Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Реверанс на Темида за МВР-шефа

Темида застина в нисък поклон пред изпълнителната власт, след като Пловдивският районен съд оправда в четвъртък (18 октомври) вътрешния министър Цветан Цветанов в процеса за клевета, воден срещу него от съдия Мирослава Тодорова. Председателят на Съюза на съдиите заведе дело срещу МВР-шефа заради негово интервю за БТВ през януари тази година, в което той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.


Присъдата бе прочетена за около минута и половина, а съдия Екатерина Роглекова - заместник-председател на съда и шеф на наказателната му колегия - не сметна за нужно да представи мотивите за решението си. Магистратът отреди, че колежката й Тодорова трябва да плати 500 лв. разноски по делото.


Адвокат Десислава Добрева, която защитаваше Цветанов, заяви на заседанието, че довереникът й не е бил правилно разбран. Той всъщност не е твърдял, че Тодорова покровителства организираната престъпност, а е критикувал забавянето на мотивите на Тодорова и на други съдии по водени от тях дела. Границите на приемливата критика са по-широки, когато става въпрос за публично известно лице, каквото е председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, заяви адвокатката, защитавайки правото на довереника си да се изказва по обществено значими въпроси.


На противоположна позиция беше Даниела Доковска, защитник на съдия Тодорова. Тя цитира интервюто на Цветанов, който в отговор на въпроса на водещата Едва ли не вие твърдите, че Мирослава Тодорова покровителства организираната престъпност и мафията?, казва: Абсолютно, абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност не са в услуга на обществото и не на гражданите, които плащат данъците си за издръжката на тази система, които подкрепят организираната престъпност. Според Доковска от тази фраза става ясно, че подсъдимият съзнателно е уронил престижа на Тодорова.


Защитата на МВР-шефа си затвори очите, заявявайки, че в думите на повереника й никъде не може да се установи кои са неверните и позорни обстоятелства. Тя направи свободно тълкувание, че жалбата на съдия Тодорова почива на индивидуалното й възприятие и интерпретация на казаното от Цветанов. Според нея думите на вътрешния министър, заради които беше образувано делото, са били извадени от контекста, а Тодорова е направила субективна преценка.


Че делото върви в полза на вицепремиера и шеф на вътрешното министерство Цветанов, стана ясно на предпоследното заседание през септември, когато съдия Роглекова прие нямащото отношение към делото искане на защитата на МВР-шефа да бъдат предоставени справки от Софийския градски съд (СГС) за делата на Тодорова между 2004 и 2012 година. Те трябваше да изяснят дали има забавени мотиви по тях, които да са станали повод за погасяване по давност. Едното от изисканите удостоверения се отнася за делото срещу Васил Маникатов, заради което Цветанов изрече известната си реплика.


Самият вътрешен шеф заяви, че не се чувства виновен за казаното в интервю по повод работата на съдия Мирослава Тодорова. За мен е непрофесионално да имаш забавяне на дела с месеци и с години и на по-горна инстанция да има изтекла давност, защото това е отказ от правораздаване, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във