Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РУМЪНИЯ ИСКА ДА НИ ПРЕЦАКА ЗА ЕС

Румъния ще настоява пред Европейската комисия (ЕК) мониторинговият доклад за напредъка на страната да бъде готов още през септември, а не, както бе обявено на 16 май - през октомври. Това заяви правосъдният министър на Румъния Моника Маковей след среща с българския си колега Георги Петканов в сряда (31 май). Тя и главният прокурор на северната ни съседка Илие Ботош са на официално посещение у нас по покана на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.
Моника Маковей обясни мераците на Румъния по следния начин. Имало държави членки на Европейския съюз, които все още не са ратифицирали договора за присъединяване на България и Румъния и трябвало да им се даде повече време да направят това. Това е в интерес и на нас, и на вас, каза още Маковей.
Ако това стане обаче, страната ни ще разполага с месец по-малко, за да удовлетвори поне част от изискванията на Европейската комисия по отношение на Глава 24 Правосъдие и вътрешен ред. Едва ли до септември България ще успее да покаже ефективни мерки срещу организираната престъпност и корупцията, срещу прането на пари, граничния контрол - все неща, които не успяхме да направим за 15 години.
Моника Маковей не пропусна индиректно да ни укори за последните поправки в конституцията, за които страната ни също отнесе критики от Европейската комисия. Става дума за чл. 130а, в който се казва, че министърът на правосъдието може да проверява организацията по образуването, движението и приключването на делата. Според ЕК по този начин се накърнява независимостта на съдебната власт.
Представих на българския си колега опита и законодателството на Румъния в посока гарантиране на независимостта на магистратите и повишаване на тяхната отчетност. Като министър на правосъдието не мога да инспектирам дейността на съдиите и прокурорите. Това се осъществява от Висшия съвет на магистратурата. В Румъния няма намеса на изпълнителната в съдебната власт. Ние също все още не сме завършили реформата в правосъдието, но трябва да поставим ударението върху повишаване на отчетността на магистратите. Те трябва да са независими, но трябва да отговарят за своите грешки, заяви румънският правосъден министър.
Накрая тя каза, че още през юни страната й ще поиска Европейската комисия да потвърди членството й от 1 януари 2007 година. Хубаво би било и България да направи това.
Георги Петканов припомни, че при изготвянето на промените в конституцията е казал на депутатите, че той не иска тези правомощия. По повод изявеното във вторник (30 май) от НДСВ желание основният закон пак да се промени и да отпадне спорният текст, Петканов заяви: Ако Народното събрание и депутатите решат да правят отново ремонт на конституцията, аз нямам нищо против.
По-късно в сряда главният прокурор на Румъния Илие Ботош се срещна с колегата си Борис Велчев. След края на разговорите Велчев призна, че северните ни съседи имат по-голям опит от нас в борбата с корупцията. Една от причините е, че имат ясно структурирана прокуратура и опитни професионалисти. Румъния преди нас разбра, че е необходимо да се специализират прокурори в противодействието на корупцията, създадоха независими органи за това и опитът им доведе до съществени резултати, каза Велчев.
Илие Ботош заяви, че двете държави вече си сътрудничат в борбата срещу организираната престъпност. Прокуратурите на България и Румъния ще обменят опит и информация, защото както за престъпниците не съществуват граници, така не трябва да съществуват и за нас.
Той допълни, че в момента приключват няколко разследвания срещу техни политици и министри и те със сигурност ще бъдат осъдени, защото са събрани неоспорими доказателства.

В сряда следобед министърът на правосъдието Георги Петканов се срещна с ръководителя на екипа за България в Главна дирекция Разширяване на Европейската комисия Бриджит Чарнота. Тя е у нас, за да види как се прилага новият Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) и да обсъди с Петканов последните поправки в конституцията. На срещата министърът на правосъдието е запознал гостенката си с желанието на някои политици да се промени основният закон и той да съответства на изискванията на Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във