Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Румънски ченгета край плажа в Албена

Съвместни българо-румънски полицейски екипи започнаха да патрулират по Черноморието от началото на този месец, съобщи пресцентъра на МВР. Дежурствата на смесените двойки ще продължат до края на туристическия сезон.
Както е известно, през последните години голям брой румънски туристи предпочитат да прекарат лятната си ваканция на българското Черноморие. Те обаче често изпадат в някакви конфликтни ситуации - било при досега им с местния крими контингент, било с българските органи на реда, ако чужденците извършат някакво нарушение. Още от началото на сезона се забелязва засилена активност на проститутките, на джебчиите, на различни други представители на подземния свят. Разчита се комбинираните екипи да осигуряват по-ефикасно сигурността и обществения ред през летния сезон.
Четирима румънски полицаи, облечени в националните си униформи, от началото на тази седмица вече тропосват алеите и плажовете на курортите Албена и Златни пясъци заедно с българските си колеги. Същевременно наши полицаи на реципрочна основа са командировани в румънските курорти Мамая и Нептун, където пък почиват нашенци.
Служителите на реда от северната ни съседка участват в съвместните екипи без служебно оръжие, само с т.нар. помощни средства - палки, белезници и др. за всяване на респект. Задачата им е да помагат за преодоляване на езиковата бариера, да упътват туристите или да оказват съдействие при произшествия. Освен майчиния си език съседските полицаи владеят и английски, на който ще общуват с българските побратими. Заместник-шефът на Главна дирекция Охранителна полиция Алекси Стратиев поясни на специален брифинг в курорта Златни пясъци, че скоро се очаква и сформирането на съвместни екипи между наши и германски полицаи, а също служители на МВР да бъдат командировани на полуостров Халкидики, където през лятото има повече българи, отколкото гърци.
Отскоро патрулиращи двойки от български и румънски униформени служители следят и за контрола на движението по пътищата между България и северната на съседка. Тази мода също е свързана с летния туристически сезон и с обезпечаване на пътната безопасност на курортистите. Междувременно се разбра, че заради зачестилите набези на автокрадци денонощни дежурства от полицаи и цивилни хора ще бъдат давани на всичките четири КПП-та на курорта Златни пясъци. По този начин полицията и хотелиерите се надяват да ограничат престъпността в този район, посещаван от множество чужди летовници. През последните няколко години на входовете на комплекса не дежуряха униформени. Патрули бяха поставени по време на Великденските празници и тогава в курорта не е било регистрирано нито едно престъпление, оповести наскоро шефът на варненското МВР Димитър Димитров. За туристическия сезон по Северното Черноморие са командировани около 25 полицаи в летовището, които ще следят за реда на Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, и в района на р. Камчия. От 1 юли до 15 септември 430 униформени пък са командировани в курортите по Южното Черноморие.
Полицията взема мерки срещу престъпниците по крайбрежието, но крадците също не спят. В понеделник (4 юли) в полицейското управление в Несебър от джебчии се оплакаха двама английски туристи, отседнали в хотел в едно от любимите места на престъпниците - курорта Слънчев бряг. Единият от британците слизал от автобуса, пътуващ по линията Слънчев бряг-Елените, когато усетил, че от задния му джоб му е изчезнал портфейлът. В портмонето имало 60 британски лири, 50 лева, лични документи. Друг представител на Албиона се оплакал, че пострадал в хотел в същия курорт. Докато чакал пред рецепцията, за да се рагистрира, 17-годишният тийнейджър от Острова оставил на пода раницата си без надзор. Само за няколко минути тя изчезнала яко дим. В раницата се намирал богат улов за крадците: видеокамера, фотоапарат, IPOD и портфейл с 500 паунда. От местното полицейско управление обясниха, че продължават да работят по случая, но според запознати скъпата техника отдавна е продадена, а дирята на престъпниците е трудно да се хване.
В Балчик неизвестни бандити счупили страничния прозорец на паркиран пред местен хотел автомобил Опел Астра и откраднали от него пари и документи. Бил разбит и окраден и Фолксваген Голф, паркиран до плажа в с. Кранево. На същата дата неизвестни крадци проникнали в бунгало, намиращо се във вилна зона Овчаровски плаж (отново край Балчик) и откраднали пари, златни накити и два фотоапарата.
Изглежда, няма спасение от крадците нито в хотела, нито в колата, нито на плажа. Ако случайно туристът е минал метър на всичките тези места, може да бъде обработен в градския транспорт, където вилнеят тумби джебчийки, командировани от вътрешността на страната. Така че - ще е горещо лято.

Facebook logo
Бъдете с нас и във