Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ротфронт срещу критиката на Брюксел

Скандалът с избора на Венета Марковска за конституционен съдия се превърна в гротеска. Някой може и да напусне поста, но тя отказа да го направи в писмо до председателя на Конституционния съд (КС). Марковска вече е подала оставка като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд и мина в контраатака, правейки отчаяни опити да устои на натиска. Действията й несъмнено са съгласувани с политическите сили, които я подкрепиха - ГЕРБ, ДПС и БСП.


В сряда(7 ноември)Марковска изпрати писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов и до временния главен прокурор Бойко Найденов, с което поиска разследващите да установят реалния адрес и самоличност на автора на сигнала срещу нея в Народното събрание, подписан с името Георги Тонев Колев. В добавка съдийката настоява тези данни да й бъдат предоставени.


Какво ще прави Марковска с автора, ако узнае адреса му, можем само да си представим. Не е ясно и на какво основание МВР и прокуратурата могат да изпълнят подобна частна поръчка. Държавните органи може да издирват и установяват лица на определени законови основания, но не и по желание на някого. За това си има детективски агенции. В сигнала, който Марковска определи като пасквил, се съдържат данни за извършени от нея престъпления, но не и за криминални прояви на неговия автор. Ако тя има претенции за клевета, би трябвало да заведе дело от частен характер, по което не се провежда разследване. Ако пък разчита разследващите да образуват дело от общ характер за набеждаване, Марковска би трябвало да го посочи. Възниква обаче въпросът защо тя реагира по този начин спрямо сигнал, който се базира на факти от журналистически материали отпреди две години. Те са подписани от конкретни автори, но съдийката не е предприела нищо срещу тях.


В четвъртък (8 ноември) Марковска изпрати ново писмо, този път до председателя на Конституционния съд Евгени Танчев, в което също няма следа от покаяние и намек за възможно оттегляне. Танчев просто беше уведомен, че новоизбраната му колежка ще положи клетва, след като бъде огласен резултатът от проверката на изложената в сигнала информация. Това щяло да премахне съмненията в репутацията й като човек и съдия. Като подчертава, че вече е избрана за конституционен съдия, Марковска се определя като жертва на анонимен донос, с който петнят името й, злепоставяйки държавата, парламента и Конституционния съд.


Какво ще проверяват сега МВР и прокуратурата не е ясно, но ентусиазъм не липсва. Вътрешният министър Цветан Цветанов се отзова светкавично, въпреки че бе далеч - в самия източник на напрежението Брюксел. МВР шефът обеща подчинените му да направят всичко възможно да установят кой е подал сигнала срещу съдия Венета Марковска. Междувременно Конституционният съд трябва да реши дали да изчака резултата от проверката или да приеме клетвата на другите трима новоизбрани съдии. Предстои поредният епизод на срамното шоу, в който МВР ще посочи автора на сигнала, който парламентът определи като анонимен.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във