Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Рокендрол за Големия Маргин

Бурен прокурорски rock 'n' roll счупи в кръста иначе дископатичния бивш сикаджийски бос Красимир Маринов-Големия Маргин, който се оказа най-желаният за обвинението партньор в този акробатичен танц. Скованият Маринов се видя в чудо тази седмица, особено в четвъртък (14 януари), когато му се наложи да следва сложните стъпки на водещото играта държавно обвинение. Тогава така размятаха и подхвърляха Големия Маргин между решетките и свободата, че най-накрая със сигурност се е прибрал в следствената си килия ошашавен.
Натискът върху кримиконтингента, за който от известно време упорито говорят градският прокурор Николай Кокинов и вътрешният министър Цветан Цветанов, обаче не намери поддръжници в средите на апелативните магистрати. Софийският апелативен съд (САС) не потвърди в четвъртък мярката задържане под стража на Красимир Маринов-Големия Маргин, която постанови от състава на Софийския градски съд в събота (9 януари). Според САС няма обосновано предположение, че Маринов е подбудител за убийството на радиоводещия Боби Цанков, и липсват преки доказателства за подбудителство.
Както е известно, прокуратурата държи на тази теза и разчиташе, че показанията на свидетелите Ивайло Ивчев и Валентин Дарев ще наклонят везните на Темида в полза на обвинението. Като контрааргументи обаче магистратите посочиха твърденията на родителите на убития Боби Цанков и на съпругата му Юлия Милчева, според които той не е чувствал заплаха за живота си. Съдът сметна, че показанията на двама свидетели не са достатъчни за нуждите на настоящото производство и че са необходими още доказателства, които да посочат Маринов като подбудител за убийството, се каза в мотивите на САС.
Не познавам Боби Цанков, не съм го виждал и не съм имал каквито и да е било отношения с него, каза в своя защита Маринов. Той се обърна с молба към съдебния състав да го освободи, тъй като обвинението срещу него се гради на слухове и предположения. Следващото обвинение срещу мен с Бин Ладен ли ще ме свърже?, попита Големият Маргин. В крайна сметка САС го остави с най-леката мярка - подписка. Но както се казва - да, ама не.
Вместо да отиде на спа-процедури заради измъчващата го дископатия, Красимир Маринов отново пое към ареста, но този път заради обвиненията за организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, повдигнато му също в четвъртък сутринта. В официално съобщение държавното обвинение посочи, че след проведено разследване на прокуратурата и на дознателския апарат на МВР Красимир Андреев Маринов е привлечен като обвиняем, защото в периода от 01.12.2009 до 07. 01. 2010 г. е образувал и ръководил организирана престъпна група, създадена с цел съгласувано да разпространява в страната наркотични вещества. Участници в групата са Стефан Александров Бонев-Сако, Тихомир Георгиев Георгиев-Боксьора, Александър Александров Кукурин-Дългия, Сокол Васков Димитров, Андрей Стоянов Начев, Траян Янев Златков, както и други неустановени и неиздирени към момента лица.
Никога не съм се занимавал с дрога. Нито съм се друсал. Нито познавам такива хора, които разпространяват наркотици, коментира Големия Маргин, преди да се отправи към килията за размисъл. Сако е бил изпълнителният директор, а Големия Маргин - ръководителят на наркогрупата, отсече обаче прокурор Кокинов.
Дали наистина държавното обвинение играе игра, която познава и може да я води? Или се чуди какви стъпки да предприеме?
Сако увисна в ареста още в сряда вечерта (13 януари). Соченият от МВР за наркобос ромски бизнесмен влезе в полезрението на силовите ведомства на 13 ноември, когато водещият Боби Цанков се оплака, че го е заплашвал. Във връзка с този случай Сако беше задържан, но на 17 ноември беше освободен срещу 1000 лв. гаранция, а на 24 ноември съдът я увеличи на 6000 лева.
След убийството на водещия Боби Цанков на 5 януари Сако отново попадна в ареста, този път по подозрение за съпричастие с кървавото покушение. Двайсет и четири часа по-късно обаче беше освободен поради липса на доказателства. След ареста му заради участие в групата на Маргина рокендролът, който му предложи същата прокуратура, изглежда, ще продължи, докато той не си признае нещо, каквото и да е.
По-любопитно е развитието на историята около задържането на Тихомир Георгиев-Боксьора, Дългия и групата им. Те бяха заловени на 8 януари при спецоперация на вътрешното министерство. Тогава от МВР подчертаха в официална информация, че наказателната бригада е новосъздадена. От същото съобщение обаче изведнъж разбираме, че разследващите работили по разкриването на наказателната бригада от няколко месеца.
А в обвинението срещу Маринов се твърди, че в периода от 01.12.2009 до 07. 01. 2010 г. Големия Маргин е образувал и ръководил организираната престъпна група, в която влизат Боксьора, Дългия и останалите. И как да не се запитаме кое в края на краищата е вярно - че полицаите са разследвали няколко месеца групата, или че тя е създадена между 1 декември 2009 и 7 януари тази година?! Като прибавим и мистерията около свидетелите на обвинението, се налага изводът, че ако Маргина го мъчи дископатията, то явно хората на Борис Велчев страдат от липса на кислород и се задъхват посред рокендрола.
Дано хипотезата ни в статията Радиоводещият и недосегаемите в бр. 1 на Параграф 22 от т. г. не се окаже вярна. Но информаторът на обвинението е мъртъв, останалите свидетели на прокуратурата - несериозни. А танцът продължава с възгласи у-бре, опа, дръж се. Какъв рокендрол, жива копаница!

Facebook logo
Бъдете с нас и във