Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рилския на една глоба от ореола на великомученик

Скандалният заместник-шеф на бившата ГДБОП Иван Иванов, известен с прякора си Рилския, който беше задържан с гръм и трясък преди година за чадъросване на сиви бизнесмени, е на път да светне с небесен нимб.
След като на 2 октомври миналата година Рилския беше осъден на година и пет месеца затвор условно за превишаване на власт и за съставяне на документ с невярно съдържание, в сряда (11 март) Софийският военноапелативен съд отмени условната присъда и наложи на Иванов глоба от 3000 лева.
Както вече е известно, бившият заместник-шеф на антимафиотите беше осъден да плати глобата по обвинението, че е държал в дома си фалшив рапорт за среща с таен сътрудник. Това е станало в края на `90-те години, когато Рилския се е подвизавал в РПУ-Рила. Но е признат за невинен по другото обвинение - за неизпълнение на задължение по служба. На предишната инстанция Иван Иванов беше признат за виновен и по двете обвинения, бе осъден на година и половина условно с тригодишен изпитателен срок. Тогава прокуратурата поиска той да бъде затворен ефективно за три години, но съдиите си направиха оглушка и Рилския мина с условно наказание.
След като чу присъдата си в средата на седмицата, Иванов отказа да коментира пред журналисти дали тя е справедлива, или не. Съдебното решение подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС).
Срещу Иванов има и разследване за изтичане на информация към разработвани от МВР лица. Както е известно, преди една година депутатът от ДСБ Атанас Атанасов и бивш шеф на контраразузнаването изпрати до главния прокурор Борис Велчев сигнал, че Иванов е предупреждавал собственици на фирми за разследване и предстоящи проверки срещу тях. За тези услуги Рилския си поискал различни екстри - скъпа ловна пушка, лаптоп последен писък на технологиите и други такива подаръци. На 17 март 2008 г. заместник-шефът на ГДБОП бе задържан.
Скандалът с Рилския отвори кутията на Пандора и МВР започна да се тресе от конфузни разкрития и оставки. В медиите се появиха разпечатки на негови нерегламентирани телефонни разговори, в които той предупреждава бизнесмени за предстоящи проверки срещу тях. Самият вътрешен министър Румен Петков подаде оставка точно месец след сигнала на Атанасов, а на 20 май 2008 г. главният секретар на МВР Валентин Петров - който беше излязъл в 20-дневен отпуск, се срещна с новия министър Михаил Миков и също подаде оставката си.
Оттогава до ден днешен съдебната сага срещу Иванов непрекъснато се използва от властимащите като пример за безкомпромисната борба с корупцията и организираната престъпност пред недоволния Брюксел. След първоначалната пиар шумотевица обаче корупционната драма взе да се превръща в сълзлив фарс. Още на 12 юни миналата година военният съд промени мярката за неотклонение на бившия заместник-директор на ГДБОП от задържане под стража в парична гаранция в размер на 1000 лева. Съдът аргументира по-леката мярка с това, че Иванов е търкал нара повече от два месеца, а деянията му не били тежки и нямало опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. А мижавата парична гаранция магистратите с пагони пък мотивираха с това, че бившият антимафиот е уволнен и няма доходи...
Процесът срещу Иванов се гледа при повишен обществен интерес, но при закрити врата, тъй като в част от материалите имаше доказателства, събрани на базата на специални разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във