Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Родината - кафез за Пилето

България се превръща в голяма затворническа килия за сочения като крупен контрабандист Николай Методиев-Пилето. Напоследък бизнесменът използва всяко съдебно заседание, за да поиска да му бъде отменена забраната да напуска пределите на родината, а съдът все не го пуска навън, защото имало опасност да се укрие.
Така стана и в четвъртък (21 май), когато състав на Софийския градски съд (СГС) отново не даде ход на делото, в което Пилето заедно с още 18 души - митничари и тираджии, отговарят по обвинение за контрабанда на стоки в размер на 3.5 млн. долара в периода 2002-2003 година. Причината за отлагането този път бе, че не се явиха трима от внушителната група обвиняеми, които иначе заедно с адвокатите си задръстват залата. Срещу двама от неявилите се делото се води задочно, тъй като не са в България, а от издирвателните мероприятия засега няма никакъв ефект. Третият от липсващите - Димитър Държанлиев, се оказа редовно призован и затова съдът му наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лв., които той трябва да плати до 10 дни. На предишното заседание на 14 април тази година отсъстваше адвокатът на един от обвиняемите, който бил ангажиран с друго дело.
По време на сегашното заседание (както и на миналото) адвокатът на Методиев Илиян Василев се опита да издейства отмяна на забраната за пътуване в чужбина под предлог, че неговият подзащитен има безукорно процесуално поведение и делото се проточва не по негова вина. Василев изтъкна, че санкцията е наложена преди повече от пет години, че мярката е твърде драстична и се нарушават личните права на бизнесмена. Адвокатите на други двама от подсъдимите също поискаха отмяна на подобна мярка за техните подзащитни. Прокурорът по делото изтъкна, че както Методиев, така и другите имат добро процесуално поведение до момента и би могло мярката може да бъде отменена частично. В крайна сметка съдът остави без уважение искането на адвокатите с мотива, че делото още не е тръгнало по същество. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Николай Методиев заяви, че ще го обжалва.
Следващото заседание е насрочено за 29 юни 2009 г., а бяха определени и две резервни дати - на 5 и на 10 октомври. Делото веднъж вече беше върнато през октомври миналата година на прокуратурата само заради разминаване на две дати в обвинителния акт на единия от подсъдимите. В края на 2008 г. Висшият съдебен съвет извърши проверка по този случай, а съдия-докладчикът Димитрина Ангелова бе наказана с обръщане на внимание.
Очевидно и това дело, както други подобни, е орисано да се точи вечно, тъй като срещу подобна голяма група хора съдебните производства вървят трудно и отсъствието на който и да е от подсъдимите спъва процеса. Така че Пилето още дълго ще гледа чужбина през крив макарон. Но пък делото може да спре по давност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във