Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Решетки завинаги за Сумиста

Бедственото положение в Шуменска област, обявено в средата на седмицата, за малко не стана причина най-шумният знаков процес Килърите да се препъне на самия финал. Докато Областният щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, свикан от областния управител Димитър Александров, обсъждаше бедствената ситуация, в шуменския съд се очакваше делото да бъде отложено заради изключително тежките зимни условия. Бяха затворени повечето пътища в областта. Съставът на Окръжен съд-Шумен обаче успя да прегази правните преспи и присъди най-тежкото наказание доживотен затвор без право на замяна за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев - членове на групата за убийства и изнудване.


nbsp;


Успех за обвинението срещу Килърите


nbsp;


Когато в началото на ноември тази година окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова поиска доживотен затвор без право на замяна за подсъдимите по делото Килърите Петър Стоянов, Георги Вълев, Янко Попов и Васил Костов, доживотен затвор за подсъдимия Петър Атмаджов и 20 години лишаване от свобода за Райчо Стойнев за три поръчкови убийства, никой не се наемаше да направи категорична прогноза ще бъдат ли достатъчни доводите на обвинението за суровите присъди.


От една страна, защитата и самите подсъдими, обвинени, че са участници в организирана престъпна група за изнудване, за мокри поръчки и убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София, поискаха да бъдат оправдани, тъй като участията им в тези престъпления не са доказани. След края на петдневното четене на обвинителния акт прокурор Петрова обаче настоя шестимата да получат максимални присъди, защото всички обвинения са подкрепени с категорични доказателства.


Мегаделото Килърите все пак приключи на първа инстанция с тежки осъдителни присъди, а Сумиста, Кеца и Вълев бяха признати за виновни, че са организирали и склонявали Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев да извършат убийствата. Освен това Петър Стоянов и Васил Костов бяха признати за виновни и в организирането и участието в престъпна група, създадена с користни цели за извършване на тежки престъпления. Янко Попов-Туцо получи 17-годишна присъда, Райчо Стойнев-Хижаря - 15-годишна. Единствената оправдателна присъда бе за Петър Атмаджов, обявен за невинен по обвинението, че е участвал в убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев. И той обаче ще гледа небето на райе, тъй като получи четири години затвор за притежание на оръжие и боеприпаси и за нанасяне на средна телесна повреда.


В края на заседанието прокурор Ася Петрова обяви, че като цяло присъдата частично съответства на поисканата от обвинението. Според нея още е рано да се говори за успех на обвинението по делото, тъй като присъдата не е окончателна и предстои произнасяне на по-горните инстанции. Колегата й Маргарита Георгиева обаче бе по-категорична, че това е успешен финал поне на първа инстанция. Да се надяваме, че присъдата ще издържи и на следващите, допълни тя.


След произнасянето на присъдите очаквано защитата обяви, че ще обжалва. Ние знаехме какъв ще е крайният резултат така, че емоции няма, заяви след заседанието Розалина Апостолова, адвокат на Васил Костов-Кеца. Според нея присъдите са наложени, без да има реални доказателства. Защитникът на Петър Атмаджов Ивета Анадолска пък коментира, че оправдаването на някои от подсъдимите по определени обвинения е твърде неуспешен опит да се замаже гафът, който прокуратурата направи с обвинителния акт. Прекъснаха се връзки между подсъдимите, изобщо много неща се усложниха, заяви тя.


Адвокатът Иво Найденов, защитник на Сумиста, заяви, че ще атакува тази несправедлива присъда, която не почива на доказателства, а и е постановена от незаконен състав. Ще разберете, че този състав е незаконен, обяви Найденов.


Очевидно той визира старта на процеса на 27 юни 2011 г., когато начело на съдебния състав беше съдия Димчо Луков. Още в първия ден гръмна чутовен скандал, в който съдия Луков зае централно място. Съставът, ръководен от него, не разреши да бъдат свалени белезниците на подсъдимите в началото на първото заседание. Тогава магистратът обяви, че редът в залата е част от правомощията на съдебния състав и отмени определението си, че по въпроса с белезниците трябва да се произнесе съдебната охрана. Адвокатите на Килърите веднага му поискаха отвод. За първи път в български съд подсъдими ще стоят с белезници в залата. Подобен е само случаят с Васил Левски, който е стоял окован, но не пред български съд, приповдигнато заяви Розалина Апостолова, адвокат на Васил Костов-Кеца. Залата в българския съд е място, в което до приключване на процеса гражданите са невинни, обяви на свой ред адвокат Марин Марковски. Той добави, че обвиняемите трябва да могат да си водят записки и свободно да се приближават до защитниците си, за да се консултират с тях. Защитникът посочи, че присъствието на подсъдимите в залата с белезници е символ на предварителна обреченост.


Петчленен съдебен състав на Окръжния съд в Шумен обаче остави без уважение исканите отводи на съдебния състав, воден от съдия Димчо Луков. След като разбраха това, защитниците на Килърите групово напуснаха залата. Те обясниха, че са обсъдили ситуацията помежду си и с клиентите си и са стигнали до решение да не влизат в залата, докато белезниците са на китките на задържаните. В отговор Шуменският окръжен съд назначи служебни защитници на обвиняемите по делото.


От деня, откакто то започна - в края на юни 2011 г., процесът върви доста противоречиво. Пледоариите започнаха изненадващо - когато всички водещи адвокати на Килърите бяха вече отпътували за София. Освен това съдът отхвърли част от експертизите по делото, а защитата продължи да настоява за отводи на съда - вече заради процесуални нарушения. За капак и свидетелските показания често се разминаваха.


