Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Русенец пое Апелативната прокуратура в Търново

Четиридесет и девет годишният русенец Огнян Басарболиев оглави Апелативната прокуратура във Велико Търново. В четвъртък (3 юли) Висшият съдебен съвет го предпочете за административен ръководител на апелативната инстанция пред другия претентент за поста - окръжния прокурор на Габрово Милчо Генжов. Любопитното е, че преди повече от година и двамата бяха издигнати от своите колеги като кандидати за членове на същия този Висш съдебен съвет.


Басарболиев има близо четвърт век стаж в прокуратурата, в която е преминал целият му юридически стаж. Минал е през всички стъпала в йерархията на държавното обвинение. А вече два мандата ръководеше Русенската окръжна прокуратура, която традиционно бе сочена сред "отличниците" в апелативния район. В концепцията си бе заложил на няколко основни момента: спазване на срокове, контрол и натоварване на следователите с работа - нещо, което очевидно се хареса на членовете на ВСС. Русенецът получи подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров и на общо 14 членове на ВСС. Основният недостатък на Генжов се оказа фактът, че през целия си стаж в съдебната власт той е работил само като началник - никога като редови прокурор. Детайл, който за първи път се появява по време на обсъжданията във ВСС на кандидатури за ръководители в съдебната власт.


Ден по-рано, във вторник, ВСС избра и нов ръководител на Окръжната прокуратура в Хасково. Със 17 гласа "за" за шеф на прокуратурата там бе изпратен Иван Стоянов, който досега ръководеше Районната прокуратура в Харманли. Той пък залага на засилване на работата по корупционните престъпления, подобряване на взаимодействието с полицията и специализацията на прокурорите в различните видове престъпления, както и на повече контрол върху спазването на сроковете при разследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във