Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РЕСТИТУИРАХА РИМСКА РИМНЯ В СОЗОПОЛ

Китните и изпълнени с романтика малки улички в старата част на Созопол, известни повече като римни, скоро може да престанат да бъдат запазена марка за черноморския град. Причината е оплакването на местни жители, че част от една такава отсечка, водеща към морето, е реституирана и вече се води частна собственост. Това е прецедент и ако всеки тръгне да си връща подобни отчуждени терени, Созопол ще остане без един от символите си - малките калдъръмени проходи в старата част на града, роптаят засегнатите семейства.
В конкретния случай става дума за приватизирането на 50 кв. м от една от римните между главните улици Аполония и Св. Кирил и Методий. По силата на съдебно решение на Бургаския окръжен съд във владение на имота е влязла Тодорка Димитрова. Битката на Димитрова да си върне отчужденото парче земя започва още през 2001 година. Първото й дело е заведено срещу областната управа на Бургас. Заради мълчаливия отказ на губернатора да признае правото й на собственост ищцата завежда дело в Окръжния съд в черноморския град. Магистратите обаче отсъждат, че върху отчуждени части от дворни места с общо площ от 93 кв. м е извършена улична регулация и понастоящем те представляват малка уличка - римня. При отхвърляне на жалбата съдът подчертава, че спорният терен попада под режима на публичната общинска собственост.
Следва жалба пред Върховния административен съд (ВАС), който потвърждава решението на бургаските магистрати. Но напористата Димитрова се отказва и през лятото на 2004-а завежда ново дело, този път срещу община Созопол. Съдебният състав приема за неоснователно твърдението на ищцата, че не е проведено отчуждаване на имотите и припомня, че това е станало с протокол от далечната 1971 година.
В показанията си свидетелите единодушно твърдят, че римнята се ползва от обитателите на около двайсетина къщи. Районният съд в Бургас отхвърля като пристрастна експертизата на вещите лица, които са на мнение, че оформената римня е с нерегламентиран габарит. Така на практика искът отново не е удовлетворен. Само че Димитрова не се обезсърчава и след няколко месеца отново е в съда. Този път срещу отразяването на имота й в кадастралния план на Созопол. Не успява, но отново обжалва пред ВАС и делото е върнато за ново разглеждане в Бургаския окръжен съд. Магистратите решават, че спор ният терен не попада в отчуждената част на семейството. Признават и че римните са улици, осигуряващи достъп до поземлените имоти, но в крайна сметка заключават, че въпросната римня всъщност изобщо не е такава. Причината - не образувала квартали с други римни и не осъществявала обслужването на прилежащите домове. Приемат я не за улица, а просто за проход, служещ за достъп до имота на ищцата. В решението по делото се посочва още, че общината не е придобила терена по отчуждително право, но и не е посочила други основания за притежание.
Вместо да оспори това определение и да защити общинската собственост, местната администрация преценява, че няма да обжалва пред ВАС, каквато възможност й се предоставя в едномесечен срок. Така Тодорка Димитрова си връща заветните 50 кв. метра.
Съседите са на мнение, че обаче запушвайки римнята, ще се осуети не само техният достъп, но и ще се препятства спускането на гостите на Созопол към морето. Засегнатите припомнят, че старият град е архитектурен резерват, а част от близките къщи са паметници на културата. Те са твърдо решени да заведат граждански искове като заинтересована, но непризована в случая страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във