Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РЕШЕТКИ ЗА СТАНКА МИЛИОНЕРКАТА И ЖОРО ЧЕТВОРКАТА

След пет години отлежаване из сараите на Темида делото по първия опит за производство на кюстендилско евро най-сетне приключи. Да беше черешова ракия, за това време да се бе превърнала в амброзия, но от съдебен процес, проточил се във времето, друго освен горчилка в гърлото не може да се очаква.
В края на миналата седмица състав на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от Мирослав Начев, прати в затвора за по четири години подсъдимите Станка Калоферова (41 г.), известна като Станка Милионерката, Георги Панев (41 г.), прочул се с артистичния си прякор Жоро Четворката и Валентин Грозданов (42 г.). Така петгодишното ходене по мъките в процеса за домашното евро бе възмездено общо с дванадесет години решетки.
Имената на тримата участници в делото нашумяха през последните декемврийски дни на далечната 2002 г., след полицейска акция, приличаща на екшън по холивудски.
Историята
Всичко се разиграва за минути в самия център на Кюстендил, малко преди полунощ на 21 декември 2002 година. Уличката между сградата на кметството и хотел Пауталия, където по това време се намират няколко автомобила с пловдивска и кюстендилска регистрация, изведнъж се оказва тясна за изникналите сякаш от нищото полицаи. Главните действащи лица в последвалата динамична сцена се оказват пловдивчанката Станка Калоферова - Станка Милионерката, и Георги Панев - Жоро Четворката, известен в подземните среди на страната ни като един от най-изкусните фалшификатори на валута.
На дуета от Града на тепетата партнира кюстендилецът Валентин Грозданов - Шипока. Докато тримата се суетят между колите си, за кратко се чуват викове и само за секунди те са проснати на земята. От чантата на Милионерката ченгетата вадят огромен запечатан найлонов плик, в който има 18 пачки банкноти по 500 евро. При продължилото претърсване в колата на кюстендилеца Валентин Грозданов са открити още 158 банкноти с номинал от по 100 евро.
Последвалата експертиза доказва, че парите са много умел фалшификат. Експертите са изключително затруднени от факта, че неистинските купюри са изработвани в малки серии, като всички имат различни номера. На практика това ги прави неуловими на пазара, особено по онова време, когато евровалутата все още беше нова и не много добре позната.
Разследването
Ударът в Кюстендил не е случаен и е резултат от няколко месечно разследване, в което са се включили не само българските, но и македонските и австрийските полицейски служби, става ясно малко след показната акция в областния град.
До разкриването на тройката българи се стигнало, след като австрийските власти подслушали телефона на гаджето на Станка Милионерката, която по онова време живеела в гр. Залцбург.
От записа със специалните разузнавателни средства става ясно, че двама представители на австрийския криминален контингент усърдно търсят човек, който да им изработи 9 млн. фалшиви евро. Продължилото подслушване довело австрийските ченгета до Станка, която по това време се подвизавала с турското си има Хатидже. Пловдивчанката се наела да осигури майстор, който да изработи парите. Тя се обърнала за помощ към стария си приятел Жоро Четворката. Двамата се познавали от времето, когато той имал дискотека в Пловдив.
Кюстендилската връзка
След като била изработена първата част от поръчаната сума евро менте, Станка и Четворката трябвало да предадат готовата партида на купувачите. В ролята на поръчителите, известни като Марио и Паоло, влезли двама австрийски полицаи, които според първоначалния план трябвало да получат първата част от поръчката. Срещата между Милионерката, Четворката и двамата австрийци била уговорена в хотел Пауталия в Кюстендил.
Там към четиримата трябвало да се присъедини и кюстендилската връзка Валентин Грозданов, който имал задачата да осигури безпрепятственото преминаване на стоката през границата. По онова време Грозданов работел като контрольор на Пътни такси на ГКПП Гюешево, така че задачата не била непосилна за него.
Арестите
По време на полицейската акция в капана на ченгетата попадат Станка Калоферова и Георги Панев, както и още трима пловдивчани, подлъгани от Станка да я придружат до Кюстендил. От хватката на ченгетата обаче се измъква Валентин Грозданов - Шипока, който успял да се изпари по времето на арестите. При претърсването на дома му, както и на къщата на майка му в близкото до Кюстендил село Шипочано, ченгетата обаче удариха истински джакпот.
