Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ръст в обирите на злато

Цената на златото напоследък започна да пада, но колебанията в стойността на благородния метал не се отразиха на стабилния курс в обирите на златарски магазини и ателиета - той върви все нагоре. Престъпленията така зачестиха напоследък, че започнаха да се застъпват. Полицията още не е приключила с разследването на обира на едно ателие, а апашите вече атакуват друго. През тази седмица се случиха две събития в този ресор.


В понеделник сутринта ченгетата осуетиха опит за кражба с взлом от златарски магазин в центъра на София, а по-късно същия ден заловиха издирван за такова престъпление в Ботевград в края на миналия месец.


Както е известно, единият от крадците (бивши затворници) - Димитър Иванчев, бе хванат на 27 август по време на обира в центъра на града. Неговият ортак Владимир Пелов отвлече кола с дете в нея и избяга. Той бе обявен за безследно изчезнал. Полицията го търси цели две седмици, за да се установи, че той се е укривал в къщата на дядо си в село Зелин. Пелов има 20-годишна присъда за убийството на пловдивски сараф, издадена през 2002 година. Той обаче е освободен миналата година условно и предсрочно от затвора. Изпитателният му срок е 6 г. 11 месеца и 12 дни. Половин година след като се оказва на свобода, убиецът отново прави опит за обир. Сега - ако имаме съдии намясто , не би трябвало този човек вече да излезе преди пенсионна възраст от килията. Между другото Пелов все още дължи на родителите на убития сараф 5000 лв. и по 6000 лв. на двете му осиротели деца, които би трябвало да е изплатил отдавна.


Двамата обирджии, заловени след опит за обир на магазин на ул. Софроний Врачански в столицата, също се оказаха стари познайници на МВР. Единият задържан е мъж с прякор Малкия Куман, който има богато криминално досие. Заедно с брат си - Големия Куман, той е известен с многобройните домови кражби и има три присъди за тези престъпления. Другият арестуван също е крадец от класа, но и той - вместо да търка наровете в затвора, неизвестно защо се е разхождал на свобода.


Всякакъв вид престъпници с досиета, по-дебели от телефонния указател, продължават да шетат на воля. По данни на полицията в столицата има дузина автокрадци, които са залавяни над 150 пъти за кражби на луксозни коли и джипове. По оперативни данни те са отмъкнали повече от 1000 автомобила в последните години и въпреки това не са зад решетките.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във