Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Резил с Октопода

Тежка следваканционна депресия явно е налегнала и бездруго грохналата българска версия на Темида, стана ясно в четвъртък (16 септември) при поредното гледане на мярката за неотклонение на бившата барета Алексей Петров в Софийския апелативен съд (САС). Той, както е известно, бе посочен за лидер на престъпна група, кръстена Октопод, която беше заловена при полицейска акция през февруари.
Магистратите в черни тоги обаче бяха принудени да изтрият изминалата седмица от правния календар заради непростима грешка на Софийската градска прокуратура, повторена и от Софийския градски съд.
Апелативните магистрати постановиха, че държавното обвинение е разделило материалите по разследването срещу Алексей Петров незаконосъобразно. По тази причина и решението на СГС от миналата седмица, с което бившият съветник в ДАНС беше оставен в ареста, също е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено.
Съдът обоснова своето решение с това, че не може срещу сочения за шеф на престъпна група бивш сътрудник на службите Петров да бъде повдигнато обвинение по едно дело, а да бъде приложена към него мярка за неотклонение по друго. Сега градската прокуратура трябва да прецизира обвинението си срещу бившата барета и едва тогава да поиска нова мярка във връзка с актуализираната теза. Докато това обаче стане, Алексей Петров ще търка арестантския нар, защото е в сила задържането му под стража заради разследването по първоначалните обвинения на прокуратурата от февруари, когато беше арестуван.
Така на практика адвокатите на Алексей Петров трябва да подадат нова молба за промяна на мярката, но не по повод на отделените материали, а по разследването, започнало още през февруари срещу т. нар. група Октопод.
В началото на септември обвиненията срещу бившия сътрудник в ДАНС неочаквано бяха разделени в две досъдебни производства. Едното - за организирана престъпна група, създадена с цел да извършва данъчни, финансови измами и пране на пари, а другото - за организирана престъпна група, извършвала рекет и престъпления против собствеността.
Разделянето на материалите е, защото установихме подгрупа на големия Октопод, която се занимава с престъпления против личността и собствеността. Алексей Петров е бил ръководител на тази по-малка група, а Антон Петров-Хамстера и финансистът Марчело Джотолов са били участници, обясни наскоро наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Костов.
В понеделник (13 септември) говорителят на градската прокуратура Маргарита Немска също се изказа по въпроса. Тя обаче обясни, че причината за разделянето на делото е, че едното от обвиненията върви към финала и може да влезе в съда, докато по другото още се работи.
Събрани са достатъчно доказателства за това, че Алексей Петров е организирал престъпна група за изнудване и престъпления против собствеността. Повече време е нужно на държавните обвинители, за да докажат другите престъпления - за данъчни и финансови измами и пране на пари, каза Немска.
След избухването на скандала в четвъртък говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова заяви, че ще бъде извършена проверка на прокурора Светлозар Костов, който е разделил материалите. Бургаският магистрат нашумя преди време с прочутата фраза, че е вързал кънките на Максим Стависки, когато течеше делото срещу фигуриста за убития от него човек в катастрофа край морето. ВСС наказа Костов за тази изцепка и като награда той бе изтеглен в столицата да работи по Октопода. След като стана ясно какъв гаф е направил, главният прокурор Борис Велчев обясни, че са го извикали, защото никога не е работил с ръководството на ДАНС, нито със самия Алексей Петров и щял да бъде безпристрастен.
Освен с грандиозния гаф процесът ще се запомни и с мистерията около слуховете, че бившата барета е бил пребит в ареста. По време на гледането на мярката му за неотклонение каратистът с черен пояс се появи с рана на носа и превързани пръсти на едната ръка. Петров обаче заяви, че е получил тези контузии вследствие на припадък в килията.
Адвокат Ина Лулчева на свой ред съвсем сгъсти мъглата, като обяви, че прокуратурата разследва сигнал за опасност от покушение над Алексей Петров в ареста. Сигналът бил подаден от друг арестант.
Основната защитна теза на адвокат Лулчева е, че първоначално Алексей Петров е задържан за постоянно в ареста с решение на СГС от 12 февруари 2010 г. по обвинения за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за укриване на данъци, за източване на ДДС и за насилствено прехвърляна на имущество. В групата влизат още четирима души. С последните повдигнати обвинения срещу Петров обаче се променя и първоначалната причина за неговото задържане. При всички решения на съдебните инстанции за задържането на Петров досега акцентът винаги и основно е падал върху организираната група от седем души. В свое решение преди време Апелативният съд в София освободи трима от първоначално задържаните за участие в тази група. Недопустимо е задържането по едно обвинение да се обосновава с друго, коментира Лулчева. По думите й прокуратурата подхожда фриволно при повдигането на обвинения.
Соченият за глава на Октопод-а Алексей Петров беше още по-краен в коментара си. Той заяви по време на заседанието, че съдебната система се използва за репресии. Той уведомил главния прокурор и Висшия съдебен съвет (ВСС) за психологическия тормоз, на който бил подложен в ареста. Бившият агент атакува за пореден път и МВР-шефа, като заяви, че процесът срещу него е политически и че вътрешният министър се изживява като началник на прокуратурата.
Безрезултатно беше представена папката с изследвания на здравния статус на Петров. Според медицинските документи, които са приложени към делото, арестантът има нужда от неотложна операция заради атрофия на бедрената и подбедрената мускулатура на единия му крак, а така също и заради счупване на метални импланти при костта. А това не може да стане в арестантско лечебно заведение. Съдът обаче отхвърли искането на защитата за назначаването на съдебно медицинска експертиза на бившия спецагент, тъй като по делото били събрани много медицински материали за състоянието му. Достатъчни, за да остане в ареста.
Разделено или не, делото срещу Петров се превръща във фарс, и то по вина на прокуратурата. Срамът е голям, тъй като обществеността остава с впечатление, че в държавното обвинение работят хора, които не познават законите. Дори Борис Велчев да твърди, че всички неточности ще бъдат отстранени, Октопод-ът вече върза кънките на прокуратурата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във