Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рокада в "Гранична полиция"

Главният секретар на МВР Георги Костов (вляво) представи новият шеф на "Гранична полиция" Антонио Ангелов.

Службата у нас, която отговаря за опазването на външната граница на Европейския съюз, тази седмица претърпя сериозни кадрови промени. От директорския пост в Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) беше освободен Милен Пенев. Той беше граничар №1 само за четири месеца. Беше назначен на поста след оставката на предшественика си Захарин Пенов заради инцидента с катастрофиралия камион с полицаи на българо-турската граница.

Пенев е освободен заради критиките към работата на "Гранична полиция" и най-вече за слабото противодействие срещу контрабандата. Нямаме повод за гордост и по отношение на противопоставянето на нелегалната миграция и контрабандата, обобщи главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. За да се промени това, трябва да има още по-тясно взаимодействие с ГДБОП и Главна дирекция "Национална полиция", заяви Костов. И съобщи, че след отстраняването на Пенев той остава на работа в системата, но на по-нисък пост. Стана ясно, че със заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова Пенев е бил преназначен в Регионална дирекция "Гранична полиция" и ще отговаря за граничните пунктове на аерогарите.

За директор на ГДГП е назначен главен комисар Антонио Ангелов. Той бе представен от главния секретар на МВР Георги Костов в присъствието на директорите на ГДНП и ГДБОП  Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов. За заместник-директор на Гранична полиция е назначен старши комисар Стоян Иванов, досегашен директор на РДГП Бургас.

Новият граничар №1 - главен комисар Антонио Ангелов, обяви, че една от първите задачи на ръководството на дирекцията ще бъде засилване на оперативната работа, за да се противодейства успешно на контрабандата и на нелегалната миграция. Ще бъда безкомпромисен към всички прояви на корупция, заяви категорично той.

Главен комисар Антонио Ангелов е роден на 23 юли 1969 г. в Лом. Завършил е висше образование в Академията на МВР през 1994 г., със специалност "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността" и "Право". През октомври 1994 г. започва работа в сектор "Криминална полиция" в столичното Шесто РПУ - СДВР. Заема различни длъжности в СДВР, като от април 2014 г. е началник на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в дирекцията. За постигнати високи резултати в служебната дейност е награждаван от министъра на вътрешните работи с почетно отличие на МВР - "За доблест и заслуга" III степен през 2007 г., с "Почетен знак на МВР" III степен през 2011 г. и с "Почетен знак на МВР" II степен през 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във