Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ромските барони се накиснаха в мокри поръчки

Първата седмица от новата година премина под знака на една ромска история, наситена с вендети, с планове за кърваво отмъщение и с мокри поръчки. В сряда (4 януари) бяха арестувани бизнесменът Любомир Илиев-Къдравия (40 г.) от Костинброд и братята Георги Горанов -Чамур (54 г.) и Васил Горанов-Вачето (49 г.) от гр. Левски. Тримата са известни ромски босове, за чието задържане МВР мълча едно денонощие и бяха хвърлени в ареста по подозрение, че са поръчители на убийства.


Първоначалната информация сочеше, че две от мишените им също са от ромската общност - лицето Шмит Точев от Своге и далеч по-популярният Христо Върбанов Василев - Ицо Папата от рода на Кардарашите , известни в Костинброд още като сръбските цигани, калайджиите или бакърджиите. Кои са кардарашите известна представа може би дава една легенда за клана, според която когато разпъвали Христос на кръста, цигани от това племе откраднали пироните. Иначе Върбанов е женен за лелята на чалга-певеца Азис, участва в управлението на Фондация Бахтало Дром и е шеф на циганския съд на честта, известен като Мешерето.


В тази екзотична история като третата мишена на Къдравия Чамур и Вачето беше намесено и името на Олег Янев, обвинител във Върховната касационна прокуратура. Прокурор Янев отказа да коментира пред Параграф 22 защо е влязъл в тефтера на поръчителите, като се позова на протичащото в момента разследване.


Ден след ареста, в четвъртък (5 януари), прокуратурата привлече като обвиняеми Любомир Илиев и братята Георги и Васил Горанови . А неочаквано сред мишените им се нареди и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Според обвинението тримата - като съучастници, заедно с прословутия Кирил Рашков-цар Киро, от началото на юни 2011 г. до края на септември 2011 г. са подготвяли в Левски и София убийството на Христо Василев-Папата, Цветелин Кънчев и прокурор Олег Янев от ВКП. Както официално съобщи ВКП, те са създали условия за осъществяване на убийството, преди да е започнало неговото изпълнение (престъпление по чл. 117, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК). Срещу Илиев е повдигнато обвинение и за това, че в същия период е подбуждал друго лице срещу 100 000 евро да убие Христо Василев(престъпление по чл. 117, ал. 2 от НК). Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства. Обвиняемите са задържани под стража за срок от 72 часа. По отношение на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, но това все още не е направено, защото той е задържан по друго дело, се казва в съобщението.


Операцията по задържането на тримата е проведена под ръководството на Върховната касационна прокуратура, с участието на служители от ГД Криминална полиция и на областните дирекции на МВР в Плевен и в София. Любопитно е, че арестът на ромските босове притесни представителите на обвинението, защото възникнаха колебания в коя прокуратура ще се води разследването - в Софийската районна или в новата специализирана. Разследването не е при нас, има специализирани структури, заяви в сряда софийският градски прокурор Николай Кокинов. Говорителката на главния прокурор Стелиана Кожухарова пък обяви, че това зависи от съдържанието на обвинението.


От разпространеното официално съобщение на ВПК става ясно, че материалите за ромите поръчители ще отидат в Софийската градска прокуратура или в Районната прокуратура в столицата. Обяснението е, че срещу тримата няма обвинения за организирана престъпна група.


Междувременно в публичното пространство се промъкнаха информации, че подготовката на трите убийства всъщност е била разнищена благодарение на руски наемен килър, който бил арестуван в средата на декември м.г. у нас. Той изпял поръчителите роми , които искали да отстрани най-напред Христо Върбанов-Ицо Папата и Шмит Точев от Своге. Договорената цена за тази поръчка била 75 000 евро. Килърът се съгласил, но дал заден ход, когато ромите поръчали и прокурора Олег Янев от ВКП за 100 000 евро. Тогава се явил в спецслужбите, които започнали да следят тримата поръчители и решили да ги арестуват след Нова година, когато натрупат достатъчно доказателства.


Според някои източници обвинителят Олег Янев е бил поръчан във връзка с разследване на убийството на ромския бос Станчо Иванов Танев, известен като Циганина или Тани (60 г.), който беше разстрелян на 12 февруари 2008 г. в дома си в Долни Дъбник. Три години разследването на убийството тъпчеше на място. На 8 февруари 2011 г. бяха заловени Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов и Станчо Владов. Първите двама са определени като помагачи в убийството на Тани, а Владов - като поръчител. Физическият убиец на Тани Александър Йорданов-Сашо също бе заловен.


За Ивайло и Вергил тогава се разбра, че заедно със Скинаря, с Дани Малкия, с Кокошката и Кърлежа са част от групата на друг известен бандит от Костинброд - Йосиф Йосифов-Йоско . Операцията по задържането им МВР многозначително нарече Килърите-2. Шефът им Йоско пък се прочу покрай набедения от МВР за килър хърватин Иван Може, който изчезна безследно край Сливница през февруари 2007 година.


