Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РОМИ ОТИВАТ В ЗАТВОРА ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ

П22, БР. 4, СТР. 3

Двама ромски бизнесмени бяха осъдени на затвор заради укриване на данъци за над половин милион лева. В понеделник (22 януари) Старозагорският окръжен съд наложи 10 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 3000 лв. на Атанас Атанасов и 8 месеца затвор и 5000 лв. глоба на Манол Манолов.
В началото на 1999 г. двамата роми се уговарят да регистрират фирма на името на Атанасов. Манолов от своя страна обещава да поеме всички разходи и да уреди формалностите по регистрацията. Атанасов обаче поставил условие - да получава възнаграждение, защото дружеството ще се води на негово име. Така на 20 януари 1999 г. Старозагорският окръжен регистрира фирмата Арт Комерс ЕООД с едноличен собственик Атанас Атанасов. Предметът й на дейност е търговия с промишлени стоки, горива, резервни части, транспорт и други.
Въпреки че уж започнало дейност, дружеството не е разполагало с търговски обекти, складова база, транспортни средства, нито даже с офис.
Разследването срещу двамата ромски бизнесмени започнало след сигнал на Териториалната данъчна дирекция (ТДД). Оказало се, че в периода 1 декември 1999 г. - 31 януари 2001 г. фирма Арт Комерс е укрила данъци в размер на 584 221 лева.
Далаверата била следната. В продължение на повече от година двамата ползвали счетоводни документи с невярно съдържание. В данъчни фактури те посочвали, че са получили стоки и услуги, което не отговаря на истината. Във фалшивите документи двамата предприемачи написали, че са платили начисления от доставчика ДДС. В обвинителния акт е посочен и пример. В дневника на фирмата е записано, че през март 2000 г. обвиняемите ползвали данъчен кредит по фактури с невярно съдържание от доставчика ЕТ Мариела-Огнян Христов- Поморие. Посочен е и размерът на данъчния кредит - близо 27 000 лева.
По време на делото в понеделник стана ясно, че Манолов е бил търговски пълномощник на фирмите ЕТ Ани-Петър Манолов - Стара Загора (собственост на баща му), на МИ-КОМ ЕООД - Стара Загора, и на ЕТ Кармен-97-Радка Тончева - Стара Загора. Всичките дружества са в черния списък на Териториалната данъчна дирекция заради данъчни задължения в особено големи размери. Срещу собствениците на посочените фирми имало висящи досъдебни производства в Стара Загора и Пловдив за престъпления против данъчната система.
Процесът срещу Атанасов и Манолов се проведе по т.нар. съкратено съдебно производство. Двамата ромски бизнесмени признаха вината си и приеха всички събрани доказателства. Веднага след това съдът прочете присъдите. Магистратите определиха още обвиняемите да платят и разноските по делото, които са в размер на 1276 лева.
Пред Параграф 22 Атанасов и Манолов заявиха, че ще обжалват присъдата пред Пловдивския апелативен съд. Те признали за греховете си пред първа инстанция, за да не се влачи делото с години по съдебни зали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във