Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Руснак иска български затвор, не ще екстрадиция

Руският гражданин Алексей Шадрин (40 г.), титулуващ се като световен учен, доктор по психология, посветен във всички нива на древните тибетски и египетски знания, като един от водещите специалисти по регресивна терапия в света и т.нар. теория за деца - индиго, пети месец се мъчи да убеди българския съд да не го екстрадира в родината му. Шадрин и наетите от него трима адвокати твърдят, че той не е Дмитрий Шишин, когото руските власти издирват за дребни измами с кожни мехлеми менте, според тях извършени от него преди 13 години в град Томск.
Предпочитам пожизнен арест в България, отколкото да бъде върнат принудително в Русия, обяви Шадрин по време на започналото отново в Шуменския окръжен съд дело за екстрадиция. То се гледа от нов състав, след като предишният отказа да го екстрадира. Ако ме върнете в Русия, там не ме чака правосъдие, а инквизиция, твърди мъжът. Като опитен психиатър мъжът със светлите очи се мъчи да убеди в това магистратите и своите последователи и ученици, които винаги присъстват в залата.
Според руските власти през 1997 г. въпросният Дмитрий Шишин измамил 150 души с мехлеми за лечение на псориазис. От продажбата на нелицензираното лекарство той и съучастниците му получили 600 долара. Според руската държава живеещият в България неин гражданин Шишин, представящ се за световен учен, всъщност е присвоил чужда самоличност на вече починал човек. Руснаците са пратили и смъртния акт на Алексей Шадрин.
Руската страна поиска от България Шадрин да бъде върнат там, за да бъде съден. Шадрин-Шишин беше задържан в края на септември миналата година в Шумен, където той живее от година със съпругата си, също рускиня, и нейната дъщеря на десет години. Започна дело за неговата екстрадиция.
Процесът да бъде или да не бъде върнат Шадрин-Шишин в Русия се влачи пети месец. Делото се превърна в разследване за установяване самоличността на руснака. То се върти ту в Шуменския окръжен съд, ту в Апелативен съд, Варна, и обратно. Обвинението, поддържано от Ася Петрова, председател на Шуменската окръжна прокуратура, смята че той е издирваният от руската страна измамник. Недопустимо е да се поставят под съмнение представените от Руската федерация официални документи. Дори и да има нещо такова, то не касае настоящото производство, е нейната теза. Версията пък на Шадрин е, че е избягал в България, за да се спаси от руските спецслужби, на които отказал да сътрудничи.
Първият съдебен състав на ШОС отказа да върне Шадрин с мотив, че според българското законодателство екстрадиция не се допуска, когато престъплението е погасено по давност, а у нас тя е десет години. За руската страна давността не е минала. Така на 7 януари тази година делото започна отново под председателството на съдия Румяна Райкова. То зацикли още на първото заседание и бе отложено за 5 февруари. Дотогава Русия трябва да прати копия на няколко официални документа, с които адвокатите на Шадрин ще се опитат да докажат, че той не е Дмитрий Шишин. Магистратите отказаха да назначат графологическа експертиза на документ, която според защитата трябвало да установи дали подписът, положен там, е на Алексей Шадрин или на друго лице. Съдът не приложи към делото и три грамоти за спечелени шахматни турнири, издадени на името на Шадрин. Причина е, че те били на руски и английски език.
Според руската страна Шишин е в неизвестност. От частни детективи, които психологът Шадрин пратил в Русия, за да проверят фактите, станало ясно, че издирваният Шишин е бил опериран. Нашият човек няма нищо общо нито с онзи починал Шадрин, нито с измамника Шишин, който е прекарал операция от остър панкреатит, твърдят неговите адвокати.
Справка в Гугъл изкарва стотици публикации в българския печат за феномена Алексей Шадрин. Неговите книги продължават да бъдат рекламирани и продавани, а във форумите се коментират лекциите му, четени в цялата страна. Руски учен разкрива тайната на миналите животи, Корекция на неблагоприятни кармични обусловености, водещ: д-р Алексей Шадрин, Идват на власт хората индиго, Децата индиго ще ни отведат в бъдещето, Регресионна терапия и др.
Дали Шадрин е световен учен, или обикновен измамник ще се наложи да решава българският съд, макар че според прокурор Ася Петрова руснакът трябва да бъде екстрадиран, а руски съд да изяснява кой е той.
Десетки шуменски лекари са били фенове на руснака. Те ходели на негови лекции, които провеждал в големи зали. Дори един от местните кардиолози го приютил отначало в дома си. Шадрин вземал 100 лв. такса за лекция и 80 за сеанс в дома си, казаха негови съседи. През март 2009 г. се пренесъл със семейството си в Шумен. Живее под наем в апартамент в комплекса от закрит тип Райски кът на ул. Левски N 29. Красивата му съпруга смята, че арестът му е грешка. Отказва да говори с медиите в отсъствието на адвокат. Досега не се е появила на нито едно от делата. Твърди се, че след ареста му семейството на Шадрин няма средства за адвокати, затова част от тях го защищавали безплатно. Негови последователи в цялата страна събирали пари. Той чака решението на българския съд във Варненския затвор. Неговата фирма, регистрирана в Шумен, се занимава с издателска дейност, чрез нея е отпечатал вече две свои книги. Във фирмата са наети десет души. Често той правел и бизнес прогнози за известни шуменски предприемачи, разказват негови съседи, контактувал и с политици. В своя личен блог на въпрос какво прави най-добре, той отговаря : Да пиша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във