Параграф22 Daily

§22 Анализи

"Ревизията на прехода" е мисия невъзможна

През изминалата седмица главният прокурор Иван Гешев разпореди на ДАНС „пълна ревизия на приватизацията”, което предполага преглед на близо 13 000 сделки.

Голяма част от тях обаче са извършени преди повече от 20-25 години и следователно са „покрити с давност”. А заради тази давност дори да има правонарушения и техните извършители да са все още живи,  до наказателно преследване няма как да се стигне (включително и за длъжностните лица, проспали интереса на държавата).

Няма как да се иска и разваляне на сделките (освен ако те не са били до такава степен опорочени, че да са нищожни,но  това е малко вероятно).

Не може и само да се "посочат" виновните, за да получат те поне морална присъда от обществото: недопустимо е дори да се мисли, че това може да се случи  без да има възможност за обективна и безпристрастна проверка на фактите от съда...

Проектът на "Атака": Ако мине - мине

Заради конфуза с давността, „Атака” рипна да помогне: петима депутати от партията внесоха законопроект, с който на практика я „зачертаха”  – инак действията на прокуратурата току-виж се оказали по-„незаконни” и от най-бандитската приватизация. 

Депутатите най-общо предложиха „отмяна” на давността за престъпленията, свързани с приватизацията, приравнявайки ги на геноцид или престъпления срещу човечеството. Предложиха също и завишаване на наказанията, включително и конфискация на цялото имущество, за престъпления по служба, свързани с приватизацията и концесията на национални богатства

Но народните избраници не се ограничиха само с това – те предложиха още  давността да не погасява наказателното преследване срещу президента и вицето му при тежки престъпления срещу републиката (тежки са престъпленията, за които законът предвижда над 5 години лишаване от свобода). Освен това - да няма давност и за престъпления по служба и подкупничество на депутати, министри, областни управители, кметове, магистрати, членове на ВСС, конституционни съдии, че дори и на омбудсмана и така дефицитните напоследък мераклии да стават съдебни заседатели. Както и нови правила за спиране и прекъсване на давността за лица с имунитет.

Юристи веднага определиха проекта на "Атака" като противоконституционен.

Първо, защото разширява без никаква необходимост "каталога" на престъпленията, за които е изключена давността (вносителите искат отпадането й за цели раздели в Наказателния кодекс - например „Престъпления срещу стопанството”, в който влизат всякакви деяния, включително и незаконен риболов,  разнасяне на цигари без бандерол и други).

Второ, защото въвежда дискриминация според общественото положение на цели групи хора, заемащи отговорни постове – още повече, че част от тях нямат (и не са имали в годините) имунитет и държавата няма никакво оправдание за бездействието си и за ненавременното търсене на отговорност от тях.

Трето, защото предвижда наказателна отговорност за президента, каквато Конституцията не допуска.

Четвърто: не може давността да "падне" с обратна сила. А има и още...

След толкова много критики вече изглежда, че проектът на „Атака” потъва, преди още да е "пуснат на вода". А това за пореден път възроди идеята за ремонт на основния закон.

Новото-старо предложение: Да "бутнем" Конституцията!

Този филм с давността, която все пречи на прокуратурата да разследва, всъщност ще го гледаме за пореден път. 

Малцина си спомнят, че през 2017 г. в Народното събрание беше внесен законопроект, който предвиждаше към чл. 31 от конституцията да се добави нова ал. 8 и в нея да се запише, че: "не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992-2017 година." А ДПС не само прегърнаха тази инициатива, но дори се нагърбиха със събирането на подписи в подкрепа на идеята. Тогава обаче "това" не мина...

Мнозина изглежда отдавна са забравили, че две години по-рано - през 2015 г.,  давността отново беше пречка. Този път - за разследване на престъпленията, извършени от комунистическия режим. На депутатската мушка кацна Наказателният кодекс (НК), който беше ремонтиран ударно и напук на юристите, според поправката е противоконституционна.

Депутатите само дето тъпани и гайди не докараха в Пленарната зала, за да отбележат както подобава законодателният си героизъм. После обаче, когато Конституционният съд отмени тази кръпка в НК, всите вкупом... в земята потънаха. И въобще не пожелаха да коментират най-важната част от решението на конституционните съдии: „В една демократична държава, възприела новите принципи на разделението на властите, политическия плурализъм и прочие, бездействието на институциите, между които и законодателната власт, не може да обуславя ограничение, при това дискриминационно, на правата, които би следвало да ползват всички извършители на престъпни посегателства...”

Което, преведено на обикновен български език, означава, че давността за наказателно преследване е законодателна санкция за бездействието на държавата.

Проблемът не е само в давността

За сделките от началото на прехода е така - дори и тя да "падне", остава другата пречка: времето.

Всички натоварени с проверката са наясно, че практически e невъзможно да бъде организирано и проведено нормално разследване на сделка, извършена преди 25-30 години. Когато сроковете за съхраняване на част от документите отдавна са изтекли, а друга част са унищожени (без значение дали умишлено или не); когато част от участниците в процедурите са покойници, а други дундуркат внуци и правнуци в чужбина и отдавна са забравили де е България...

Бедата е, че ако "ревизията" не може да разчита на безпристрастно и пълно разследване (по чисто обективни причини), а заради изтеклата давност събраните данни не са годни за съдебен процес, как тогава прокуратурата ще посочи виновниците за престъпната приватизация през 90-те години на миналия век? И дали, ако посочи един рейс хора и не успее може да докаже вината им в съдебна зала, държавата няма да се бръкне с нови 5-6 милиона (в най-добрия случай) за обезщетения?

А това означава, че обществото пак няма да узнае цялата истина. И няма да се възцари всеобщо усещане за справедливост, каквато уж е основната цел. Просто няма как да стане...

Facebook logo
Бъдете с нас и във