Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рога и копита след ареста на Кравата

Пореден рунд, изпълнен с шамари и ритници между съдебната и изпълнителната власт, предизвика арестът на наркобанда, ръководена от кюстендилския бизнесмен Стоян Гецев-Кравата. На тепиха отново бяха вътрешният министър Цветан Цветанов и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Кравата беше арестуван по време на наркосделка в понеделник (8 август) заедно с още четирима души. Полицейската операция носеше звучното име - Наглецът. У тях бяха открити 3 кг хероин и 48 000 евро, а Цветанов обяви Гецев за ръководител и лидер на международна престъпна група, която се занимава с трафик и разпространение на наркотици на територията на България, Македония, Турция, Гърция и Западна Европа.
Операцията е наречена Наглецът благодарение на богатото криминално минало на задържания. Той е изключително обигран, много добре подготвен и много добре може да се измъква от всяка една ситуация, каза Цветанов пред медиите. По данни на МВР през 2005 г. Стоян - Кравата е задържан на ГКПП Кулата с кола с гръцка регистрация, в която са открити 19 кг хероин. Той (както обясни вътрешният министър) бил осъден ефективно на 17 години затвор на две съдебни инстанции, но третата върнала присъдата му за преразглеждане. През 2007 г., докато тече преразглеждането на присъдата му, в Испания са задържани двама българи с хероин, за които има данни, че са били под негово ръководството. През 2009 г. 14 кг хероин са били задържани и в Швейцария, а през 2010 г. е било предотвратено разпространението на 5 кг хероин от Турция, както и на 2 т спирт - от Македония за град Кюстендил, разказа Цветанов.
След като изрази благодарност към македонския министър на вътрешните работи и към македонските служби, Цветанов нападна Груев, защото делото срещу Кравата се влачи шеста година. Надявам се, че Върховният касационен съд (ВКС) ще направи преглед на всичко, свързано със съдебното минало на Стоян - Кравата. Надявам се, че ВКС ще направи точно тази прозрачност в дейността си и г-н Лазар Груев ще пусне имената на лицата, които са върнали това дело на първа инстанция, коментира вицепремиерът.
Винаги готови да опровергаят Цветанов, хората от ВКС излязоха ден по-късно със съобщение, че делото още до тях не е стигало. През октомври 2006 г. Благоевградският окръжен съд наказал Гецев със 17 години лишаване от свобода, плюс глоба в размер на 180 000 лева. През януари 2008 г. Софийският апелативен съд отменил присъдата и върнал делото за ново разглеждане заради допуснати съществени процесуални нарушения - и защитата, и прокуратурата възразили, че присъдата е постановена от незаконен състав: в хода на съдебното следствие се явявали различни съдебни заседатели. Защитата, както може да се очаква, добавила в аргументите си и недоказаност на обвинението. Делото е възложено на друг състав на Благоевградския окръжен съд и следващото заседание е на 26 септември тази година.
Въпреки формалната грешка на Цветанов повече от ясно е, че той не се е объркал. Вътрешният министър нито е казал, че ВКС е разглеждал делото, нито може да бъде упрекнат за призива си да бъдат огласени имената на апелативните съдии, отменили присъдата на Кравата. Нещо повече - в правомощията на Груев влиза да извършва лично или да възлага на съдия от ВКС да проверява организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища. Ако такава проверка беше направена, Груев би трябвало да е наясно дали пък председателят на Софийския апелативен съд е изпълнил аналогичното свое правомощие - да провери въртележката на съдебните заседатели в Благоевградския окръжен съд, която е най-добрият подарък за Гецев и неговите адвокати. Но понеже никой от съдебните началници нищо не е свършил по делото, Кравата си е пасъл на воля, без изобщо да му пука от първоинстанционната 17-годишна присъда.
В Кюстендил отдавна са наясно с истинския бизнес на Гецев. Той е родом от петричкото село Ключ и преди десетина години се заселва в Кюстендил, откъдето е жена му Лиляна Димитрова. През 2004 г. отварят фирма за спортни облекла в областния център, която хлопва временно врати след ареста му през 2005 година. С шивашкия бизнес се занимава всъщност Лиляна и баща й Димитър. В Кюстендил завиждат на шивачките, че Кравата ги води всяка година за своя сметка на едноседмична на почивка в Гърция. Другият кюстендилец, попаднал в полицейската клетка, е Любомир Илиев-Ломския. За него се говори, че получил картбланш след убийството на прочутия подземен бос Емил Кирилов - Крокодила. Той поел бизнеса на убития с други двама ортаци на Крокодила - Васил Василев-Хитлера и Александър Димитров - Сашо Брадата. Другите трима задържани са македонецът Митко Стоилков и перничаните Николай Пресолски и Васил Томанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във