Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ремонт в сградата на МВР-пресцентъра: В КРАКАТА ЛЪСНАТ - В ГЛАВАТА БЛЪСНАТ

Едва ли е известно на широката общественост, че специализираната дирекция Връзки с обществеността на МВР е разположена в сграда, която е архитектурно бижу, останало от времето на цар Фердинанд. Тя се намира на метри от зданието на самото министерство - на пресечката на улиците 6 септември и Гурко.
В момента сградата се ремонтира с финансова инжекция от проект Красива България и от бюджета на МВР. Един от основните приоритети на въпросния проект е ремонт и възстановяване на сгради паметници на културата.
Казано с думи прости - ремонтът предвижда смяна на олющените прозорци с нова ПВЦ-дограма, препокриване на сградата и, съвсем естествено, пребоядисване. Или както може да обобщим - лъсване отвън на зданието до степен, в която обикновеният пешеходец да помисли какви жертви прави ръководството на МВР в името на красотата.
Дотук добре. Както винаги обаче има едно сюблимно но. В случая то се свежда до факта, че сградата, която е на почти 120 години (тя е строена непосредствено след Освобождението през 1890 г.), ще заблести отвън, докато отвътре дори няма да бъде пипната с пръст.

Договорът
Според официалния договор изпълнител на ремонта е фирмата Монолитно строителство ЕООД с управител Пламен Атанасов. Интересното в случая е, че същата фирма беше избрана да извърши ремонта и на музея на МВР на столичната улица Лавеле през есента на миналата година.
За да придобие по човешки вид неговата сграда, където доскоро се помещаваше музеят на вътрешното министерство, бяха пръснати над 175 000 лв., също по програма Красива България. И там, както и в случая със сградата на пресцентъра, МВР, осигуриха 51% от сумата, а от проекта бяха осигурени останалите 49 процента.
Във вътрешното министерство не крият задоволството си от работата на фирмата.
Цената на сегашния ремонт с ДДС според договора е 170 267 лева. Ремонтът е започнал на 23 юли тази година, а срокът за изпълнението му е тримесечен. Което означава, че трябва да приключи най-късно до 23 октомври. Ремонтът и на сградата на пресцентъра се финансира по същата схема.
Както вече писахме, новият Закон за МВР е така написан, че в министерството останаха в недоумение коя служба ще се занимава с дейностите на досегашната Дирекция Материално-техническо осигуряване и социално обслужване (някогашната Тил на МВР), която се грижеше и за сградния фонд на ведомството. Точно тя липсва в списъка на специализираните звена според новия закон. По тази причина никой не може да каже кой би могъл да ремонтира сградата на Гурко №23 отвътре, та ПР-спецовете на Миков да не треперят вече дали няма да се срине върху главите им старият и изгнил вековен гредоред. На нас ситуацията с тази сграда напомня една епиграма на Радой Ралин от книгата му Люти чушки: В краката лъснат - в главата блъснат.
Историческа справка
Сградата, в която днес се помещава пресцентърът на МВР, е паметник на културата. Построена е през далечната 1890 г. като резиденция към тогавашния царски дворец. Тогава е била на два етажа, като в нея е имало сутерен и таванско помещение.
Според проучване, направено почти век по-късно (1988 г.) от архитект С.Бракалова, което се пази в момента в Националния институт за паметниците на културата, архитектурно сградата е решена в стила на неокласицизма. Тук има арковидни прозорци, йонийски пиластри и фронтони над прозорците, пише в проучването. С течение на времето интериорът е бил отчасти преустроен.
Интерес представлявал зимникът, където преди е имало гробница. В жилището са запазени и камини. Първоначално всеки етаж е имал по десет пряко свързани с коридора стаи, впоследствие някои от тях са приспособени за санитарни възли.
Според описа на архитект Бракалова сградата е една от най-представителните и най-красивите в столицата до Първата световна война. В наши дни тя е и една от най-старите административни сгради в страната ни.
Постепенно обаче тази част на града се наситила с четири- и повече етажни жилищни и обществени сгради и е загубила своето значение в оформянето на средата.
Днес тя участва в нея несъвсем благоприятно. Частично разрушена по време на бомбардировките, тя не е прецизно възстановена, е записала архитект Бракалова в своето проучване. В него тя още тогава е отбелязала, че при положение че не се наложи преразглеждане за запазването й по много важни градоустройствени причини, в сградата може да се извърши сериозна професионална намеса и, без да загуби автентичността си, да подобри обемно-пространственото и интериорно въздействие.
Смисълът?
Да се обнови външният вид на сградата, в която се кове имиджът на министър Миков и на вътрешното ведомство, като цяло е добра идея. Дори похвална. До момента обаче, в който човек не влезе вътре в сградата, вместо само да гледа отвън работниците, които носят прозорци и сменят керемидите на покрива.
При всяка стъпка отдавна остарелият гредоред се тресе, сякаш за да подскаже, че трябва да бъде сменен колкото се може по-бързо, докато подът не е пропаднал фатално.
Ето защо е било редно да се помисли за цялостен ремонт на сградата. Според служители от бившата дирекция Материално- техническо осигуряване и социално обслужване обаче цялостен вътрешен ремонт на овехтялата сграда ще има чак когато... това стане приоритет пред Министерството на вътрешните работи. На дневен ред обаче били полицейските управления в столицата. Заради тяхната незавидна материална база именно там се наливали пари от бюджета на МВР.
Преустройството
Зданието, където се помещава пресцентърът на МВР, отдавна очаква да се превърне в мястото, където журналисти спокойно могат да отидат и да получат информация, каквато биха желали.
По-конкретно в него липсва помещение, където репортерите могат да отседнат например след пресконференция в основната сграда на МВР и където хората от пресцентъра биха могли да им съдействат да зададат допълнителни въпроси.
При по-голямо желание там могат да се осъществяват срещи между репортери и съответните униформени служители. На тях ченгетата биха могли да разкриват подробности около даден случай, по който работят и който е станал обект на разследване от репортера. Защото най-нормалното нещо е журналистите да искат среща на четири очи, а на пресконференции няма как да се издават темите, в които се ровят.
Още нещо. Тази приемна може да поеме функциите на своеобразен клуб на криминалните репортери. Подобна идея имаше преди години и тя беше реализирана с немалък успех.
Хубава идея също така е в пресцентъра на вътрешното министерство най-накрая да се отдели малко помещение и за библиотека, където репортерите да четат бланки, брошури и друга специфична литература.
Но... засега това са добри пожелания. Тези идеи се споделят и от журналистите, и от шефката на пресцентъра Диана Янкулова. Но по подобие на музея на МВР и зданието на отдел Връзки с обществеността май ще си остане само с външното разкрасяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във