След задържането на Килърите-2 се заговори, че групата на Йоско била вдигнала мерника на лидера на Евророма Цветелин Кънчев и на Христо Върбанов-Папата. При обиските в домовете на съучастниците тогава е открит списък на роми за убиване, сред които фигурирал и Кънчев, твърди мълвата. Зад поръчките стоял Станчо Владов, който принадлежи към враждуващата с Върбанов фамилия Владови, също от Костинброд.


Ицо Папата и Владови се дебнат на живот и смърт още от 1998 г., когато братът на Станчо - Симеон, е отвлечен и измъчван жестоко пет дни, за да каже къде е закопал фамилното злато. Сред ромската общност се носи упорит слух, че зад отвличането всъщност стои Ицо Папата.


За да стане ясна многопластовата ромска история за мокрите поръчки, ще уточним, че задържаните в сряда (4 януари) братя Горанови са от клана на Горановците в гр. Левски и по майчина линия са първи братовчеди на клана Владови от Костинброд.


В същото време мишената Христо Върбанов, по стара ромска традиция, се прави на света вода ненапита. В четвъртък (5 януари) пред БНР той заяви, че е научил за поръчката от медиите. Той отрече да познава прокурор Олег Янев, но пък призна, че е водил задочен спор с колегата му Борислав Сарафов, който в момента е шеф на специализираната апелативна прокуратура. Поводът за спора беше, че той защитаваше някои хора, които са извършили тежки криминални престъпления срещу мой първи братовчед, който беше застрелян в дома му. Познавам и тримата задържани - братята от град Левски и Любо Илиев-Къдравия от Костинброд. Отношенията ми с братята са прекрасни. Единият дори ми е колега. Той също участва в Мешерето. Затова съм изненадан страхотно. Никога не съм допускал, че те може да имат нещо срещу мен. Между нас никога не е имало конфликт, заяви в националния ефир Ицо Папата.


Върбанов , разбира се, лъже като дърта циганка, все едно не знае, че Горановци и Владови са първи братовчеди. През февруари м.г. той пусна в медиите приказката, че на Искра Ганева от Окръжна прокуратура - Плевен, обвинителя по делото за убийството на Тани Танев, е бил предложен подкуп от 100 000 евро, за да отърве от ареста поръчителя Станчо Владов. Прокурорката потвърди, че й е предлаган подкуп, а съдът остави за постоянно зад решетките Владов, Богьовеца и Славов. Със сигурност задържаните, които чакат дело за убийството и вероятно присъди от 15 до 20 години затвор, са били наясно кой ги е натопил.


Любопитна и екзотична е съдбата и на поръчителя Любомир Илиев - Къдравия. Той е близък на Кирил Рашков и е братовчед на лидера на партия ДРОМ Илия Илиев. Къдравия притежава 29% от предприятието за производство на олио Нива и е акционер в още седем фирми за строителство, за консултантски услуги, за хотелиерство и ресторантьорство. Илиев е известен като инициатор за създаването на Българската асоциация за ромски бизнес (впоследствие преименувана на Българска асоциация за инициативен бизнес). Обявяван е за Ромски бизнесмен на 2006 година, а управляваната от него фирма Алфатекс Л печели обществени поръчки в най-различни сфери - болници, мини, електроцентрали, общински сгради. В началото на 2007 г. Алфатекс Л поема и довършването на новата сграда на ГКПП Калотина. По време на 40-ото Народно събрание Любомир Илиев е съветник на депутата от НДСВ Йордан Мирчев - председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения. А през юли 2010 г. вече е сътрудник на Йордан Бакалов от ДСБ, шеф на Комисията по правата на човека. Шумът около ареста на друг съветник в парламента, Петър Стоянов-Сумиста, обаче прекъсна ползотворното сътрудничество на ромския предприемач Илиев с депутатите. Това стана, след като някои народни представители поискаха да се откаже достъп на съветници със съмнителна репутация до НС. Писмо с такова искане изпратиха до главния секретар на НС Иван Славчов и депутатът Йордан Бакалов. Народни избраници, пожелали анонимност, тогава съобщиха, че ромският бизнесмен от Костинброд е бил препоръчан на Бакалов от бившия заместник-шеф на парламента Лъчезар Иванов, защото активно помагал на ГЕРБ в предизборната кампания...


Кой кого е поръчвал, кой кого е препоръчвал и в какви сложни връзки са оплетени, е въпрос, който явно ще причини тежко главоболие на разследващите прокурори. Така ще е с тази завързана история, хем ромска, хем българска...

Facebook logo
Бъдете с нас и във