Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С 13 КГ ДРОГА БОНВИВАН ПОЕ КЪМ ТЕМИДА

Ако трябва да се вярва на последния доклад на Държавния департамент на САЩ, през миналата 2007 г. България май си е праснала доза ботокс в разкривения доскоро имидж на страна едновременно производител на дрога и транзитна дестинация за трафик на наркотици.
Физиономията й, според пресния доклад, вече е опъната и стегната, макар и носеща белезите на преживяното. България продължава да бъде главно транзитна страна и в по-малка степен производител на наркотици, се казва в документа, който традиционно изправяше косите на властта у нас - поне до миналата година.
Констатацията на големия брат за положението в милата ни татковина едва ли е голям повод за радост, защото и на първолачетата е известно, че там където тече транзитен поток дрога, все ще се намери някой да си направи вадичка към собствената си бахча.
Второто заключение на американците е, че синтетичните наркотици вече са оставили зад гърба си хероина като най-стар и най-познат играч на полето у нас. От 2000 г. употребата на хероин намалява стабилно, главно поради нарастващото разбиране в обществото за рисковете, свързани с интравенозната му употреба (напр. ХИВ/СПИН). Тази тенденция се запазва и през 2007 г. въпреки увеличеното предлагане на хероин. Синтетичните наркотични вещества се използват и като заместител на кокаина, който е скъп в България…, пише в доклада на САЩ.
И докато авторите на доклада вече са в заслужена почивка след глобалния анализ, от отчетите на антимафиотите за свършеното през миналата година може да се направи извод, че напук на щатските сметки Кюстендил и областта се превръщат в активно депо за съхранение и разпространение на хероин.
Сякаш в потвърждение на това в началото на март Кюстендилската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 58-годишния тукашен бизнесмен и прочут бонвиван Петър Бонев. Представителят на предприемаческата гилдия бръкна в окото на Темида, след като в дома му преди четири месеца бяха открити 13.430 кг хероин, надлежно скътани в туристически сак.
Случката
се разиграва вечерта на 15 октомври 2007 г., когато кюстендилската полиция се вдига на юруш след получена оперативна информация, че Бонев е свързан с трафик на хероин. След няколкочасово дебнене пътни ченгета и антимафиоти от дирекцията в града спират на ул. Бузлуджа за проверка лек автомобил Мерцедес, сребрист на цвят, с регистрация КН 28 33.
В колата, собственост на Недялко Бонев, са баща му Петър и майка му Златка. Двамата родители през последните месеци на 2007 г. се преориентират от производството на алуминиева дограма към бизнес с козметични и парфюмерийни стоки, като само месец преди ареста откриват нов, втори поред парфюмериен магазин в самия център на Кюстендил.
След като мерцедесът е спрян, бащата бил придружен до гаража на полицейската дирекция. Там на спокойствие започнало и същинското му претърсване. По време на проверката ченгетата откриват, че около резервоара е изработен специален тайник. Той бил облицован с бяла текстилна материя и отделен от металния корпус с фолио. Обаче бил празен. Все пак ченгетата успели да изземат микроследи от текстилната материя, които при полевия наркотест показват наличието на опиати.
Това накарало полицаите да продължат работата си по случая, като започнали претърсване на дома на семейство Боневи, намиращ се на ул. Никола Атанасов №4 в Кюстендил.
Ударът
Късметът кацнал на полицейските рамена едва по време на претърсването на къщата на фамилия Боневи. В гараж, долепен до триетажния им дом, антимафиотите открили парчета от гумирани черни тръби, накрайници, две сонди от резервоари, три опаковки черна аерозолна боя, две парчета дървен материал, наподобяващ този, от който било изработено двойното дъно на резервоара.
Находките окуражили антимафиотите. Те продължили ровенето в къщата на семейството, докато в пристройка към левия гараж на къщата на пода до хладилник бил намерен тъмносин сак. В него кротували 26 пакетчета, прилежно опаковани в черен найлон, облепен с хартиено тиксо, и боядисани отгоре с черна боя. Във всичките имало едно и също - светлобежово на цвят прахообразно вещество.
При полевия тест станало ясно, че
в пакетчетата има хероин с много висока чистота
а приблизителното му общо тегло е 13.430 кг.
Неизвестният доскоро като наркотрафикант Петър Недялков Бонев е добре познат на жителите на областния град. Той е първият бизнесмен, който още в зората на демократичните промени се захваща с изключително модерното по онова време производство на алуминиева дограма. Семейството дори имало цех, приличащ на малък завод, на не повече от половин километър от дома им.
Любопитното в случая е, че от справка на фирменото отделение в Кюстендилския окръжен съд излиза, че фирмата на Боневи, регистрирана като ЕТ Трансметал през 1989 г., е заличена от правните регистри през 2004 година. Въпреки този дребен наглед факт семейството се простира нашироко и пред очите на всички кюстендилци.
Тук вече любопитството напуска пределите на доброто възпитание и прераства в нагъл, но логичен въпрос: с какво точно са си изкарвали прехраната през последните три години членовете на семейство Боневи? Това така и не е станало ясно за никого, но повечето жители на града са свидетели, че те със сигурност не са полагали общественополезен труд. Към това обстоятелство трябва да се добави и констатацията, че фамилията дори не е плащала данъци, както сочат държавните институции в областния център.
За разлика от явното пренебрежение по отношение на задълженията си към държавата, известната фамилия проявява изключителни грижи за себе си. Тя живее в кокетна, много добре поддържана триетажна къща, тип прогимназия, намираща се в самото начало на тузарския кв. Върташево на изхода на Кюстендил, по пътя за ГКПП-Гюешево.
Те са много добри съседи, не знам защо им се случи подобно нещо, но ако има някой, на когото всички комшии могат да разчитат, то това са Петър и Златка, твърдят комшиите.
Тукашни почитатели на семейната история свидетелстват, че Боневи дошли в квартала през 90-те години на миналия век, малко след като се прибрали от гурбет в Русия. По професия Златка е учителка, а мъжът й Петър бил инженер. Имат две деца, голяма дъщеря, която отдавна е женена далеч от Кюстендил, и син Недялко, кръстен на дядо си. Не знаем дали работи някъде младото момче, но си живее тук в семейната къща, разказват комшиите.
След първоначалния добър старт на бизнеса с алуминиева дограма преди години Боневи продали цеха и се преориентирали към търговия с парфюмерия и козметика.
От обвинителния акт на прокуратурата обаче става ясно
че бизнесът им е бил съвсем друг и няма нищо общо с парфюмерията. Според направената физикохимическа експертиза на праха в пакетите в тях се съдържа доста чист хероин, като диацетилморфинът е с концентрация от 34 до 49 процента. Според съдебнооценителната експертиза общата стойност на хероина се изчислява на 864 376 лева.
За да се измъкне от oт дългата ръка на закона, Бонев не се признал за виновен. Пред задържалите го полицаи той се оправдава, че не е знаел какво има в сака. Събраните по случая доказателства обаче разгромиха нескопосаната защитна стратегия на Бонев.
Остатъците от дърво и импрегнирана хартия, открити в гаража на семейството, ясно доказват, че изработката на тайника на колата не е станало без знанието и участието на 58-годишния бонвиван. Към доказателствата е и безспорно установеният със специализирана експертиза факт, че боята, с която са оцветени 29 пакета, съвпада с тази от трите флакона, намерени в една от пристройките на къщата.
В обвинителния акт на Кюстендилската окръжна прокуратура пише: С действията си обвиняемият Петър Недялков Бонев е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 354 а, ал.2, изр.2, във връзка с чл. 354 а, ал.1, изр.1 от НК. От обективна страна е налице държане на високорисково вещество, като обвиняемият е упражнявал фактическата власт над него.
От субективна страна е налице и пряк умисъл при извършването на престъплението. Бонев не само е съзнавал общественоопасния характер на поведението си, но е предвиждал и последиците от него и е искал настъпването им.
В случая едва ли някой може да си помисли, а и да настоява, че 12 кила дрога могат да минат леко-леко под знака на личната консумация. Каква ли врътка ще употребят адвокатите на Бонев, за да отърват клиента си от наказание, засега не е ясно. Със сигурност обаче имат нещо наум, след като броени дни преди насрочването на делото защитата на Петър Бонев все още не е изказала гласно желанието си за разглеждането на делото по реда на гл. 27 от НПК. А вече и децата знаят, че бързото производство е един от начините виновният да получи присъда около минималната.
Може би изненадите предстоят.

