди и 1147 евро за разноски по делото. Освен тези суми държавата трябва да плати и всички данъци върху въпросните имоти, тъй като нейна е вината за невъзможността на собствениците им да ги плащат досега. Парите трябва да бъдат изплатени шест месеца след влизане на решението в сила. Ако това не стане, върху присъдената сума започват да се начисляват и лихви.


Жалбоподателите са наследници на крупен земевладелец от Благоевград, починал в началото на 1945 г., броени месеци след деветосептемврийския преврат. Наследниците, някои от които живеят в София, претендират за собствеността над 24 земеделски имота близо до село Българчево с обща площ 846.5 дка плюс 2 дка в пределите на Благоевград. Според жалбоподателите пазарната стойност на тези имоти, през някои от които трябва да премине и магистрала Струма, възлиза на 3 141 254 евро. Правителството безуспешно е оспорило правата на собствениците с довода, че реституцията на земите, потвърдена и със съдебно решение, е още в ход, а оценката им е спекулативна и нереалистична.


Съдът в Страсбург издава второ решение по казуса и се отнася единствено до определянето на обезщетението. Първото е от края на 2009 г., когато съдът решава делото по същество. Евромагистратите отсъждат, че е нарушено правото на собственост по чл.1 от Протокол № 1 към Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Съдът дава на страните шест месеца за споразумение, присъждайки само 3000 евро за покриване на адвокатските разноски. Типично по нашенски държавата продължава да не си мърда пръста - споразумение за размера на обезщетението с жалбоподателите не е постигнато, но и реституционната процедура не е довършена.


Подобно на предишни свои (т. нар. пилотни решения)и в съгласие с практиката си да извлича сериозните проблеми в отделните страни съдът стига до извода, че България системно бави с изпълнението на решенията му по реституционни претенции. Посочено е наличието на аналогични жалби срещу България и е указано, че генералните мерки в изпълнение на решението в случая трябва да доведат до категоричен резултат в две насоки. Едната е в националното законодателство да се въведат ясни срокове за изпълнението на окончателните съдебни и други решения, свързани с реституцията на земеделски земи, другата - въвеждане на ефективно средство за търсене на обезщетение, когато тези срокове не се спазват.


Това решение подсказва, че започват да се сбъдват очакванията за големите санкции срещу България в съда в Страсбург. Досега държавата беше осъждана предимно за нарушаване правото на справедлив процес по наказателни дела. Юристи отдавна предупреждават, че предстои истински бум на осъждания заради продължаващите две десетилетия безобразия по възстановяване на собствеността по реституционните закони. При тях обезщетенията няма да са по 10-15-20 хил. евро, а ще възлизат на стотици хиляди. Досегашното най-високо обезщетение беше в размер на 361 500 евро, а основанието за присъждането му беше същият Протокол №1към евроконвенцията. България беше осъдена да компенсира нарушеното право на собственост на чешката фирма Злинсат. Това стана заради недопустима намеса на прокуратурата в граждански спор - държавното обвинение се намеси в приватизационната сделка за хотела в столичния кв. Горна баня с цел да прекрати договора за продажбата, подписан от чехите и столичната агенция за приватизация.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във