Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Роненето на престижа

Наказанията за трагедията в Лясковец са факт, но проблемът остава

Въпреки наложените наказания няма изгледи случаят "Лясковец" скоро да приключи и трагедията да бъде забравена. И не става дума само за близките на убития Емил Шарков или за тримата му ранени колеги от СОБТ. Те дълго ще носят в себе си спомена за кървавото цунами, преобърнало живота им. Продължаващите дискусии за причините, довели до гибелта на баретата и краха на спецоперацията на МВР, показват, че обществото е много чувствително към темата "Вътрешна сигурност и обществен ред". Много повече, отколкото членовете на едноименната комисия в парламента, които подчиниха коментарите си на случилото се в Лясковец на политическите си убеждения. Те дотолкова са обсебени да следват правилната политическа линия, че не допускат и грам съмнение за собствената си правота. Депутатите отдавна са забравили, че проблемите в тази деликатна област започват не от Лясковец, а от парламентарната зала, където уж се коват законите за държавния просперитет.


Както вече е известно, мръсният пешкир от кървавия инцидент опраха двама оперативни служители от Областната дирекция във Велико Търново - инспектор Павел Ангелов от сектор "Криминална полиция" в дирекцията и главен полицай Радослав Георгиев от Районното управление във Велико Търново. По заповед на началника на сектора Калоян Михайлов те извършили заснемане на жилищната сграда, в която се намира и домът на Петко Петков, обект на планирана спецоперация. Според проверката на дирекция "Инспекторат"-МВР при снимането на сградата двамата били разконспирирани от Петков, за което не са докладвали по съответния ред и така нарушили Етичния кодекс за поведението на държавните служители в МВР и уронили престижа на службата. За такова провинение Законът за МВР предвижда дисциплинарно наказание "уволнение".


Дисциплинарни наказания ще има за бившия директор на Областната дирекция в града на болярите комисар Живко Коцев и за главен инспектор Христо Христов, сегашен шеф на дирекцията. Христов ще бъде свален от поста директор, защото не е предприел необходимите мерки. Наказание ще има и за предшественика му Живко Коцев, защото не е реагирал при подадения сигнал за лудия Петков и поведението му през 2012 година.


Междувременно в началото на седмицата стана известно, че Районната прокуратура - Велико Търново, не е открила нарушения при издаването на разрешителни за оръжията на Петков. Обвинителите не са открили нередности в действията на местните полицаи - нито в процеса на издаване на позволенията, нито в действията им след изтичането на валидността им през 2012 година. Доклад с резултатите от проверката е изпратен в Окръжната прокуратура във Велико Търново. Петко Петков е притежавал ловна пушка Иж-27-ЕМ, ловен автомат МР 153 и две ловни карабини - Иж-18-МН-30 и SLR-95-H. Разрешителното за тези оръжия е изтекло на 17 юни 2012 г., а преди това е било подновявано през 2009 година.


На пръв поглед уроненият престиж на службата изглежда възстановен. Прокуратурата не е открила нарушения, дирекция "Инспекторат" даде своите предложения за строги дисциплинарни наказания на четирима полицаи от Велико Търново, които министър Цветлин Йовчев и главният секретар Светлозар Лазаров огласиха в понеделник (7 април) на специална пресконференция, като подчертаха - в условията на пълна прозрачност.


Независимо от видимата амбиция на ръководството на МВР за повече прозрачност и повече контрол престижът на ведомството все още е накърнен. Според социологическите проучвания едва 26 на сто от българите имат доверие и одобряват работата на МВР, 30 % имат отрицателно отношение, а 44 на сто от народа нито одобряват, нито са негативно настроени: ще рече - на тях им е все едно.


Фактът, че 20 години след трагедията в "Белите брези" при аналогични обстоятелства загиват служители на СОБТ, също дава своя принос за трайния - от години, срив на доверието към действията на министерството. Проблемът обаче не е в професионалните качества на баретите, а в условията и допълнителните обстоятелства, при които те ги доказват. Очевидно е, че като служители от специализиран отряд за борба с тероризма баретите по правило са на предната боева линия и службата им е далеч по-рискова, отколкото на който и да е друг служител от МВР. С други думи - възможността той да не се върне от боя, както пееше Висоцки, е съвсем реална. Въпросът е дали държавата е направила всичко, за да намали до възможния минимум този риск.


И до ден днешен държавата, най-вече в лицето на законодателната власт, е длъжница на служителите на МВР. Парадокс е, че срутилото се в очите на българите вътрешно ведомство разчита на още по-закъсалото откъм обществено доверие Народно събрание. Не е никаква тайна, че дейността на парламента одобряват едва 10 на сто от гражданите, а неодобрението е около 60 на сто. Една от причините очевидно е страстта, с която се отстояват партийните повели, водеща до открито противопоставяне в сградата, над която пише "Съединението прави силата". Логично е при това положение законите, излизащи от тази кутия на Пандора, да са недоносени, некачествени и подлежащи на непрекъснати ремонти.


Ако не беше така, днес МВР щеше да представлява институция, чиято работа щеше да върви като швейцарски часовник, и за да чуе цъкането му, обществото трябва да притаи дъх. Нищо подобно - всяка по-комплицирана ситуация ( в случая предизвикана от един очевидно душевноболен човек) избутва вътрешното министерство на преден план. И понеже шефовете му знаят, че ще ги бият... свършват работата, където не трябва.


Може ли някой да обясни например как, въпреки наличието на Закон за МВР, който регламентира работата на дирекциите в министерството, се е стигнало до дублиране на дейности на две от звената на МВР- СОБТ и дирекция "Специализирани полицейски сили" (СПС) към Главна дирекция "Охранителна полиция". В правилника за прилагане на закона пише, че СПС изпълнява задачи по опазване на обществения ред, противодейства на терористични действия и подпомага областните дирекции в тези насоки. СПС има свои териториални звена, така че да може във всеки момент да поеме задача, аналогична на тази в Лясковец. Подобни са и задачите на СОБТ по закон - те са описани в чл.150 от правилника - в неговата ал.3, т.2 се посочва, че баретите "задържат и/или обезвреждат извършители на особено опасни престъпления, оказващи или склонни да окажат съпротива".


До фаталния 14 март 53-годишният Петко Савов Петков е бил един недоказано луд човек, чието нарушение е, че не е подновил разрешителните за оръжията си. Той не е извършил особено опасно престъпление, но е отправил закана срещу играещи в близост деца. Кое е наложило на място да бъде изпратен екип на СОБТ, а не на териториалното звено на СПС?! И двете са под разпореждането на професионалното ръководство на МВР.


СОБТ обаче по закон е под прякото командване на главния секретар, който очевидно за по-сигурно е предпочел намеса на отряда и е подценил възможностите на териториалното звено на СПС. В хода на изпълнение на неговата заповед са допуснати и онези грешки, довели до трагедията. Те можеха да бъдат избегнати, ако законодателят беше дефинирал СОБТ като едно мощно оръжие, което влиза в действие в краен случай и при очевидно терористична заплаха. Дублирането обаче е факт - логично е и грешките да са налице. Явно уволнението не е лек срещу роненето на престижа. Кръвта трудно се измива...

Facebook logo
Бъдете с нас и във