Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РОВЯТ БУРГАСКИЯ ЗАТВОР ЗАРАДИ МИТЬО ОЧИТЕ

Тотална проверка върви от няколко дни в бургаския затвор заради купона на свобода, който си спретна при последната си отпуска на 8 ноември известният наркобос Димитър Желязков-Очите. Ревизията, както научи Параграф 22, е разпоредена лично от шефа на Главната дирекция Изпълнения на наказанията Петър Василев след поредния скандал, свързан с осъдения за наркотрафик Желязков. В случая се намеси и правосъдната министърка Миглена Тачева, която обяви, че сериозно ще бъдат преразгледани критериите, по които сега затворниците получават право на домашен отпуск…Не може всяка събота един затворник да е пуснат навън - един път заради волейболен мач, друг път заради нещо друго, отсече тя.
Скандалът с Митьо Очите гръмна, след като наркобосът се появи с внушителна свита охранители на откриването на тузарското заведение Къща на удоволствията в Поморие. Желязков чинно си купил куверт заедно с гардовете си и се държал съвсем прилично, твърдят очевидци. Докато компанията на наркобоса се черпела обаче, сериозен кордон от гардове бдял за сигурността му. Това не се харесало на шефа на ОДП - Бургас комисар Васил Едрев, който бил на съседната маса заедно със съпругата си.
Според шефа на затворите Петър Василев управата на бургаския затвор се е държала крайно непрофесионално, като не е инструктирала Очите да не прави подобни демонстрации по заведенията. Ръководството на затвора твърди, че Желязков е бил в законен двудневен отпуск, разрешен му като награда за добро поведение и за отлично представяне във волейболен турнир. Проверката в бургаския затвор миналата седмица трябваше да установи именно дали отпускът на Желязков действително е оформен според нормативите. Това е втората поред инспекция в тюрмата само за последния месец. Преди около десетина дни в пандиза на края на Бургас приключи друга проверка, разпоредена от Върховната прокуратура. Тя също имаше за цел да провери цялостната документация по отношение на това дали в бургаския затвор се спазва редът за отпускане и използване на отпуските от затворниците, уточниха от Окръжната прокуратура. Според данните от инспекцията поне по документи всичко е изрядно.
Представител на Окръжната прокуратура в Бургас припомни, че само няколко месеца по-рано инспектори от Главна дирекция Изпълнения на наказанията ровиха из килиите на затворниците за притежание на неразрешени предмети. Инспекцията тогава извади на бял свят огромен брой мобилни телефони и ножове, укрити от питомците на пандиза. Повечето от апаратите са вкарвани на части и след това сглобявани на място. Според неофициална информация, плъзнала тогава в публичното пространство, сред затворниците, разполагащи с мобилни телефони в килиите си, са били Митьо Очите и още трима от най-верните му хора.
Допълнително от няколко дни по настояване на бургаски прокурори се правели внезапни проверки в килията на несебърския наркобос, за да се установи дали той наистина притежава GSM. Телефон обаче така и не бе открит. Според неофициална информация съмненията се породили, след като разговор на Очите от килията с човек от подземния свят бил засечен от службите преди месец. Разговорът продължил кратко и на пръв поглед Очите и събеседникът му не си казали нищо съществено. Антимафиотите обаче били убедени, че Очите се ползва със сериозни привилегии в затвора и по всяка вероятност или използва мобилен телефон на надзирател, или някой от персонала на затвора услужливо пази мобилния му телефон и му го предоставя при нужда.
За година и половина, откакто е зад решетките, Димитър Желязков-Очите регулярно дефилира почти всяка седмица по страниците на националните и местните всекидневници. Все по-често четем, че вместо да е заключен в килията си, той е бил засичан ту да се вихри на плажа, ту да посещава спа процедури в известен бургаски хотел или пък да пие кафе в любимо заведение. Върхът на сладоледа обаче се оказа появата на Митьо Очите и гардовете му на лъскавия тузарски купон в новооткриващото се поморийско заведение. И то в момент, когато там освен личностите от хайлайфа се е намира и самият шеф на ОДП - Бургас комисар Васил Едрев със съпругата си.
Заместник-шефът на затвора Кирил Христов се оправда, че известният затворник е бил пуснат в отпуск от петък до неделя вечер и се е прибрал навреме. Наградата домашен отпуск бе заради това, че отборът му зае първо място на организирания турнир по волейбол между отборите на затворническото общежитие и корпуса, обясни Христов. Той допълни, че след като са пуснати в отпуск, затворниците имат право да ходят по заведения и в закона няма ограничение те да си стоят у дома. В допълнение пред медиите Христов обясни още, че Димитър Желязков е един от примерните затворници и те не могат да се оплачат от поведението му.
Куриозите около опандизения Митьо Очите обаче край нямат. Единственият осъден наркобос и шеф на организирана престъпна група у нас изненадващо се озова и излежава наказанието си в общежитието от открит тип и с най-лек режим край бургаското село Житарово. Тогава затворническата администрация се оплака, че не може да намери подходяща работа за Митьо Очите, защото той е с тапия за тракторист и не умее да прави нищо друго. В следващите дни изненадващо се оказа, че известният затворник се води на работа в частна фирма, а задължението му е да издава фактури.