Евгения Гърковска

КАРЕ
НАРКОУДАРИТЕ НА КЮСТЕНДИЛСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗА 2007 Г.

+ При двудневна операция, проведена на 29 и 30 май в кюстендилските села Катрище и Коняво, антимафиоти от ОДП-Кюстендил иззеха около 20 кг амфетамин и туби със 100 литра течни реактиви. Според МВР с тази операция е нанесен удар на организаторите за около 1 800 000 евро.
+ Нарколаборатория в работен режим бе разкрита на 10 август в с. Жиленци при спецоперация на антимафиоти от столицата и колегите им от ОДП-Кюстендил. Заловен е 42-годишният Георги Николов-Жоро Дебелия от София в момент на производство. При огледа са открити 20 кг таблетна маса амфетамин, от която могат да се произведат около 120 000 таблетки. Смятаме операцията за успех, тъй като предотвратихме възможността произведеното количество синтетична дрога да бъде предложено за продажба, заяви на пресконференция директорът на ГДБОП комисар Кирил Георгиев.
+ Двадесет килограма амфетамин бяха заловени на 18 август при спецоперация на служители от ГДБОП-НСП, задържан е криминално проявеният Даниел Чивийски (30 г.) от Кюстендил. Спецполицаите засичат Чивийски на пазара в столичния кв. Красно село при сделка с наркотици. Той е заловен след преследване в устието на р. Владайска. В кашон, изхвърлен от него, са открити 150 000 таблетки амфетамин. Цената им на дилърския пазар у нас е около 900 000 лв., а в страните от Арабския свят стойността им се качва в пъти.
+ На 20 август при акция на антимафиоти от Кюстендил и служители на ГДБОП - София, в тайник в резервоара за гориво на лек автомобил Ауди, собственост на Павел Котев, популярен с прякора си Павле Майстора, са открити 48 пакета хероин с общо тегло 24 385 килограма. Смята се, че дрогата е била предназначена за износ в посока Македония, Албания, Италия и Централна Европа. Срещу Павле Майстора има повдигнато обвинение, очаква се насрочването на началото на процеса в Кюстендилския окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във