Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Румънците ни водят и по проститутки

Румънците излизат с едни гърди пред нас не само в икономическо отношение, но и по линия на платената любов, разпространявана в Европа.
Според последните статистически данни, отразяващи пазара на жива плът на Стария континент, ние заемаме позорното второ място с дял от едва 7 на сто, докато румънците се пъчат на челното място с 12 на сто.
Всеки българин в първия момент си казва, че това не може да е вярно, че е ужасна манипулация. След това обаче разбираме, че тези данни са извадени от доклад на базираната в Холандия фондация Tampep, която се занимава със защита на правата на проституиращите имигранти. На всичко отгоре документът е цитиран пространно от И Ю обзървър във вторник (26 януари), а два дни преди това извадки от него се появиха дори в авторитетния английски в. Таймс, което усилва доверието към тази информация. Електронното издание (euobserver.com) отбелязва, че през 2006 г. в държавите от Европейския съюз най-много са били проститутките от Русия и Украйна, но контингентът от Балканите вече доминира на Стария континент. Българките и румънките в момента съставляват над една пета от всички проститутки в ЕС.
Най-съществен фактор за тази промяна е разширяването на Евросъюза, след което на хората от новите страни в ЕС вече не са им необходими визи за пътуване в чужбина, пише в изследването на фондация Tampep.
В доклада е отбелязано също, че докато в западните държави от ЕС между проститутките преобладават имигрантки, то в бившия Източен блок повечето от леките момичета са местни. Делът на вносните жрици в Испания е най-висок - цели 90 на сто. Доживяхме да видим как и в люлката на порока Франция също са го закършили за проститутки. Данните сочат, че в родината на Волтер французойките, продаващи плътта си из бардаците, вече отстъпват на чужденките, които обслужват 61% от пазара. В противовес на това в бившите комунистически страни между 98 на сто (в Словакия, Румъния и България) и 66 на сто (в Полша) са местни граждани и гражданки , което е напълно разбираемо.
В доклада си холандската фондация констатира също, че организираните престъпни мрежи използват правото на тримесечен престой за гражданите от новоприетите страни в рамките на Съюза, за да ги експлоатират. Според Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) масираното българско присъствие на високодоходните пазари за сексуални услуги в Европа е приоритет за организираната престъпност, тъй като предлага безпрецедентни доходи при минимален риск. По най-занижени оценки една проститутка в чужбина заработва месечно между 5000 и 10 000 евро. Според брюкселския в. Соар българските мрежи за проституцията използват т.нар. компаньонки-мадам. Бивши или действащи проститутки, те контролирали другите проститутки и така давали възможност на сводниците да не се излагат на показ. В случай че някое момиче изчезне, те предупреждавали шефовете на организираните престъпни мрежи.
Европейският регион, в който работи мрежата на сутеньорите, е свързан като скачен съд с България, откъдето се зарежда с жива плът. Установено е например, че Пазарджик, Стара Загора и Хасково изнасят стока за Австрия, Франция и Германия. Градът на тепетатата захранва Италия, Франция и Белгия, момичета от Варна и Бургас обслужват Белгия Холандия, Германия и Франция и т.н.
Що се отнася до бизнеса у нас, на пазара на проституцията тук се разпределят между 9 млн. и 14 млн. лв. месечно, а годишният оборот по данни на експерти от МВР е около 230 млн. лева.
На фона на всеобщата суша за ефективни присъди българският съд може да се похвали, че е осъдил няколко организирани групи за търговия с жива плът, най-вече по Черноморието, при което не един и двама от техните тартори бяха вкарани за дълги години зад решетките.
Неотдавна обаче белгийският Център за равните възможности и борба срещу расизма обяви, че трафикантите на хора са се професионализирали и адаптирали към действията на полицията и че след разширяването на ЕС международното сътрудничество в тази област не е на необходимото ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във