Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Розови хапчета срещу покушенията

В последните дни МВР надмина себе си, провеждайки минимум по една полицейска акция на ден. Ударното темпо по всяка вероятност ще продължи и занапред заради приближаването на предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК), който се очаква към средата на юли.


Лавината от информации за спецоперациите на вътрешното ведомство навярно цели и да позаплакне лицето на Цветан-Цветановото министерство, след като новокръстените братя Избегалеви необезпокоявани се изнизаха през пазените уж по Шенгенски стандарти нашенски граници.


Черешката на тортата от подвизи на вътрешното министерство обаче бяха разкритията за подготвяни от мафията покушения. Верен на себе си, МВР-шефът Цветан Цветанов във вторник (15 май) използва трибуната на международната среща на полицейските началници в София, за да оповести с драматичен тон за поредната акция на служителите си. Той обяви, че службите контролират различни лица във връзка с предотвратяване на бъдещо тежко престъпление.


На следващия ден нова порция информация удави жадните за добри новини българи и еврокомисари в далечния Брюксел. Рано сутринта в сряда (16 май) Цветанов обяви, че храбрите антимафиоти са заловили банда чужденци, които кроели планове да убият столичен бизнесмен. Беше уточнено, че това са трима арменци и един черногорски гражданин. Вътрешният министър хвърли допълнително светлина по случая, разкривайки, че чужденците са наблюдавани десет дни, преди да бъдат арестувани.


Прокуратурата запя в дует с МВР. Заместник градският прокурор Роман Василев отказа да разкрие мотивите на убийците, но заяви, че задържаният черногорец е запълнил около три страници от регистрите на МВР. Престъпленията му са в доста широка гама, но не искам да влизам в подробности в сегашния момент, загадъчно допълни Василев.


Бъдете сигурни, че колегите работят абсолютно професионално и това го доказваме за пореден път, категоричен бе прокурорът. А от Софийската градска прокуратура обявиха, че срещу четиримата ще бъдат повдигнати обвинения.


С напредването на деня обаче доказателствата за професионализма на разследващите взеха да се пукат като балони. Заловеният черногорец се превърна... в сърбин, а арменците се оказаха случайно преминаващи през антимафиотското полезрение мирни граждани. С изключение на един, който бил търсен с червена бюлетина в родината си.


Метаморфозите бяха оповестени от градския прокурор на столицата Николай Кокинов, който заяви, че прокуратурата не смята да се занимава с тримата арменци в рамките на производството за мократа поръчка срещу бизнесмена Божин Божинов. За нея е отговорен само сръбският гражданин Битики Хаки, каза той.


Митът за професионализма на МВР съвсем се пропука след като Кокинов, случайно или не, разкри, че всъщност не е имало никакво продължително десетдневно разследване. Според думите му до операцията се стига, след като ливанският гражданин Мустафа Мохамед Исмаил, съкилийник на Хаки, изпял намеренията му в полицията. Ливанският гражданин, който сега ще се явява като свидетел по делото, доброволно е сътрудничил на служителите на МВР и на прокуратурата, гордо каза Кокинов.


Неистовото желание на управляващите да произвеждат добри новини в навечерието на доклада на ЕК, изглежда, може да бъде овладяно само с... розови хапчета. Иначе ситуацията ще се развива като в онзи виц за компютрите, които всъщност се оказали компоти.


Тревожните симптоми в поведението на МВР бяха забелязани още миналата седмица, когато гръмна новината, че е предотвратен опит за покушение срещу ръководен служител на МВР. Тогава електронни и печатни медии услужливо разпространиха вестта, че Антон Петров-Хамстера и несебърският бос Димитър Желязков-Очите са замисляли да ликвидират самия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, за което били арестувани. Вътрешният министър кокетно отказа да назове кой е бил мишената. Не бих искал да конкретизирам тази информация, но това, което мога да кажа, е, че е постъпила оперативна информация за подготвяно тежко престъпление срещу ръководен служител от ГДБОП, каза министърът и така даде хляб на медиите. Паднаха всякакви задръжки за опазване на оперативната информация и в пресата дори се появи категоричното твърдение, че Очите и Хамстера щели да взривят Флоров с бомба, заложена в жабката на служебната му кола...


Шефът на антимафиотите, изглежда, нямаше нищо против да го припознават в писанията като мишена, тъй като известно време мълча скромно. После той храбро заяви, че няма никакви притеснения от нищо и от никого. Първо, заплахата не беше насочена срещу мен. И второ - ако аз трябваше да бъда жертвата, виновните щяха да усетят, че наистина не могат да ме уплашат, каза антимафиот номер едно.


По-късно стана известно, че са проведени разговори с Хамстера и с Очите и те са пуснати от полицията с протоколи за предупреждение. Подобни протоколи се издават на ревниви мъже, които след развода са притеснявали бившите си половинки, но не и на бандити, които са разменяли идеи как да гръмнат някой от върховете на МВР.


Всъщност в най-новата история на министерството от началото на прехода до ден днешен липсват примери за осъществени от мафията покушения срещу кадри от средния и висшия ешелон. Може би защото и за мафията такива началници са по-ценни, когато са живи и са на работа.


Иначе през годините слуховете за подготвяни атентати не подминаха дори и премиера Бойко Борисов. През ноември 2010 г. се появи информация, че той е бил поръчан срещу сумата от 400 000 евро. Договорката била засечена от българските спецслужби в телефонни разговори между три знакови фигури от подземието. Вътрешният шеф Цветанов, верен на себе си, тогава отново нито отрече, нито потвърди слуховете. Той се задоволи да коментира информацията за 400-те бона, отредени за главата на българския премиер така: Не бих я отрекъл. Знаете, че в голямата си част за хората, които са имали застрашеност в последните месеци, Националната служба за охрана взема адекватни мерки - там, където се налага, се повишава съответната охрана. Цветанов обаче не пропусна находчиво да припомни, че когато Борисов е бил главен секретар на МВР, са получавани сигнали за готвени покушения срещу него. Той пресметна, че в последните шест години от живота на неговия патрон тези заплахи са били три.


Подобни данни обаче са сериозна информация, чието място не е нито по страниците на вестниците, нито сред редовете на докладите на Еврокомисията. Що се отнася до преиграването с недоказани престъпни намерения, то е описано като диагноза в специализираната научна литература. И като начало за преодоляването му се препоръчват споменатите розови хапчета...

Facebook logo
Бъдете с нас и във