Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РОДНИТЕ ОГНЕБОРЦИ С ГОЛА ВОДА СРЕЩУ ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ

Ден след като гръцките ни съседи призоваха Европейския съюз да помогне за помогне за потушаването на вилнеещите там горски пожари, стана ясно, че родната Национална служба за противопожарна безопасност и защита на населението (НСПБЗН) има готовност, но няма възможност да окаже ефективно съдействие.
Според източник от службата, пожелал да остане неназован, националната служба разчита сал на едната гола вода при гасенето на пожарите. Ние не разполагаме със специализиран самолет или хеликоптер за борба с горски пожари, от каквито в момента спешно се нуждае Гърция. Досега все още не е постъпила молба за съдействие, но НСПБЗН има готовност да изпрати жива сила и специализирани противопожарни автомобили, заявиха службата.
Юнските жеги, които заковаха термометрите на 47 градуса, палнаха гръцките гори и от два дни в страната бушуват над 100 пожара. Пламъците бкръжиха и Атина, поглъщайки масивите в планината Парнита. Опасността от възникване на нови пожари в страната е голяма, предупреждават от гръцката служба за противопожарна безопасност.
Досега три страни-членки на ЕС са се отзовали на молбата на Гърция за помощ. Това са Италия, Португалия и Франция, които са изпратили общо пет специализирани за борба с горски пожари самолета. Апелът беше изпратен вечерта в четвъртък, (27 юни), до Центъра за проследяване и информации на Европейската комисия.
Ако мечката заиграе у комшиите, ще дойде и при тебе, казва балканската поговорка. В резултат на жегите, обхванали полуострова, стихийни пожари са лумнали в различни кътчета в страната. Само за последното денонощие противопожарната ни служба е реагирала на 258 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 72 пожара в обекти на икономиката и лична собственост на гражданите, други 144 пожара са потушени, без да причинят материални щети, извършени са общо 36 аварийно-спасителни операции, сочи справка на НСПБЗН.
От началото на годината в страната са вилняли 624 пожара. Софийска област е припламвала 74 пъти, общо 37 са пожарите в Пернишко, 34 в Пловдивско и 24 в Смолянско. Пламъците са унищожили общо 5232 дка иглолистни, 8812 дка широколистни, 3521 дка смесени гори и над 1600 декара лесонепригодни площи, сочат данните на националната пожарна.
Според данните на службата най-проблемните райони по отношение на противопожарната защита са пресечените планински терени в Смолянска, Кърджалийска и Хасковска област. Ако пламъците прескочат българо-гръцката граница и тръгнат в планините, лошо ни се пише, защото не разполагаме със специализирана авиация, заявяват от НСПБЗН.
На национална конференция на 16 март 2007 г по повод 60-годишнината от откриването на първото на Балканите Държавно противопожарно училище у нас, вътрешният министър Румен Петков призна, че МВР не може само да реши проблемите с материално-техническата база на службата. Като ръководство на МВР ние си даваме сметка, че решаването на тази задача не може да стане само със силите и средствата, с които разполага министерството, заяви той на откриването на международната конференция.
В началото на годината, благодарение на пари, отпуснати по програмата ФАР, МВР успя да позакърпи положението в най-проблемните области Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград, като подразделенията на противопожарната служба там получиха общо 40 специализирани автомобила. Финансирането е по линия на трансграничното сътрудничество и сключените споразумения за взаимопомощ със съседните страни, уточняват от НСБПЗН.
По ирония на съдбата, през 2005 г. страната ни беше домакин на съвместно учение EASTEX FIRE 2005 на противопожарните служби на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. По време на учението бе демонстрирано взаимодействието между огнеборците на осемте държави от Балканския регион при гасене на горски пожар. НСПБЗН участва с жива сила и специализирана противопожарна и аварийно-спасителна техника и показа чудеса от храброст и умения.
Досега български огнеборци са участвали в реални международни спасителни мисии при гасенето на пожара в петролната рафинерия Тюпраш в Турция през 1999 г. и аварийно-спасителната операция в гр. Бам след опустошителното земетресение на 26 декември 2004 г. в източните провинции на Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във