В селската къща са открити свидетелство за управление на автомобил и контролен талон на името на Ал-Албалул Бадер, с печатите на КАТ - София, 5 стикера от сребристо фолио, метално клише с изобразен еврейски свещник, кредитна карта на името на Сали Лазарович, метално клише с изобразен орел, 27 подвързии за дипломи за висше образование, 7 корици, както и вътрешните страници за изработването на немски паспорти, атрибути за изработването на чужди документи за самоличност, фалшифицирани бланки на Международния съюз на превозвачите, 500 празни ваучера на фирма Александрия, цев, приклад и ремък за изработването на пушка тип помпа, 72 броя ловни патрони, 12-и калибър и един патрон за пистолет.
Последствията
Дотук историята се развивала така, сякаш полицията най-сетне си е свършила работата, както трябва. В първите няколко дни впечатлението наистина е било такова, а чувства на законна гордост и изпълнен дълг са избуявали из коридорите на полицейската дирекция в Кюстендил. Докато случаят не попаднал в ръцете на прокурора от Окръжна прокуратура - Кюстендил, Бисер Любенов.
След изтичането на двумесечния срок на досъдебното производство и няколко продължения прокурор Любенов прекратява преписката по случая с фалшивото евро. Мотивът му е, че няма достатъчно доказателства за съпричастност на тримата към … държането на неистинските парични знаци, каквото и да значи тази формулировка. Така горещият картоф отново бил хвърлен в дланите на полицията.
За късмет на работилите по случая ченгета по неведоми пътища слухът за спирането на производството стига до Върховната касационна прокуратура. Оттам изпращат указания до Кюстендилска окръжна прокуратура случаят да бъде възобновен. Така на практика след почти двегодишно забавяне, на 26 януари 2005 г., отново прокурор Любенов внася в съда обвинителен акт срещу тримата изобретателни мошеници.
Според него обвиненията срещу Станка Илиева Калоферова и Георги Тодоров Панев са по чл.244, ал.2, във връзка с ал.1, във връзка с чл.243, ал.1, във връзка с чл.20, ал.2 от НК. Текстовете, по които са обвинени двамата пловдивчани, сочат:
Чл.243. (1) Който изготви неистински или преправи истински парични знаци с курс в страната или в чужбина, се наказва за подправка на парични знаци с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
Чл.244. (1) (Който прокара в обращение подправени парични или други знаци по предходния член, придобие или си служи с такива, като знае, че са подправени, или пренесе през границата на страната такива знаци, се наказва с лишаване от свобода до осем години.
(2) Наказанието по предходната алинея се налага и на лице, което държи такива знаци в големи количества.
Третият подсъдим, Валентин Грозданов - Шипока получава същите обвинения, допълнени и с обвинение по чл.339, ал.1, пр.2 от НК и по чл.308, ал.1 пр.1 от НК, които гласят:
Чл.339. Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривове, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия или боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Чл.308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.
Послепис
Малко или много са отсъдените наказания от по четири години за тримата е въпрос, над който умуват запознати със случая. Каквото и да е, все пак е по-добре от нищо, коментират юристи от Кюстендил след края на процеса. Още повече че това е решението само на първа инстанция и обвинението има възможност да обжалва присъдите.
Ще обжалваме наказанията, не може и тримата да носят една и съща отговорност, след като по време на процеса не се доказа по категоричен начин кой и кога е държал неистинските парични знаци, казаха адвокатите от защитата. Отговорността не е обща, тя винаги е лична, припомниха юристите.
Така след първоинстанционния финал на това дело изскочиха наяве онези слабости в досъдебното производство, заради които се стигна до сравнително леките присъди. Въпреки че полицията удари тъпана по случая, за да се похвали с големия удар, вече пета година след случката така и не беше изяснено къде са отпечатани фалшивите евро и кой в крайна сметка ги е изработил. Освен това тайна за разследващите и за обществото остана отговорът на въпроса за какво са му били на кюстендилския член на групата Шипока съставките за немски паспорти, както и тир-карнетите, открити в дома му в Шипочано.
Мотивите по присъдата на Милионерката, Четворката и Шипока ще станат готови след две седмици, според думите на съдия Мирослав Начев. Така и така по това дело изчакахме пет години, нищо не ни струва да изтърпим и още 15 дни, за да разберем какви са основанията на Темида да даде общо 12 години затвор по първото по рода си дело за производство на фалшиво евро в Кюстендил.
За обица на ухото на българските правораздавателни органи обаче ще кажем, че в деня на провеждането на акцията, през далечния декември 2002 г., в Залцбург австрийските власт арестуват и малко по-късно съдят гаджето на Станка Калоферова. Без излишни процедури и протакане младият мъж получава присъда от година и половина, която вече е излежал и може би забравил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във