Параграф22 Weekly

§22 Анализи

РУСЕНСКАТА ХЛЕБНА МАЯ ПАК БУХНА

Слабо е да се каже, че делото за умишления фалит и източването на Русенска мая е обречено на безсмъртие. В четвъртък (5 януари) стана известно, че всички надежди за неговото скорошно приключване трябва моментално да бъдат погребани, защото в момента то се намира не къде да е, а... в Русенската окръжна прокуратура, която в срок от 30 дни трябва да реши какво точно да прави - дали да внесе в съда стария обвинителен акт, или да прекрати наказателното преследване срещу силно оределия отбор на подсъдимите. А поводът, поради който случаят Хлебна мая се озова там, откъдето тръгна преди осем години, е абсурден - един от томовете по делото изчезна по пътя му между Великотърновския апелативен съд и Върховния касационен съд. Път, който глътна точно... две години и шест-седем месеца.

Чуждият хляб е най-сладък
Хлебна мая ЕАД е вписано в регистъра на Русенски окръжен съд през 1991 година. По онова време предприятието се управлява от тричленен съвет на директорите, а представителството се осъществява само от доктора на биологичните науки Кръстан Радев. През 1992 г. правителството на Филип Димитров го освобождава от поста, защото бил протеже на политическите врагове, а на 18 юли 1995 г. кабинетът на Жан Виденов го възстановява на длъжността управител на АД-то като свой човек.
В края на 1996 г. Кръстан Радев отново усеща невидимата заплаха и предприема изпреварващи маневри за сключване на брак по сметка с бъдещите управляващи. През януари 1997 г. се среща с председателя на Регионалния синдикален съюз на КТ Подкрепа Валентин Димитров и с председателя на Регионалния съюз на СДС Юлиян Гарелов.
Разговорите приключват успешно, защото веднага след парламентарната победа на ОДС двама от дотогавашните членове на съвета на директорите са освободени. Но докато Гарелов безпрепятствено сяда в опразнения шефски стол, пред Валентин Димитров изниква проблем - няма висше образование. Казусът е решен елементарно и синята квота е попълнена от русенския регионален координатор на СДС - Йордан Георгиев. По-късно е уреден и въпросът на необразования Димитров, защото Кръстан Радев създава специално за него длъжността главен специалист по дистрибуторската мрежа и въпросите на конкуренцията.
В изпълнение на договорките си с Валентин Димитров и Юлиян Гарелов веднага след синия триумф Кръстан Радев нарежда на приближените си служители Йордан Йорданов и Силви Димитров да поемат пълното техническо обслужване на личните им автомобили. Включително и редовното зареждане на резервоарите им. Освен това Валентин Димитров и Юлиян Гарелов, както и съпругата на Димитров - Магдалена, получават мобилни телефони, чиито такси и сметки плаща отново Хлебна мая. А накрая идва ред и на решаването на неизменните битови проблеми по стандартната процедура - ремонт на жилищата, купуване на нови мебели, на ново кухненско обзавеждане и на черна и бяла техника. А в списъка са всички свои хора - Кръстан Радев, Валентин Димитров, Юлиян Гарелов, Йордан Георгиев...
Същинското източване на Хлебна мая ЕАД започва през февруари 1997 година. Няколко човека от най-близкото обкръжение на Радев - Силви Димитров, Йордан Йорданов, Орлин Захариев и Ружа Колева, периодично теглят от касата на дружеството различни суми, а разходните касови ордери се подписват от Радев, от главния счетоводител и от получателя на парите.
Отчитането на разходите става с насрещни фактури, в които количествата на закупените суровини, материали и консумативи са завишени значително. Разликата се заприходява фиктивно и веднага се изписва като вложена в производството. Недействителните фактури са получавани срещу заплащане.
Авансовите отчети, с които се оправдават сумите, изтеглени с ордер, се утвърждават от изпълнителния директор Кръстан Радев и от Лиляна Михайлова, която е ръководител на Направление Икономическо регулиране, персонал и работна заплата. А излишъците се разпределят между всички участници в схемата, като най-тлъстият пай от плячката е нарочен за Кръстан Радев.
През пролетта на 1997 г. групата решава да направи своя голям удар. За целта Кръстан Радев свиква специална оперативка, на която уведомява подчинените си Силви Димитров, Ружа Колева, Орлин Захариев и Йордан Йорданов, че е платил на Валентин Димитров и Юлиян Гарелов 10 000 щ. долара лични пари за покровителството им. За да го задържат на поста изпълнителен директор на Хлебна мая обаче, той трябва да им даде още пари - много пари. Ето защо босът моли колегите си да... удвоят усилията при тегленето на аванси от предприятието.
В края на сбирката Кръстан Радев предупреждава подчинените си, че ако се провали - всички изхвърчат на улицата, и резултатите не закъсняват. Само за няколко месеца сговорната дружина тегли от касата на държавното предприятие общо 25 млн. стари лв., които Радев обръща в долари и връчва на благодетелите си - Валентин Димитров и Юлиян Гарелов.
Фалшивите фактури, с които групата на Кръстан Радев осчетоводява т. нар. аванси, са издавани от другите двама подсъдими по делото - едноличните търговци Пенка Ганчева и Борислав Ганев, срещу 10-процентна комисиона от фактурираната стойност. По време на разследването е установено, че те никога не са притежавали стоките, описани в издадените от тях насрещни фактури, нито пък са доставяли нещо в Хлебна мая ЕАД. Доказано е още, че парите на Хлебна мая са отишли за покупка на битова техника, килими, пердета, сервизи, кафе-машини, които са пръснати не само из апартаментите на основните участници в престъпната схема, но и в русенската централа на СДС и в тамошния офис на КТ Подкрепа.
Апетитът идва с яденето
В началото на 1997 г. Кръстан Радев замисля и приватизацията на ръководеното от него дружество. На 3 февруари същата година е учредено Хлебна мая-Инвест АД. Акционери учредители са 270 работници и служители в Хлебна мая ЕАД, капиталът на РМД-то е 1 млн. стари лева, а негов изпълнителен директор става... Кръстан Радев.
На 23 юни той свиква седемчленния съвет на директорите и обявява, че Агенцията за приватизация най-после е открила процедурата по раздържавяване на дружеството. Взето е решение Хлебна мая-Инвест АД да участва в приватизацията му, а капиталът му да бъде увеличен на 200 млн. лева.
Русенският окръжен съд безропотно вписва исканите промени в тефтерите на фирменото отделение и още по-безроботно прави уточнението, че увеличеният уставен капитал на Хлебна мая-Инвест АД е внесен изцяло, макар Кръстан Радев и компания да не са представили нито един документ, доказващ това.
Според действащата по онова време нормативна уредба, до 1 септември 1997 г. РМД-то трябва да внесе 10 млн. стари лева депозит за участие в приватизацията на Хлебна мая, което Кръстан Радев прави с голяма охота и... още по-голяма лекота. И то не за друго, а защото касата на държавното дружество му е под ръка...

