Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РУМЕН ПЕТКОВ ВДИГА РЕЙТИНГА НА бТВ С НАХОДКА НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Вътрешният министър Румен Петков отново доказа, че е от стара коза яре. В петък (29 юни) той се появи в студиото на сутрешния блок на бТВ, за да отговори публично на критиките в доклада на Европейската комисия, огласен три дни преди това. След като изрецитира стотина отрано заучени фрази, статистически данни и емблематични примери за борба с мафията и корупцията, той нанесе смъртоносен удар по един от най-мощните врагове (в момента) на управляващата коалиция: протестиращите лекари, медицински сестри и санитарни работници от Пирогов, които на 3 юли (вторник) би трябвало да започнат ефективна стачка.
Спор няма, ударът на вътрешния министър трябваше да е много коварен и много точно нанесен. Докато в предаването Коритаров лайф на Нова телевизия здравният министър Радослав Гайдарски се чудеше как да отърве кожата си по темата бъдещето на Пирогов и евентуалните заплати на неговите лекари и служители, водещият на сутрешния блок на бТВ Николай Бареков пърхаше от щастие, защото в неговото студио Румен Петков произвеждаше поредната новина на деня: един от лидерите на протестиращите пироговци - д-р Кръстьо Пенчев, навремето научил босът на т. нар. несебърско-поморийска мафия Димитър Желязков-Митьо Очите как да симулира хипертонична криза.
За най-голямо съжаление обаче, смятайки останалите от тях за по-глупави и непросветени, министърът и водещият преиграха и... оцапаха собствения си пейзаж.
Най-напред, за да замаскира Румен Петков като инициатор на правителствената атака срещу протестиращите пироговци, Николай Бареков, сякаш между другото, небрежно задава най-важния си въпрос: Има ли там някаква история, свързана с Димитър Желязков-Очите и с един от водачите на протеста?
След което получава още по-небрежният отговор: Разбира се, че има. Това стана ясно и в средствата за масова информация. Аз трябва да кажа, че по външна молба ние сме направили експертиза, в която съвършено ясно е идентифициран гласът на един от идеолозите и моторите на протеста в пряк разговор с Димитър Желязков, в който се дават инструкции точно какви мерки да се предприемат, за да не се озове същият пред правораздавателните органи в определен момент...
Какво си говорят по-нататък двамата производители на новини вече е известно. Онова обаче, което остана скрито за всички, е, че постъпката на министър Петков, меко казано, е доста... странна. Първо, защото той е получил този запис от човек на Нова телевизия и би трябвало да огласи резултатите от експертизата само и единствено от нейния ефир. И второ, защото нито Бареков, нито останалите медии (с изключение на Нова телевизия и Параграф 22) знаят за съществуването на скандалния запис.
Случката се разиграва на 21 март 2004 г. вечерта, няколко дни преди в Несебърския районен съд да започне процесът срещу Митьо Очите, Веселин Василев, Стоян Тодоров, Лъчезар Димитров и Стоян Пенев-Гипса, подсъдими за отвличането и груповите изнасилвания на двама местни наркопласьори.
Според официалната информация на тази дата Димитър Желязков е получил тежка хипертонична криза насред София и е бил приет по спешност в Пирогов. Пред медиите шефът на Пирогов доц. Спас Спасков потвърди новината и обясни, че пациентът му се нуждае от по-продължително лечение, след което обобщи: Състоянието на Желязков е стабилизирано, настанен е в реанимация и най-малко два-три дни ще остане под наблюдение.
Според информацията, с която Параграф 22 разполага още от април 2004 г., историята се е развила по съвсем друг сценарий.
Срещата между Митьо Очите и д-р Кръстьо Пенчев е уредена от покойния вече Антон Милтенов-Клюна и неговия ортак - т. нар. скандален радиоводещ Боби Цанков. Инструктажът е проведен в колата на несебърския пациент, а Митьо Очите е вкаран в Пирогов през задния двор, за да не го засече някоя от охранителните камери по официалните входове на Пирогов.
Дали той е лежал в реанимация, или разказът на доц. Спасков е художествена измислица днес не е толкова важно. По-интересното е, че след като тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов научава за случката и се заканва, че Ей сега ще им се стъжни на копелетата!, д-р Пенчев на бърза ръка е командирован в Правителствена болница до утихването на скандала.
По никому неизвестни причини на въпросните копелета въобще не им се стъжнява, защото Бойко Борисов моментално забравя за случая.
Подведен от диагнозата на Желязков, съдията по делото срещу Очите и хората му в Несебърския районен съд го отлага за 7 април 2004 г., но безрезултатно. Явно научил прекрасно урока си, на 4 април с. г. Димитър Желязков се е тръшнал на легло с високо кръвно, този път в една бургаска болница. През ноември 2004 г. съдът обяви, че по хомо делото Желязков е бил разследван незаконно и го обяви за невинен по всички повдигнати обвинения. Горе-долу по това време историята със скандалния инструктаж бе окончателно забравена и д-р Кръстьо Пенчев отново се върна в Пирогов.
Ех, доц. Спасков, що ли не го уволнихте още тогава?

Facebook logo
Бъдете с нас и във