Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Резнаха и ДАНС с парите

Изтръгнаха филията с масло и мед от ръцете на едно от любимите деца на най-новата ни демокрация - ДАНС. То беше заченато в грях и се оказа неудържим акселерат. Но в четвъртък (17 юни) в парламентарната зала депутатите гласуваха проекта за изменение на бюджета за 2010 г. и кесията на Държавната агенция Национална сигурност бе здраво изтръскана, както и на останалите държавни учреждения.
Според разчетите на кабинета около 250 агенти от ДАНС трябва да се разделят със службата, за да се изпълни предвиденото орязване на разходите с 20 на сто - от 96.675 млн. на 77.340 млн. лв. за тази година.
Решението да се орежат парите на агенцията беше посрещнато още миналата седмица с депутатски вопли за застрашената национална сигурност. Като настъпени първи скокнаха депутатите от комисията за контрол на ДАНС. Това не бива да се допуска, възпротивиха се те на исканото съкращение на разходите.
Парламентарната комисия реши да напише депеша до останалите си колеги и до кабинета с искане да бъде преразгледано предложението за 20-процентното орязване на бюджета на агенцията. Лидерът на Атака и шеф на комисията Волен Сидеров беше най-активен в критиките си, като отбеляза, че в ДАНС вече са направени значителни съкращения.
Депутатската реакция може би има някакво обяснение, ако си припомним традиционния страх на всички властимащи досега, че утре може да осъмнат в раирани одежди. Официалният мотив за позицията им обаче бе сериозната загриженост за реалния ефект от предвижданите съкращения в бюджета на ДАНС за 2010 г. и за отражението им върху състоянието на националната сигурност.
Ако се осъществи корекцията на бюджета на агенцията, както бе казано, ще бъдат освободени над 250 служители, които имат достъп до голям обем класифицирана информация и притежават специфични знания и умения и всичко това остава извън контрол, изплакаха загрижените депутати. Особено при положение че освободените щели да останат без средства за препитание до приключване на пенсионните им преписки, което ще отнеме около шест месеца. Това създава реални предпоставки за нелоялни действия спрямо ДАНС и държавата, а оттам и рискове за ново въвличане на службата в публични скандали и дестабилизирането й, посочи шефът на комисията Сидеров.
Страхът от въпросните нелоялни действия дотам активизираха депутатите от комисията, че те се заеха със сложни сметки какъв е паричният еквивалент на извършеното от агенцията досега и какви биха били бъдещите загуби. Лидерът на Атака изчисли, че от успешни операции на ДАНС са предотвратени бъдещи щети на републиканския бюджет за над 300 млн. лева. Той направи и лека манипулация: че намаляването на разходите на ДАНС с още 20% ще снижи бюджета й с 42.5% спрямо този от 2009 година.
Само че през 2009 г. бюджетът на агенцията беше 109 млн.лева. Парите за ДАНС за 2010 г., за които е гласувал и сегашният председател на комисията в първоначалната рамка на бюджета, обаче бяха 96 675 000 лв., като 61 910 689 лв. се предвиждаха само за заплати, още 9 112 678 лв. за други възнаграждения и плащания на персонала!
Според изнесените в НС данни на освободени през миналата година служители на ДАНС не са били изплатени обезщетения в размер на 1 640 000 лв., а към 30 април 2010 г. все още не са изплатени обезщетенията на агентите, освободени през тази година, на обща стойност 1 399 000 лева.
Депутатите поискаха от кабинета, ако ореже бюджета на ДАНС, да намери 12 390 000 лв., за да бъдат изплатени законните обезщетения на онези 250 служители, които ще бъдат освободени. Простата сметка сочи, че това прави средно на човек по 48 000 лв. и нещо. Ако приемем, че това е сумата за полагащите им се при пенсия 20 заплати, значи всеки един от тези служители се е разписвал във ведомостта средно за 2400 лв. месечно! Да ги ожали човек!
Но докато редяха сълзи над очертаващите се опасности за националната сигурност, никой от народните представители не ожали вътрешното министерство. То нямаше повече късмет на опашката пред финансист №1. И там не достигат пари за обезщетения на освободените поради навършване на възраст за пенсия. Вътрешният шеф Цветан Цветанов сам призна, че МВР дължи милиони по това перо. Според неофициална информация пенсиониралите се миналата година ченгета все още не са си получили 20-те заплати. Оставащите на работа обаче са далеч по-притеснени, отколкото бившите им колеги. Сред МВР-служителите се шири слухът, че Законът за МВР ще претърпи корекция и частта за обезщетенията с 20 заплати при пенсия ще бъде отрязана.
Както знаем, икономията е майка на мизерията. Последствията й тежат най-много на плещите на обикновените хора, които са наясно, че слаба полиция означава несигурен дом. Колкото и депутатите да ронят сълзи за националната сигурност и за горките уволнени агенти, оставащи сал на коричка хляб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във