Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РОКАДИТЕ В РДВР-ПЛОВДИВ: ЧИСТКА ИЛИ ПРЕВРАТ

Макар в Пловдив всичко да е спокойно, а полицията, прокуратурата, следствието и съдът работят наистина като добре смазана машина, на 5 декември вътрешният министър Румен Петков най-изненадващо пенсионира директора на РДВР-Пловдив ген. Йордан Кюмюрджиев и назначи на негово място полк. Ангел Рангелов, досегашен шеф на Регионално звено Полиция.
За да изглежда всичко като истинско, официалната причина за кадровата рокада бе представена по вехт сценарий, който за съжаление все още хваща окото: ген. Кюмюрджиев бил толкова уморен от напрегнатата си работа, че решил да си отдъхне, като се пенсионира. А шефът на МВР толкова много уважавал подчинения си, че с огромно нежелание изпълни последната му (в професионално отношение, разбира се) воля и го награди с Почетен знак за заслуги към МВР първа степен.
Ген. Кюмюрджиев оглави РДВР-Пловдив на 9 август 2004 г., след като десетина дни преди това неговият предшественик - ген. Валентин Петров, бе назначен за директор на НСБОП. По време на представянето на Кюмюрджиев пред личния състав на регионалната дирекция тогавашният главен секретар на МВР - ген. Бойко Борисов, заяви: Изборът на Йордан Кюмюрджиев не е случаен. С негово участие бяха проведени няколко перфектни операции, включително и Лунна светлина, която се смята са световен успех в борбата срещу наркотрафика. Името на Йордан Кюмюрджиев е най- добре познато и на евроатлантическите ни партньори, той има добра визия и комуникация с персонала.
Точно една година и пет месеца по-късно, по никому неизвестни (уж) причини, ген. Кюмюрджиев направи нещо, което нито един генерал в българската история не е правил: пожела да се пенсионира точно в разцвета на силите си, когато подопечната му дирекция наистина си върши добре работата, а перспективите да расте още в кариерата са повече от прекрасни. Да не говорим, че през последните 16 години няма нито един случай, в който директор на РДВР да се е пенсионирал или да е подал оставка просто така, по свое желание.
И понеже новото ръководство на МВР, колкото и дружелюбно да се отнася с медиите, по стара професионална традиция се изказва предимно с недомлъвки или се опира на общоизвестни факти, из пловдивските улици и кафенета моментално плъзнаха две версии за скоропостижното пенсиониране на ген. Йордан Кюмюрджиев.
Първата приказка се появи в публичното пространство още на 6 декември, когато заместник вътрешният министър Камен Пенков представи пред личния състав на РДВР-Пловдив и пред местните медии наследникът на Кюмюрджиев - полк. Ангел Рангелов, дотогавашен шеф на Регионално звено Полиция.
Само няколко минути след началото на церемонията, Камен Пенков (при това без никой още да не го е питал за нищо) започна встъпителното си слово с думите, че в рокадата на върха в РДВР-Пловдив няма сензация, а зад пенсионирането на Кюмюрджиев не прозира никаква червена метла. Вторият спорен момент в изказването на заместник-министър Пенков бе свързан с тезата, че бъдещото членство на България в Европейския съюз налага освежаване и търсене на нови лица. Не за друго, а защото новият шеф на дирекцията - полк. Ангел Рангелов, е с една година по-възрастен от о. з. генерала, започнал е работа в РДВР-Пловдив още през 1976 г. и трудно може да бъде оприличен (в евроинтеграционен смисъл, разбира се) като новото лице на МВР в Пловдив.
А накрая, сякаш да докаже, че нищо доброволно в България не е случайно, заместник-министърът на вътрешните работи сам се насади на... пачи яйца. Едва изчакали Камен Пенков да приключи със словото си, пловдивските репортери веднага му зададоха най-неудобния въпрос: След като ген. Кюмюрджиев се пенсионира доброволно на 5 декември, защо още през октомври заместник областният лидер на БСП в Пловдив - Димитър Маринчешки (бивш кадър на МВР - бел. ред.), обяви, че РДВР ще има нов шеф?.
Той сигурно е знаел за намеренията на ген. Кюмюрджиев, побърза да заяви Камен Пенков, но с тези свои думи нанесе... удар във въздуха. Защото само засили подозренията на репортерите, че генералът е пенсиониран доброволно, тъй като е бил един от любимците на бившия главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. А тези любимци, както много добре е известно, хич не са обичани и уважавани от новото ръководство на МВР.
Колкото и да звучи странно, втората хипотеза за скоропостижното пенсиониране на ген. Йордан Кюмюрджиев изглежда доста по-вероятна от червената метла. Само няколко месеца след като оглави РДВР-Пловдив, той издаде заповед за въвеждането на Система за ранно откриване на рискови служители, с която хвърли в ужас десетки свои подчинени.
Според осведомени недоволството на личния състав е било предизвикано от критериите, според които трябва да се определят рисковите служители: полицаи, които не се разбират със съпругите си или със съседите си; полицаи, които имат финансови задължения към банки, финансови институции и частни лица; полицаи, които поддържат контакти с групи или техни членове, които са различни от общоприетите в обществото (т. е. с хора от криминалния контингент и с членове на техните обкръжения и семейства); полицаи, срещу които са образувани проверки или дела (граждански, административни или от общ характер), и т. н.
По данни на хора, които пожелаха имената им да не бъдат цитирани, след въвеждането на въпросната Система за ранно откриване на рискови служители в РДВР-Пловдив са образувани над 150 дисциплинарни производства срещу полицаи и служители в дирекцията, много от които са приключили с налагане на някакъв вид наказание.
Дали пловдивските редови ченгета ще влязат в историята като двигателите на първия тих преврат в системата на МВР, все още е рано да се каже. Факт е обаче, че на 5 декември заместник-министър Камен Пенков приключи представянето на новия шеф на РДВР-Пловдив с едно доста многозначително пожелание: От новия директор полк. Рангелов се очаква да работи за по-добрия микроклимат в дирекцията.

Полковник Ангел Рангелов започва професионалната си кариера преди 29 години като районен инспектор в Първо РПУ-Пловдив, а след това работи дълги години като оперативен работник в Криминална полиция и в Икономическа полиция. През 1992-ра той е назначен за началник на Четвърто РПУ-Пловдив , а през 1998 г. е повишен и става шеф на направление Оперативно към Регионално звено Полиция. От 2002 г. насам полк. Ангел Рангелов оглавява Регионално звено Полиция към РДВР-Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във