Параграф22 Daily

§22 Анализи

Ръководството на МВР пак се изгуби в сметките

Подигравката с парите на полицаите продължава. Без значение кой и защо управлява системата, гаврата си е една и съща: с колкото и милиона да бъде увеличен годишния бюджет на МВР, заплатите на униформените продължават да са жалки и смешни.

Откакто съществува "Параграф 22" - първо като самостоятелно книжно издание, после като част от вестника-майка "БАНКЕРЪ", а накрая като сайт (т.е. от 2001 г. насам) - по тази тема сме писали най-малко 250 пъти. Ефект - никакъв.

Проблемът в случая няма нищо общо с дежурните помисли за наранено журналистическо его или обида, защото са ни чели и са ни се хилили на акъла. Проблемът е, че ние (а и колегите от останалите нормални медии) най-редовно сме отразявали всяко нежелание на управляващите да решат веднъж завинаги този казуса. Тоест - да реформират МВР така, че униформените и пожарникарите да получават достойни (да не се бърка с големи или огромни) заплати, да имат пари за оръжие, униформи и техника, да обитават нормални работни помещения и т.н.

Как става това, не е тайна за никого: тотална компютъризация, съкращаване броя на началниците, рязко свиване на администрацията и... туй то! Вместо това - приказки, приказки и пак приказки! С една единствена цел - униформените да бъдат държани на къс повод, а цивилните служби, дирекциите и управленията да се пръскат по шевовете от връзкарски назначения - роднини, съученици, приятели от детинство, деца на наши приятели, любовници, балдъзи и т.н.
Доказателствата, колкото и косвени да са те, са пред очите на всички.

През 1999 г. в системата на МВР са работили 50 000 души (25 000 полицаи, пожарникари и оперативни, останалите - цивилни "чандажии"), бюджетът е бил 334.283 млн. лв. и парите не са стигали за нищо.

През 2020 г. в МВР продължават да работят около 50 000 души (съотношението между униформени и цивилни си е същото), но бюджетът вече е 1.67 млрд. лв. (т.е. пет пъти повече), но парите пак не стигат за нищо. Хеле пък за увеличаване на полицейските и пожарникарски заплати.

Догодина вътрешното министерство ще разполага с 1.87 млрд. лв., но трудовите възнаграждения на униформените ще "скочат" само с 15 процента. За разлика от "надниците" на тружениците в 30 други структури на държавната администрация.

Най-странното в цялата тази история е поведението на МВР-ръководството. Особено на г-н министъра. Вместо да защити интересите на колегите си по пагон (все пак той е полицай от кариерата и никога през живота си не е работил нещо друго), той продължава да се гъне като тръстика и да се чуди как точно може да ги излъже... по-благородно. Ами не му се получава. На министър-председателят Бойко Борисов - също.

Преди няколко часа министър Христо Терзийски с гордост съобщи, че за Коледа и Нова година полицаите щели получат между 400 и 500 лв. допълнително. Това било решено на днешното правителствено заседание. В цифри, картинката изглежда така: на вътрешното ведомство са отпуснати допълнително 28 млн. лв., от които - 5 млн. лв. за купуване на специализирана техника за МВР-болницата, а останалите 23 млн. лв. - за бонуси на служителите в системата. 

"Средствата ще бъдат за всички служители на министерството, които работят на първа линия в борбата с пандемията. Това е крачка, която правителството и държавното ръководство прави, за да покаже, че оценява дейността на служителите. Те изпълняват и редица функции, които не са свойствени на министерството за справянето в тази ситуация - като съдействието на здравните органи и на РЗИ. Ще бъдат направени разчети, за да се дадат финансови стимули за служителите на МВР и да посрещнат празниците с между 400 и 500 лв. допълнително", заяви с нескрита гордост министър Терзийски

Дали някой се е вързал на оптимистичната партенка? Ни най-малко, ако съдим по коментарите във фейсбук страницата на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Защото дори и най-елементарната сметка показва, че за пореден път финансовите кахъри на полицаите са последната му грижа: 23 млн. лв. делено на 500 лв. "на калпак" прави точно... 46 000 индивидуални бонуса.

От тях колко точно са бойците на първа линия, след като служителите с полицейски правомощия са около 20 000, а пожарникарите - не повече от 7000 души? А от тези 20 000 с полицейски правомощия, униформените редови ченгета са не повече от 13 000 души?

Май му е дошло времето Веселин Маринов да преработи "химна" си кардинално. И да го кръсти "Нашата полиция ви мрази"!

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във