Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Реваншът на ДАНС

Първият проектозакон, вкаран от коалиционното мнозинство в новия парламент, не е нито за енергетиката и ценообразуването на тока, нито в сферата на здравеопазването, нито в която и да е друга проблемна област, където обществеността очаква спешни мерки и действия. По традиция, както всички свои предшественици и новата власт най-напред се хвана за силовите ведомства, сякаш очаква след ремонта оттам да потекат мед и масло.


С подозрителна бързина БСП и ДПС вкараха и приеха на първо четене във временната парламентарна правна комисия проекта за промени в Закона за ДАНС, с които МВР ще се превърне в обикновен полицейски участък. След това агенцията ще се завърне на дансинга като могъщата снежна кралица в пълния си блясък и удвоена сила, непозната дори и при раждането й през 2008 година.


Вносители са лидерът на БСП Сергей Станишев, един от бащите на ДАНС от близкото минало Михаил Миков, Лютви Местан и Христо Бисеров от ДПС. Фактът, че проектът бе депозиран в НС седмица след клетвата на новите народни избраници, означава, че над документа се е работило активно далеч преди това. Очевидно проектозаконът е много важен за коалиционното мнозинство, което го прие на първо четене в комисията с гласовете на седем депутати от БСП, ДПС и Атака в отсъствието на ГЕРБ.


Идеята за реванш на ДАНС е движеща сила в мотивите на вносителите, които не са пропуснали да посочат, че с идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. първата им законодателна стъпка бе да отнемат правомощията на агенцията. Настоящият проектозакон е първа стъпка към възстановяване на нормалността на сектора Сигурност, в превръщането му в действен орган както за защита на националната сигурност, така и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция, пишат вносителите.


Да припомним, че ДАНС стъпи на сцената на 1 януари 2008 г., след като от плътта на МВР беше откъсната контраразузнавателната Национална служба Сигурност. Още в първите стъпки на агенцията й се гласува голямо доверие и се дадоха сериозни правомощия за борба с тежката организирана престъпност, корупцията по високите етажи на властта, създадоха и спецзвено за задържане и проникване. Бавно контраразузнавателната дейност премина на заден план, а тогавашният шеф на ПГ на БСП Михаил Миков (по-късно станал МВР министър), който бе сред инициаторите на идеята за създаване на мегаагенцията, заговори, че след изваждането на НСС в МВР има идея за ново звено на мястото й, което да подобри разузнавателния капацитет на министерството.


За пет години от 2008 г. досега Миков и червената компания, изглежда, вече са на друг акъл и не ги е грижа нито за разузнавателния капацитет на МВР, нито за състоянието, в което ще изпадне, след като Главна дирекция Борба с организираната престъпност бъде извадена от структурата му и вкарана в ДАНС.


Според проектозакона сред задачите на агенцията вече са всички дейности на ГДБОП - противодействие на корупция по високите етажи на властта, борба с наркотрафика, организирана престъпна дейност на местни и транснационални структури, компютърни престъпления, производство на пари, платежни инструменти и документи менте, трафик на културни ценности, пране на пари и престъпления с пари от фондове на ЕС.


Досегашните задачи, които решаваше агенцията, остават. Те са свързани с разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на разузнаване в полза на чужди сили; действия срещу суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията; противоконституционна дейност; корупция по високите етажи на властта; заплахи и рискове за икономическата и финансовата сигурност на държавата; международен тероризъм и екстремизъм и тяхното финансиране; търговия с оръжие, рискове и заплахи, свързани с миграционни процеси и т.н.


И за лаиците става ясно, че функциите и дейността на ДАНС след приобщаването на ГДБОП неимоверно се увеличават. А за разширения периметър на действие агентите получават право да разследват престъпления, да задържат, обискират и да проникват - тоест всички онези полицейски правомощия, отнети им от ГЕРБ през 2009 година.


Очевидно е намерението на вносителите на проекта ДАНС не само да възкръсне от пепелта, но и да се превърне в мегаагенция с полицейски функции и разузнавателна дейност, насочена преди всичко към тежката престъпност, корупцията, финансовата престъпност и прочие.


В същото време вътрешното министерство ще понесе още по-силен удар отпреди няколко години и ще замяза на обикновена патрулно-охранителна служба. Това бъдеще на ведомството вероятно е причина досегашният професионалист №1 там, главният секретар Калин Георгиев, да обяви оставката си. Той направи това с драматично обръщение към подчинените си. Подадох заявление за освобождаване от държавна служба в МВР. Този акт не е спонтанен. Обмислям го от много време. Поет ангажимент ми попречи да обявя намеренията си по-рано. Бих искал да благодаря на всеки един от вас, че имахме честта да служим заедно на България. Моля да бъда извинен, ако в хода на съвместната ни работа съм обидил някого или съм бил несправедлив. Винаги ще ви подкрепям. На всички желая здраве, сили и мотивация да продължите. Последната ми заповед към вас е да се прибирате невредими при любимите хора, се казва в обръщението му.


Напускането му е логично, тъй като още преди месец той заяви, че е изгубил желание за работа. Дори фактът, че вече е имал възможност да работи съвместно с новия вътрешен министър Цветлин Йовчев във времето, когато той беше начело на агенцията, не бе достатъчен, за да остане на поста в разпадащото се министерство.


Сянката на задаващата се мегаагенция сякаш изплаши и досегашния шеф на ДАНС Константин Казаков, който ден след като стана свидетел на приемането на проектозакона в правната комисия, си подаде оставката. Председателят на агенцията подаде в четвъртък (30 май) молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Мотивът му бе, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет и премиерът трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството в сферата на националната сигурност.


Новината за приемането на проектозакона за ДАНС внесе смут и сред редовите антимафиоти. Очаква се идната седмица в МВР да завалят молби за освобождаване от служба в ГДБОП и системата. Причината е, че служителите с 20-годишен стаж в МВР ще предпочетат да напуснат, тъй като няма яснота при какви условия това ще бъде регламентирано за тях в ДАНС. Както е известно, при пенсиониране агентите получават обезщетение в размер на 75 на сто от 15 брутни заплати. В МВР обезщетенията са в размер на 20 работни заплати.


Очевидно вълната от желаещи да напуснат ще изправи новото ръководство на МВР и кабинета пред трудната задача да намерят средства за изплащане на обезщетенията, полагащи се по Закона за МВР. Освен това трябва да се намерят пари и за грандиозната реформа, която правителството предвижда в сектор Сигурност. Празният портфейл на държавата прави тази задача направо невъзможна...

Facebook logo
Бъдете с нас и във