Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Революционен ступор

Европа тъкмо беше позабравила залпа на Аврора и кошмара на революциите, но й се наложи да си спомни. В понеделник (16 март) премиерът Сергей Станишев стъписа посланиците на страните членки на Европейския съюз (ЕС) в София с бомбастичното си изявление, че мащабът на реформите в България през последните няколко години може да се сравни с революция. Покрай успехите в другите области той подреди и много реформи, реализирани в областта на съдебната система.
Премиерът допълни, че предстоят още реформи: Правителството е приело ясен график за действие и в областта на съдебната система, и в изпълнителната власт - каза той и добави: Важно е да се постигнат мерки срещу корупцията, организираната престъпност и да се засили капацитетът на българската администрация.
В подкрепа на революционното изявление на министър-председателя ще дадем няколко пресни примера за това, как българската Темида вече е реформирана и бодро върви към присъдите срещу знаковите престъпници (разбирай - онези, които с наглостта си вече 20 години тъпчат държавността ни, морала ни и всичко човешко, за което се сетите и които си остават недосегаеми).
Само няколко дни преди горното бодро изявление с фалстарт започна едно от емблематичните дела за източване на европари - това срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев (Батко), обвинен в престъпление по служба. Хората от Брюксел го следят под лупа, тъй като скандалът с роднинските поръчки в пътния фонд беше една от причините за спирането на милионите европомощи за България. При последното си посещение в София представители на Еврокомисията отново поискаха отчет докъде е стигнало наказателното производство срещу Батко. Той и братята му обаче се скриха от реформираната българска Темида чрез познатата хватка с болничните листове. Съдът не заседава и този път, защото главният обвиняем не се яви поради болест и делото бе отложено за 22 април. В залата не дойде и неговият адвокат. Той пък дори не уведоми съда за причините за своето отсъствие. Реформираният съд на свой ред не си направи труда даже да го глоби.
На другия ден след революционното изказване на премиера - 17 март (вторник), по подобни причини бе отложено може би най-знаковото от знаковите дела - срещу бизнесмена Марио Николов и неговата група, обвинени за източване чрез документни измами на 7.5 млн. евро от САПАРД. Причината - остър бронхит, който повалил адвокатката на един от подсъдимите. Съдията по ключовото дело бе принуден да го отложи чак за 23 април, тъй като в графиците на адвокатите на подсъдимите нямало свободна дата по-рано.
В сряда Софийският районен съд най-сетне стигна до присъда по едно от шумните дела, с които доскоро се пъчехме пред Европа, само че... оправдателна. Невинен по обвинения в измама и противозаконно присвояване на пари се оказа бившият заместник-шеф на ДАМС Иван Леков. Ако присъдата му се потвърди и на по-горните инстанции, на Леков ще му остане само неприятният спомен от задържането му миналата година от маскирани агенти на ДАНС. Той дори обяви, че ще заведе дело за клевета срещу онези, които са го натопили.
В същото време, докато тези и други значими дела се отлагат по една или друга причина, правителството бомбардира с молби Брюксел да ни прати експерти, които да помагат да се справим във всички сфери, включително и в съдебната система, защото очевидно не можем да се справим сами. Намеси се дори бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен, който подкрепи тази идея. За каква революция тогава иде реч? Интересно е кой ще плаща на евроекспертите, които така щедро управниците ни канят? По всяка вероятност това ще да е българският данъкоплатец, който няма никаква вина за безсилието в правосъдните редици.
Що се отнася до мотаенето на делата - проблемите са в нормативната база, която позволява това да става. На свое заседание на 18 февруари тази година Висшият съдебен съвет (ВСС) прие решение за спешни мерки от законодателен и организационен характер, които да попречат то да продължи. Но очевидно те останаха само на книга. Една от мерките бе съвместно със здравното министерство да се затегне контролът върху издаваните болнични листове на подсъдими и адвокати. Събитията в съдебните зали от тази седмица показват какви са резултатите от това затягане. Така че, като внасяме експерти от Европа, да си внесем и лекари, които разбират от тежкоболни подсъдими.
Може би тогава най-сетне реформата ще потръгне и няма да подскачаме от ужас, като чуем за революция...

Facebook logo
Бъдете с нас и във