Това обаче не попречи процесът да върви със сравнително стабилни крачки. Той продължи 15 месеца, разпитани бяха близо 150 свидетели. Междувременно прозвуча и първата присъда на член на групата. През април тази година. Варненският окръжен съд като втора инстанция потвърди присъдата от 20 години затвор при първоначален строг режим за Георги Петков-Дачи заради опита му да убие Ивайло Паунов-Джованито пред бар Сохо на 13 март 2005 г. във Варна.


Интересът към развоя на делото оттук нататък е огромен. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд, където освен това ще се гледат и мерките за неотклонение на Петър Стоянов, на Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.


Както е известно, обжалваните постановления на Окръжния съд в Шумен са в компетенциите на Варненския апелативен съд, чийто председател е съдия Виолета Бояджиева. Тя е на поста вече втори мандат, след като през 2009 г. бе преизбрана от ВСС за председател на един от шестте апелативни съдебни района в България. Това стана с решаващите гласове на 14 членове на стария Висш съдебен съвет. Магистрат Бояджиева е възпитаник на СУ Св. Кл.Охридски, специалност Право, и е с близо 36-годишен стаж в системата, повечето от времето е била наказателен съдия. Тя е специализирала в областта на наказателното право в Кранфилдския университет на Обединеното кралство Великобритания и в Университета в град Льовен, Белгия, през 2003 година. В края на същата година е избрана за член на ВСС, където участва в комисиите по предложенията и атестирането, по правната политика, както и в щатната комисия.


Прави впечатление, че в досегашната си практика апелативният магистрат Бояджиева не е попадала в никакъв скандал по повод на решения на ръководената от нея втора инстанция. Тя неведнъж е давала положителна оценка на работата на Шуменския окръжен съд. На отчета на съда през миналата година, на който като гост присъства и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, Бояджиева даде много добра оценка за работата на магистратите и служителите в съдилищата в Шуменско. Към оценката й се присъедини и Гроздан Илиев, заместник-шеф на ВКС. Според тях двамата магистратите в Шумен са сериозно натоварени и въпреки това се нареждат в групата на съдилищата с добри резултати от гледна точка на качество и по бързина.


Шефката на Варненския апелативен съд Бояджиева има и категорична позиция по отношение на оправдателните присъди. Още като член на ВСС през 2008 г. тя обяви, че трябва да се възобнови практиката на всяко тримесечие да се обсъждат оправдателните присъди по важните дела.


Очевидно подсъдимите Килъри и адвокатите им са изправени пред сериозно изпитание във Варненския апелативен съд. Ще успеят ли да докажат, че наказанията са постановени без наличието на доказателства, предстои да видим. Засега единствената светлина към изхода от килията, предписана за Сумиста, за Кеца и за Георги Вълев, припламва в актуалната дискусия за отмяна на наказанието доживотен затвор без замяна. Както е известно, този въпрос повдигна бившият правосъден министър, а сега вицепрезидент Маргарита Попова. На тази тема е посветен и последният доклад за България на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание.


Ако тезите на европейските правозащитници и на вицето Попова бъдат възприети и доведат до промяна в НК, пред Сумиста все пак има бъдеще. То може да му гарантира срок, през който ще гледа небето през решетките и евентуално свобода след изтичането му.


nbsp;


nbsp;


Хроника на процесаНа 20 юни 2010 г. край София с пет куршума е прострелян Юри Галев. След 10 дни той умира в болницата от раните си и след два прекарани след това инфаркта. На 24 юли вътрешният шеф Цветан Цветанов обяви, че убийството на Галев е дело на Килърите. Това е най-бързо разкритото поръчково убийство за последните години, каза той. При спецакция на МВР бяха задържани 20 души, сред които и Петър Стоянов, шампион и президент на федерацията по сумо, нещатен сътрудник в Комисията по младежта и спорта в Народното събрание. Петър Стоянов е арестуван, докато се лекува в болница. Спецченгетата откриват в него 12 хил. евро, за които той обяснява, че ги е взел назаем от Калоян Махлянов-Кототошу, на когото е кум. Той ги изпрати на майка си в България, тя ни ги даде за самолетни билети и хотели за състезание на националния отбор по сумо в чужбина, обясни Стоянов.Задържани са и Васил Костов и Янко Попов. Първоначално срещу Сумиста и срещу останалите е повдигнато обвинение, че са организирали убийството на Румен Рачев в Шумен на 3 юли 2009 година. Завесата над покушението срещу Юрий Галев вдига МВР шефът Цветанов, който на пресконференция в Министерския съвет през юли заявява: Янко Попов-Туци е поръчителят на убийството на Галев. Става ясно, че тримата задържани са съпричастни и към други убийства в страната.Попов, Костов и Стоянов са докарани в Шумен на 22 септември 2010 година. На 23 септември Ася Петрова повдига на Стоянов обвинения за убийствата на Борислав Георгиев и Румен Рачев и за създаване и ръководене на организирана престъпна група. Ден по-късно е задържан Петър Атмаджов от Велико Търново и също е доведен в Шумен.На 23 септември Сумиста вдига кръвно и го карат в болницата. Три дни по-късно към старите обвинения е повдигнато още едно - за убийството на търновския адвокат Петър Лупов, извършено на 25 март 2009 година. Според защитата на Сумиста доказателствата са скалъпени.Арестуван е и Райчо Стойнев, съдържател на хижа в Рила, за която обвинението твърди, че е служила за база за подготовка. На 21 октомври 2011 г. в Шумен е доведен и задържаният в Търново бизнесмен Георги Вълев. Той е обвинен, че е подбудител и поръчител на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов.


Facebook logo
Бъдете с нас и във