Параграф22 Daily

§22 Анализи

Рицари на винкело в наркосделка с "Клана на залива"

При международна операция в Италия бяха заловени 4.3 тона колумбийски кокаин

S 250 89a4bb43 f793 4418 814e 661721ddde75

Случи се! След като дълги години бившият миньорски град Перник се мяташе раздвоен между "Голф"-стрийма и хевиметъла под сянката на винкело, тази неосъществена начална станция на петото софийско метро влезе и в световния информационен обмен. При това - наравно с наркоглаворезите на колумбийската мафия.

По непотвърдена все още официално информация, своя принос за новата слава на Перник вложиха двама негови жители, оплели се в логистичната мрежа на колумбийската наркомафия. По данни на италианската полиция, на пристанището в Триест е била  проведена международна операция, завършила със залавянето на 4.3 тона кока.

Във връзка с акцията, в България са арестувани двама перничани - единият при опит да напусне родината през летище "София", а другият - недалеч от дома му. С международни заповеди за арест са "закопчани" още 36 души от пет държави - Италия, Словения, Хърватия, Нидерландия и Колумбия.

Разследването е продължило повече от година и в него са участвали на равна нога представители на колумбийското правосъдие и на Министерството на вътрешната сигурност в САЩ. Освен кокаина, по време на акцията са иззети и 1.85 милиона евро в брой.

По данни на италианската полиция,

дрогата и парите са на прословутия "Клан на залива",

който от години трови живота на спецслужбите, полицията и армията в Колумбия. Част от този клан са и двамата перничани, въпреки че единствените брегове около родното им гнездо са на язовирите "Студена" и "Пчелина". 

Неволите на клана започват през октомври 2021 г., когато колумбийската полиция и американската Агенция за борба с наркотиците  (ДЕА) залавят Нини Йохана Усуга - сестра на боса на клана Дайро Антонио Усуга. Малко след ареста й, тя е екстрадирана в САЩ, където ще бъде съдена по обвинения за трафик на наркотици и пране на пари.

След сестра му, колумбийските власти успяват да арестуват и самия бос Дайро Антонио Усуга, известен и като Отониел. От няколко години той е обявен за най-издирвания наркотрафикант в страната, а заслугата за залавянето му е на въоръжените сили на Колумбия - единствените, които имат куража и силата да се противопоставят на наркокартелите. За мащабите на успеха може да съдим и по две "косвени" доказателства - достоверната информация за местоположението на Отониел бе оценена от колумбийското правителство на 3 милиарда песо (800 000 долара), а правителството на САЩ беше приготвило

награда от 5 млн. долара за истинското му местонахождение!

"Това е най-големият удар срещу наркотрафика в страната ни през този век. Този удар е сравним само с операцията по елиминирането на Пабло Ескобар през 90-те години", заяви президентът на Колумбия Иван Дуке.

Любопитно е, че мафиотската кариера на Отониел стартира при леви партизани. Получил бойна закваска, Дайро преминава и през редиците на паравоенна организация, за да намери призванието си в наркомафията. Той се издига до бос на "Клана на Залива", който разполага с армия от 1200 въоръжени мъже - повечето бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки. Като цяло, кланът има свои бази в 10 от 32-те колумбийски провинции.

Още през 2016 г. колумбийските власти стартираха операция „Агамемнон“, при която бяха

арестувани или застреляни десетки от помощниците на Отониел.

Те се впуснаха и по следите на кокаиновите му авоари, принуждавайки го непрекъснато да сменя тайните си убежища. В акцията "Озирис", довела до залавянето му, участваха общо 500 служители на колумбийските специални части, които разполагаха и с 22 хеликоптера.

В началото на май 2022 г. Колумбия екстрадира боса в САЩ, където е издирван по обвинения в трафик на наркотици. "Кланът на Залива" транспортира между 180 и 200 тона кокаин годишно, голяма част от които отиват за САЩ. Освен с дрога, кланът развива още няколко печеливши дейности - трафик на хора, незаконен добив на злато и рекет.

В края на май стана известно, че колумбийската полиция е нанесла пореден удар на клана. Бившият му шеф и един от най-издирваните престъпници в Латинска Америка - Хуан Ларинсон Кастро Еступинан, известен с прозвището Матамба, бе убит, лаконично оповести колумбийската полиция.

Интересен факт е, че арестуваните перничани Б. К. Б. и С. Г. С. са почти набори с екстрадирания в САЩ наркобос Отониел: Б.К.Б. е на 54 години, а аверът му е 50-годишен. Двамата са криминално проявени, а по време на акцията в Града на миньорите, антимафиотите от ГДБОП са открили конкретни доказателства за участието им в престъпната схема. По данни на експерти, международната престъпна групировка е

купила кокаина за 96 млн. евро и е щяла да го продаде за 240 млн. евро.

Операцията е била координирана от прокурора на Триест Антонио де Николо, като в нея са участвали и спецполицаи от Словения, Хърватия, България, Холандия и Колумбия. За повече от година разследване те и ДЕА са проследили  тесните връзки между южноамериканските производители на кокаин от една страна, и европейските наркотрафиканти от друга. Сред тях, наред с двамата перничани, са известни представители на организираната престъпност във Венето, Ломбардия, Лацио и Калабрия. Разследващите са използвали агенти под прикритие и от първа ръка са проследили около 20 доставки на кокаин от Колумбия от май миналата година до май тази година.


Нашенци гният в затвор в ЮАР за трафик на кока

Миналата година съдът в Кейптаун, ЮАР, осъди за трафик на кокаин на обща стойност 590 млн. ранда или 33.8 млн. евро трима от първоначално задържани четирима българи на общо на 60 години затвор и конфискация в полза на държавата. Марио Радославов Васев (47 г), Асен Георгиев Иванов (51 г.), Атанас Михайлов Биков (53 г.) и Борислав Стоянов Атанасов (45 г.) бяха арестувани на 1 март т.г. при спецоперация в залива Салданя, при която на кораба "Уиндуърд" бяха намерени 973 пaкeтa с пресован кокаин. Марио Васев и Асен Иванов бяха осъдени на по 25 години лишаване от свобода, а Атанас Биков ще излежи само 10 години. Общо от тримата бяха конфискувани 46.5 млн. ранда (около 2.7 млн. eврo). По време на съдебното дирене бяха оттеглени обвиненията срещу Борислав Атанасов, по прякор Мекото, който у нас се прочу през 2009 г., когато беше отвлечен от бандата "Наглите" и пуснат две седмици по-късно срещу откуп от 500 000 евро. Преди това собственикът на строителната компания "АКБ Пропърти" е бил свързан с кражби на автомобили, грабежи, незаконно притежание на оръжие, твърдеше МВР.


Facebook logo
Бъдете с нас и във