Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Румънци изгърмяха с 40 кила хероин

Антимафиоти пуснаха контролираната пратка и разкриха организаторите

Трафик на 40 килограма хероин беше предотвратен при международна полицейска операция, съобщиха в сряда (13 юни) от МВР. Преди дни в Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) в Букурещ била получена информация за разследване на престъпна група за трафик на хероин.


Според данните, група от румънски граждани подготвяла доставка на хероин от Турция през България за страни от Западна Европа. В хода на разследването е установено, че пряко ангажирани в транспорта на наркотика към Западна Европа са трима румънски граждани, договорили покупката на хероина в Турция.


За документиране и доказване на престъпната дейност на групата с цел поръчителите и преносителите на доставката да бъдат задържани, трафикантите са пропуснати през територията на България под контрола на ГДБОП. В хода на операцията между румънските и българските служби непрекъснато е обменяна информация. В резултат на съвместната работа в Румъния са задържани 40 кг. хероин, предназначени за разпространение в Западна Европа.


Успешната съвместна реализация на български и румънски спецслужби дойде по време на провеждащата се в Бали, Индонезия, Международна конференция за контрол на наркотичните вещества. Срещата протича под мотото Укрепване на духа на международното партньорство за постигане на най-големи успехи в борбата с престъпленията, свързани с наркотици и за първи път от 1983 г. насам се провежда в Азия.


Във форума участват вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност Станимир Флоров. Поканата към двамата за участие в 29-ата конференция е по инициатива на директора на американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА) Мишел Лионхарт. Неотдавна тя заяви, че откриването на офис на ДЕА в София e израз на отличното сътрудничество с българските служби. През изминалата година обменът на информация и сътрудничеството с ДЕА при съвместни полицейски операции - т.нар. контролирани доставки, съвместни екипи за разследване (СЕР), доверителни сделки, агенти под прикритие и др. оперативни способи, са отбелязали ръст.


Пред конференцията в Бали Лионхарт е обърнала специално внимание на необходимостта от ефективно партньорство и взаимодействие за постигане на високи резултати в общата борба с международния трафик. Според шефа на ДЕА този вид престъпност нанася огромни щети в международен план. Само в САЩ щетите са за около 2 млрд. долара годишно.


По време на конференцията българските служби са получили положителна оценка за работата си срещу трафика и разпространяването на наркотици. Тя е на Браян Никълс, заместник на помощник държавния секретар на САЩ по въпросите, свързани с наркотрафика и международната престъпност в Държавния департамент на САЩ, с когото Цветанов и Флоров са имали среща. Департаментът дава висока оценка на МВР за усилията, които полага в борбата с организираната престъпност. Според Никълс сътрудничеството, изразяващо се в ежедневна координация, обмяна на информация и повишаване на професионалната подготовка на работещите в правоохранителните органи служители, ще продължи.


Според официалната статистика на ГДБОП през изминалата година антимафиотите са участвали общо в 65 международни разследвания. Спецслужбата е неутрализирала 254 организирани престъпни групи, 115 от които с висок криминален потенциал. Антимафиотите отчитат, че България продължава да е транзитна страна за всички видове наркотици, но най-често през нея минава хероин, предназначен за Централна и Западна Европа. На територията на страната са иззети малко над 980 кг наркотици, 651 кг суха маса и близо 4700 кг зелена маса канабис. В резултат на сътрудничеството с партньорски служби и с участието на ГДБОП на чужда територия са заловени 80,977 кг хероин, 664.600 кг кокаин и 7.200 кг метамфетамин, сочат данните на дирекцията.


Временният шеф на офиса на ДЕА в България, специален агент Марк Снайдер, твърди, че България е важна за ДЕА заради стратегическото географско положение за трафика на дрога на Балканите. Местоположението и доброто сътрудничество, което датира от 20 години, са причината от април в България да функционира и местен офис на ДЕА. Снайдер от 20 години работи за агенцията и в момента съвместява ръководенето на бюрата на ДЕА в Истанбул и София. Новият шеф на офиса в София ще пристигне в началото на юли. В момента Снайдер отговаря за всички оперативни действия на ДЕА в България, Армения, Грузия и най-западните провинции на Турция. Според спецагентите от три години се забелязва тенденция трафикът на кокаин от Южна Америка вече да е директен за страните от ЕС. Същото се отнася и до транспортирането на дрогата от Африка към Европа.


Изключение от очертаната тенденция обаче направи прословутият кокаинов комбайн, в който на връх Гергьовден бяха открити 67 кила кокаин. Преди да стигне до русенското пристанище Изток, натовареният с дрога комбайн втора употреба Дон Роко, купен за 10 000 долара, тръгнал от Аржентина. Той е превозен до белгийското пристанище Антверпен, второто по големина в ЕС. Вместо обаче да тръгне към пазара, машината поела пак по море за Истанбул, откъдето се е озовала на пристанище Варна. Оттам комбайнът бил качен на специална платформа и хванал пътя за Русе. След кратка почивка на русенското пристанище Изток машината е трябвало да отплава по Дунав към Дегендорф, в немската провинция Бавария. В крайна сметка комбайнът пилигрим трябвало да се озове в Ротердам, Холандия.


Странният маршрут на машината от точката на товарене до последния адрес привлече вниманието на българските служби и така беше разкрит опитът за трафик на кокаин. Във връзка с трафика бяха арестувани строителният предприемач от Пловдив Николай Николов и холандецът Корнелис Бренченс. Срещу Николов са повдигнати три обвинения - за придобиване и държане на наркотично вещество в особено големи размери, за контрабанда на наркотик до Варна, което предвижда от 15 до 20 години затвор, и за приготовление за контрабанда. Фирмата, закупила комбайна за пренасяне на дрогата, е пловдивската Ей ди Ес експорт. Тя първоначално е била в ръцете на Емил Божков и Илия Божков, впоследствие фирмата е продадена на Атанас Стоев.


Корнелис Бренченс (по документи - Бренченс Корнелис Адрианус Питър Йозеф) е гражданин на Нидерландия с постоянно пребиваване в Пловдив, роден през 1958 година, женен за българка, с две деца. Окръжната прокуратура на Русе го обвини в три престъпления, най-тежкото от които е контрабанда на наркотици, за което законът предвижда от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във