Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ромска сутеньорско-джебчийска мрежа разбиха в Триест

Медиите в Италия гръмнаха в хор за карабинерската операция Майбах, след като в град Удине беше разбита трансгранична организирана престъпна група с участието на наши съграждани. Съобщение за бандата, занимавала се с трафик на жени и деца от България за Италия, разпространи в сряда (25 февруари) и МВР.
Според информацията до разбиването на групата се е стигнало след паралелното разследване на Оперативния отдел на карабинерите в Удине и дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност в МВР в сътрудничество с Окръжна прокуратура-София, Национална следствена служба и Държавна агенция Национална сигурност. Сегашните арести са част от операция, която протича от няколко години и е насочена срещу престъпна мрежа за трафик на жени с цел проституция и на деца, които са били обучавани да извършват кражби.
Според данни на МВР в хода на разследването е установено, че трафикантите набирали своите жертви от различни региони в България - София, Видин, Монтана, Търговище, Шумен, Плевен и Пазарджик. За целта те ползвали добре разклонена мрежа от съучастници, които предварително подбирали и проучвали битието на жертвите си. Досущ като във филма на Емир Костурица Циганско време те се насочвали преди всичко към хора от по-бедни семейства със сериозни икономически проблеми. Местните агенти обещавали сладък живот за пълнолетните и малолетните им деца, включително и сключване на брак с богати италианци. След това на кандидатите за долче вита се осигурявали средства за издаване на международни паспорти и за пътуване до Италия. Придвижването ставало основно с леки автомобили и с микробуси. При пристигането им момичетата и децата били предавани на други участници в бандата, които пребивавали постоянно в Италия. От своя страна те ги препродавали на други групи, които се занимавали с проституция, с джебчийски кражби и кражби от жилища.
В хода на разследването на мрежата по различно време у нас са били задържани десет души от групата и един българин в Италия. Всички арести са били извършени по искане на специализираната прокуратура Антимафия в Триест.
Според данни на службата на карабинерите в Удине, престъпната мрежа е била разделена на няколко групи, действащи както в Италия, така и в други европейски страни. Наред с проституция и кражби дейността им включвала различни престъпления. Основната им работа обаче била да използват ловкостта на малолетните си жертви, обучавани в тънкостите на джебчийството. Според прокуратурата в Триест тези деца са известни на Апенините като деца аргати, които са купувани от родителите им срещу известна сума, която са отработвали с кражби. В голямата си част децата аргати са от ромски семейства, се посочва в информация на специализираната прокуратура Антимафия-Триест. Цената им варира от 1000 до 2000 евро. Според разследването на италианските прокурори децата са пристигали в Триест винаги придружавани от възрастни двойки, които се представяли за техни родителите.
Дейността на тази престъпна мрежа е засечена още през 2003 г., когато е установено, че 18 млади ромки са били продадени за булки. Разследването продължава три години - до август 2006 г., когато специализираната прокуратура в Триест поисква екстрадицията на трима от организаторите на мрежата у нас - С.Д. (34 г.), Д.Ц.(26 г.) и И.С.(42 г.). И тримата са в затвора в Триест. След това в рамките на операцията, ръководена от главния прокурор на Триест Никола Мария Расе и от заместник главния прокурор Джулиано Рафаеле Тито, са издадени общо 41 заповеди за арести на българи, участници в тази мрежа. При операцията, прочула се тогава като Елвис-България, е установено, че трафикът към Италия на деца аргати и булки от България е бил постоянен. Всички те са били снабдени с перфектно изработени фалшиви документи. При тази акция през 2006 г. във Венеция е засечена 13-годишна българска ромка, обект на трафик, която на всичко отгоре е била бременна в осми месец.
Успешното сътрудничество на италианските и българските служби даде повод през март 2007 г. прокурор Рафаеле Тито да изпрати благодарствено писмо до тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Трябва да подчертая, че за успешните процесуални и оперативни действия изключително голяма роля изигра сътрудничеството с органите на полицията и прокуратурата в България по време на воденето на делото, както и информацията, придобита посредством контактите с българската полиция, посочи тогава обвинителят от Триест и изказа благодарност на всички служители в министерството, които са били ангажирани със случая.
Междувременно, докато апенинските медии разпространяваха новината, стана известно, че Варненският окръжен съд е произнесъл в сряда (25 февруари) тежки присъди за петима мъже, участвали в организирана престъпна група, която от 2002 до януари 2005 г. се занимавала с трафик на проститутки от България към Полша. Лидерът на групата - 48-годишният Ружди С.Х., бе осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лв. за склоняването към проституция на осем жени, за трафика на пет от тях в Полша и за отвличането на едно от момичетата. Ружди бе осъден да заплати на едно от пострадалите момичета 50 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди и 2000 лв. държавна такса. ВОС измени мярката му за неотклонение от подписка в задържане под стража, тъй като подсъдимият не се яви в съдебната зала, за да чуе присъдата си. Той бе обявен за издирване, тъй като е агресивен, изключително опасен, неколкократно е променял самоличността си и е използвал чужди документи. Синът му Дениз получи три години затвор, а доведеният син на Ружди - Галин, отнесе пет години лишаване от свобода. Племенникът на боса сутеньор Чакър се спаси с две години условно и с глоба от 3000 лева. Петият от групата Демир А., който не е роднина на Ружди, а негов комшия, получи три години условно и 3000 лв. глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във