Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Родители искат доживот за убиеца от Соло

За най-голямото наказание, предвидено от закона - доживотна присъда без право на замяна - ще се борят родителите на двете момчета заклани преди година близо до столичния клуб Соло. На 18 април 2009 г. около 4 часа сутринта вратарят на националния ни отбор по хокей на лед Кирил Въжаров (21 г.) и приятелят му Васил Александров (24 г.) починаха от раните, причинени им с нож. Техният приятел Кирил Димитров също бе прободен, но оцеля.
В сряда (21 април) стартира делото срещу Илиян Тодоров ( 23 г.), който е обвиняем за двете убийства. Още преди да започне процесът, в кулоарите на Съдебната палата напрежението ескалира заради плакати, които приятели на Илиян опънаха пред ужасените погледи на зачернените родители и роднини. Постерите призоваваха за справедлив процес за Илиян, което разстрои още повече родителите на загиналите момчета. Делото бе отложено, тъй като обвиняемият, който има петима защитници, внезапно се отказа от услугите на четирима от тях и заяви, че иска да бъде защитаван само от Явор Нотев. Депутатът от Атака обаче бе изпратил писмо, че му се налага да е в парламента до 18 май. Затова съдът насрочи цели три дати - 18 ,19 и 20 май, тъй като предстои да бъдат изслушани показанията на няколко десетки свидетели.
Ще заведем и граждански иск веднага след като бъде даден ход на делото. Няма да се съгласим с компромисна присъда, с пресъхнали от плач очи заяви майката на Васил - Виолета Александрова. Тя не може да си обясни как заради едно спречкване, в което Васко се е намесил само за да спре конфликта, може да бъдат убити двама души. Васко и приятелят му Кирил били изключително скромни и кротки. Спортували и много рядко си позволявали по едно малко питие. Не участвали в сбивания и предпочитали да обикалят планините, а не заведенията. Васко например бил домошар, купонясвал два пъти в годината - на Василовден и на рождения си ден.
Роди се на 13 април, тогава беше Великден. И на Великден си отиде, все още не може да повярва в сполетялата я трагедия майка му. Миналата година 13 април се паднал понеделник. Затова Васко решил да отпразнува рождения си ден на Велика събота. Почерпили се скромно - по-късно аутопсията установява, че алкохолът в телата на Васко и на Кирил наистина е бил в минимални количества. В никакъв случай не са били пияни, дори не може да се каже, че са били подпийнали. На излизане от клуба, близо до Съдебната палата, Кирил Димитров - момчето, което оцеля, и младеж от компанията на Илиян Тодоров се спречкали. Чули се пляскания от шамари. Васко и хокеистът Кирил се втурнали да ги разтървават. Тогава, според свидетелите, се включил Илиян, който преди това си стоял отстрани. Блеснал нож. Кирил Въжаров вдигнал блузата си и успял да изрече: Убодоха ме с нещо!, след което починал на място. Васко издъхнал по пътя към болницата. Ножът пронизал и двамата точно в сърдечната област и те просто не са имали шанс да бъдат спасени. Всеки от тях е бил пронизан само по веднъж, но смъртоносно. По чудо се спаси само Кирил Димитров.
На охранителните камери има запис, на който се вижда как Илиян тича. А той всъщност е тичал към таксито, което е хванал веднага след двете убийства. Всичко се е развило за минута и тридесет секунди. Шофьорът, който е подразбрал от вида и разговорите на Илиян с приятелите му, че е станало нещо съмнително, веднага се върнал пред клуба, след като го оставил. Там вече имало полиция, виждало се, че е станало нещо страшно. Шофьорът разказал на полицаите всичко. А после е разпознал Илиян на сто процента, припомня подробности от кървавото събитие Виолета Александрова. Според думите на шофьора на таксито лицето на клиента му е било цялото в кръв. Но това не е била негова кръв, а на Васко и на Кирил, уточняват зачернените роднини.
Разпознаването на обвиняемия е било силно затруднено, тъй като веднага след ужасяващите убийства Илиян си е изрусил косата. Според майка му той го е направил от страх. Според прокуратурата това е бил начин да се прикрие и да не го разпознаят. Не е характерно за хора, които се прибират от купон с чиста съвест, да си изрусяват косата, вместо да си легнат и да заспят.
Два дни след убийствата - на 20 април 2009 г., Илиян се предаде сам в пернишката полиция по съвет на родителите му. Бащата на обвиняемия е местен БСП лидер, а майка му е ангажирана в център за работа с деца. Според роднини на пострадалите обвиняемият се е предал едва след два дни, за да може организмът му напълно да се изчисти от поетия алкохол. Според негови приятели купонът е бил гарниран с много чаши, а е имало и загрявка на друго място, преди да отидат в клуба.
В апартамента на Илиян е намерена риза, по която има кръв от Васко, разказва майката на убития Васил Александров. Петънцето било съвсем малко, но достатъчно, за да могат специалистите от МВР да извлекат ДНК-материал за анализ. В колата на Илиян са били открити брадва и нож. Защо не разгледаха колата на Васко - там имаше само кроасани и минерална вода?, потресени са родителите на момчето. Те не могат да приемат обясненията на майката на Илиян, която твърди, че синът й се е защитавал. Ако се защитаваш от някого, ще го удариш ли с нож в гърба?, недоумяват зачернените семейства. Те се опасяват, че заради високото обществено положение на бащата на Илиян е възможно да не се стигне до максимално наказание за Илиян. Но се надяват, че съдът ще отсъди справедливо.
Майките на Кирил и Васко са се обединили с други родители на убити деца в сдружението Справедливост. Когато отишли преди време пред Съдебната палата, за да подкрепят майката на убития пред дискотека Амнезия Стоян Балтов, се оказало, че са се събрали много родители в черно. Тогава решили да създадат сдружение, което да помага на хора, сблъскали се с подобна трагедия. Сред членовете има хора от Сливен, Етрополе, Благоевград. Всички те са родители на деца, които са били зверски убити, пострадали са при катастрофи или са станали жертва на лекарски грешки. Освен че помагат по всевъзможен начин на родителите на убити деца, членовете на сдружението смятат сериозно да се заемат и с оказване на помощ на досъдебното производство. Те са твърдо решени, когато се налага, да правят собствени проучвания за разкриване на факти от престъпленията, да намират важни свидетели. Ще помагат и за намиране на веществени доказателства, които могат в определени заплетени случаи да променят хода на процеса. Сдружението предлага и безплатни правни консултации на хора, които са се сблъскали с невероятния ужас да надживеят детето си, за да се борят за справедливо наказание за убиеца му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във