Докато удряше печати на фактурите, на Желязков му бе назначена сериозна охрана. Според ръководството на бургаския затвор имало опасност за живота му. Междувременно животът на несебърския наркобос продължи да тече мирно - между затворническата килия, дискотеките и сауната в бургаския хотел Аква…
И още един питомец на зандана в Бургас кръшка често от килията. През лятото на 2007 г. фолкпевецът Кондьо, който излежава присъда за трафик на момичета и за склоняване към проституция, бе засичан да пее на партитата на заможни бизнесмени от Бургас и региона. Кадрите, които показват как Кондьо се разхожда необезпокояван в дискотеката на сливенския кмет Йордан Лечков, обходиха страниците на националните всекидневници. По времето, когато уж трябваше да търка наровете в бургаския затвор, изпълнителят на Доко, Доко дори бе ангажиран от известния предприемач Ваклин Стойновски за откриването на дискотека Вселена в черноморския град. Събитието бе шумно рекламирано с афиши из цял Бургас. Когато скандалът с участието на Кондьо в откриването на фолкдискотеката излезе на бял свят, шефът на бургаския затвор Деян Костов изненадващо се оказа в отпуск, както впрочем и покрай пресния още скандал с появата на Митьо Очите в поморийското заведение. След като се върна на работа, началникът на бургаската пандела обясни, че Кондьо има право да ползва отпуски, тъй като полага общественополезен труд. Шефът дори риторично запита репортерите дали според тях пеенето не е също общественополезен труд?….
Дали се продава услугата излизане в отпуск в бургаския затвор засега никой не се наема да коментира… но слуховете с подобно съдържание в публичното пространство се роят. За първи път такива се появиха на 19 октомври 2006 година. Тогава в бургаския квартал Братя Миладинови неизвестни лица подпалиха луксозно БМВ. От автомобила останаха само ламарините. В суетнята около гасенето на возилото екип на бургаска телевизия изненадващо хвана в кадър лице, което поразително прилича на Георги Георгиев-Жоро Дебелия, признат за един от най-верните другари на небезизвестния бургаски сикаджия Пламен Дишков-Кела.
Засечката е повече от изненадваща, защото по това време Жоро Дебелия трябва да е зад решетките и да изтърпява седемгодишна ефективна присъда заради причинена от него катастрофа, при която загинаха двама души, а други двама са тежко ранени. Проверката впоследствие установява, че грешката е вярна: човекът на свобода, засечен край горящата кола, наистина е Георги Георгиев.
Какво точно е правил Дебелия на 18 срещу 19 октомври 2006 г. на мястото на инцидента става ясно по-късно, когато историята се разплита. По принцип Георгиев през деня трябвало да работи на бензиностанция на изхода за София, собственост на негов приятел. Служителите на бензиностанцията обаче заявяват категорично, че почти не го познават и той се вясва на работа от дъжд на вятър. За сметка на това пандизчията редовно е засичан на място, където изобщо не би следвало да стъпи кракът му - в ИНТЕРНЕТ клуба, собственост на бившата му съпруга. Оказва се, че във фаталната нощ изгорялото БМВ е било паркирано лично от Георгиев, макар че докато изтърпява наказанието си заради катастрофата, той е лишен от правоуправление.
И това обаче не бе първият съмнителен случай, в който се забърква бургаският затвор. В средата на май тази година друг грандиозен скандал разтърси мястото за лишени от свобода в черноморския град. Тогава шест видеоклипа, заснети с мобилен телефон зад стените на зандана, показаха сцени на насилие и секс между затворниците и употреба на дрога. В разговорите между затворниците, чуващи се в едно от клипчетата, бе набъркано и името на самия затворнически шеф Деян Костов като доставчик на некачествени стоки за пандизчиите. Дни по-късно самият Костов разкри на нарочна пресконференция, че скандалните шест видеоклипа са предварително режисирани и поръчани от Новак Купенов, един от хората на Очите, попаднал зад решетките. После бе доказано, че Купенов се снабдил с телефона в затвора по особено интересен начин - неговата приятелка внесла апарата, криейки го в най-съкровеното си място. Половинката на Новак дори изнудвала Костов, че ще пусне видеоклиповете в ИНТЕРНЕТ пространството, ако приятелят й, също както и другите от групата на Очите, не бъде прехвърлен в общежитието в бургаското село Житарово. Преди да се стигне до този рекет, затворническата управа на няколко пъти отказвала на Новак Купенов, промяна на режима на изтърпяване на наказанието. А заснетите видеоклипове стигнали до националната телевизия, като била изнесена на картата на мобилния телефон.
Проверка на бургаската прокуратура тогава установи, че в сцената, в която затворниците си инжектират хероин венозно, става дума за разтопена карамелизирана захар, а секссцените между затворниците били снимани доброволно. Единият от участниците в тях бил изявен хомосексуалист и извършвал дребни услуги срещу подаръци - кафе, цигари, храна… Така историята с видеоклиповете бе забравена набързо, а въпросите на журналистите, защо в зандана в черноморския град затворниците имат мобилни телефони, бяха подминати набързо…
Никой не се и сети, че това не е първият подобен случай - през 2006 г. директорът на Софийския затвор Димитър Райчев бе уволнен, след като на бял свят излезе историята със зверствата на Янко Ваташки-Лудия в зандана. Историите бяха записани с камерата на мобилен телефон и по незнайни пътеки бяха изпратени до телевизия, която ги излъчи в ефира си…

Facebook logo
Бъдете с нас и във