Ода на радостта
На 24 септември 1997 г., пясъчната кула, градена от Кръстан Радев, рухва, защото Русенската окръжна прокуратура образува следствено дело за източването на Хлебна мая, прекратява всякакви по-нататъшни преговори между Агенцията за приватизация и кандидат-приватизаторите на държавното предприятие и разпорежда незабавното задържане на почти всички участници в престъпната схема.
Явно усетил какво става, Кръстан Радев изчезва от Русе в деня, в който тогавашният окръжен прокурор на Русе - Люлин Матев, подписва постановлението за неговия арест. За да бъде открит три по-късно - на 27 септември, в стаята си в столичния Парк-хотел Москва - мъртъв, с рана от пистолет в слепоочието.
Неговите съучастници - Лиляна Михайлов, Йордан Йорданов и Силви Димитров, са изловени на 25 септември, а едноличната търговка Пенка Ганчева е закопчана на 30 септември. Останалите действащи лица в схемата обаче - Йордан Георгиев (русенският координатор на СДС), Юлиян Гарелов (председателят на Регионалния съюз на СДС), Валентин Димитров (лидерът на КТ Подкрепа в Русе), Магдалена Димитрова, Орлин Захариев, Ружа Колева и едноличният търговец Борислав Ганев - се разминават само с лек уплах, защото са задържани, разпитани и освободени.
Пръв от месомелачката успява да се измъкне регионалният координатор на СДС в Русе - Йордан Георгиев, защото наказателното преследване срещу него е прекратено още през 1999-а.
Година по-късно Русенската окръжна прокуратура внася в съда 43-страничния обвинителен акт по делото за Хлебна мая, в който най-подробно е описано кой от десетимата обвиняеми трябва да бъде съден за присвояване, кой - за документни престъпления, и кой - за длъжностни престъпления, свързани с неуспялата незаконна приватизация.
На 24 януари 2001 г. Русенският окръжен съд оправда Юлиян Гарелов, Валентин Димитров и Борислав Ганев, а останалите се разминаха с присъди, които нито един уважаващ себе си съд не би дал дори за разбита вестникарска будка. Въпреки това те обжалваха решението на Русенския окръжен съд пред Великотърновския апелативен съд, докато русенският окръжен прокурор Люлин Матев протестира... всичко накуп.
Второинстанционното дело започна на 13 май 2002 г. и приключи още същия ден с обещанието на великотърновските апелативни съдии, че ще се произнесат в законоустановения 30-дневен срок. И наистина, в уречения ден и час те потвърдиха присъдите, постановени от Русенския окръжен съд, и... делото замина към третата и последна инстанция - Върховния касационен съд: по жалби на осъдените и по протест на Великотърновската апелативна прокуратура.
Какво се случи във ВКС - вече е известно: нищо не се случи, защото по пътя на делото от Велико Търново към София един от томовете изчезна. За напразните очаквания от връщането на делото в Русе също стана дума по-горе. Най-вероятно прокуратурата и следствието в крайдунавския град ще успеят да възстановят материалите от изгубения том, но от това едва ли ще последва нещо съществено. По простата причина, че петимата ключови играчи в схемата в схемата вече не могат да бъдат пипнати с пръст: Кръстан Радев е покойник, Юлиян Гарелов, Валентин Дими­тров и Борислав Ганев са признати от две съдебни инстанции за невинни, а Пенка Ганчева отдавна живее в чужбина и няма никакво намерение да се връща в родината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във