Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Русенско се отчете с пореден кмет пред съда

Русенският регион е на път да влезе в книгата на рекордите Гинес, отчитайки се със завидна бройка обвинени и предадени на съд кметове. Поредният е кметът на град Две Могили. Прокуратурата внесе във вторник (24 ноември) обвинителен акт срещу Драгомир Дамянов за безстопанственост, за документно престъпление, както и за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението, за което са били отпуснати. Последното обвинение е по текст от Наказателния кодекс, който за първи път ще бъде разискван в Русенска съдебна зала.
Държавното обвинение настоява кметът на Две Могили да бъде отстранен от длъжност заради заведеното срещу него разследване. Според прокуратурата, ако Дамянов остане на поста си през това време, той може да затрудни установяването на истината.
В обвинителния акт се посочва, че Драгомир Дамянов е нарушил закона при ремонта на местното училище Св. Кирил и Методий. Държавата отпуснала пари по програма за оптимизиране на училищната мрежа, с които трябвало да се извършат определени дейности. Накрая обаче била фактурирана фиктивна работа, което ощетява бюджета, твърдят прокурорите. Става дума за 8067 лв., платени за строително-ремонтни дейности, които де факто не се били извършвани. Според прокуратурата фирмата изпълнител дори нямала сключен договор. Не е имало и реално приемане и предаване на ремонтираните училищни помещения. Документите са били оформени, без представителите на община Две Могили да са видели лично кой каква работа точно е извършил и за колко пари.
Освен това Дамянов съставил и документи с невярно съдържание, за да не връща на държавния бюджет неусвоени суми. Според окръжната прокуратура кметът се разпоредил с целевите 53 996 лв. за ремонти в нарушение на закона и така е навредил на държавния бюджет. Максималното наказание, което той може да отнесе по закон, е 8 години затвор. Ако бъде признат за виновен, Драгомир Дамянов ще бъде лишен и от правото да заема кметския стол.
Това е втората поредна среща на Драгомир Дамянов с представителите на Темида през тази година. Областната дирекция на МВР в Русе разследва инцидент, при който на 3 октомври катастрофа затвори жп прелеза Две могили - Иваново и спря движението на влакове и автомобили. Автомобилът, заради който спря трафикът, бе джипът на кмета, но този факт в началото бе укрит от разследващите. При удара са били повалени два стълба от електропреносната мрежа, които паднали върху релсите. Освен това самата мрежа надвиснала над пътя и движението на влакове било невъзможно. За пътниците е бил организиран обходен маршрут с автобуси от Русе до Две могили.
При огледа полицаите намерили на местопроизшествието части от автомобил. В началото те предположили, че двата стълба са били ударени от товарно превозно средство. Впоследствие експертите установили, че това са части и детайли от автомобил Ауди Q7. След издирване на територията на цялата област на автомобила нарушител на паркинга на фирма Жокей в Две могили е било намерено Ауди Q7 с русенска регистрация, собственост на фирмата, с видими следи от катастрофа. Автомобилът е бил ползван от кмета Дамянов. Пред разследващите градоначалникът признал, че се е връщал с колата от сватба в Две Могили, но отрекъл, че е бил зад волана. По случая се извършват поредица от експертизи, работата по изясняване на фактите около инцидента продължава.
Досега близки срещи със съдебната власт са имали също кметът на Ветово Рейхан Хабил, кметът на с. Красен Любомир Любенов, градоначалникът на община Ценово Петър Петров. Обект на разследване са били и кметовете на селата Хотанца и Щръклево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във