Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РУСЕНЕЦ СЪДИ ОБЩИНАТА, НЕ ПУСКАЛА МАЛОЛЕТНИ В КРЪЧМИ

Пред интересен казус ще се изправи в най-скоро време Русенският окръжен съд. Баща, който е собственик на заведение, е подал иск срещу общината за това, че е забранила на малолетните да посещават кръчми и барове.
На пръв поглед искът изглежда странен, но всичко се върти около Наредба №5 на русенската община. Документът забранява достъпа на деца под 14 години, без придружители, да влизат в заведения, където се продава алкохол. Проблемът е, че в поднормативния акт не е споменато времето, за което важи забраната. Излиза, че 24 часа в денонощието малчуганите не могат да припарват до баровете и ресторантите, въпреки че ще бъдат с родителите си.
Според бащата Наредба №5 е в противоречие на Закона за закрила на детето, където се дава възможност на децата да ходят в питейни заведения, придружени или от родител, или от други свои близки. Освен това в закона е споменато, че забраната малолетните да влизат в кръчми важи за времето след 22 часа.
Бащата иска от съда да обяви Наредба №5 за нищожна, защото тя влиза в конфликт с по-висшестоящ нормативен акт, а именно Закона за закрила на детето.
В жалбата до Русенския окръжен съд, човекът е написал още: Наредбата е акт на дискриминация спрямо всички деца в града. Освен това тя ограничава правата на огромен кръг роднини, като баби, дядовци, чичовци и лели, както и бавачки, които не могат да водят малчуганите в питейни заведения.
Очаква се съдът да насрочи първото заседание по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във