Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С бомби срещу правосъдието

Затрупана от дела и обидена от неуважение, съдебната система може да бъде и взривена. В навечерието на коледните празници съдебните палати в най-наситените със знакова престъпност градове - София и Варна - бяха евaкуирани след анонимни сигнали за поставени бомби. Това се случи там и няколко дни по-рано. На 7 декември подобна вест споходи и сградата на Софийския районен съд и на Софийската районна прокуратура.


Бомбаджиите прозвънили и на тел. 112 и отделни служебни телефони. Онзи, който се обадил в най-скараното с правосъдието съдилище - Софийския градски съд, предупредил служителите хората да бъдат изведени до час. Това беше направено, но след проверката на съответните служби адски машини не бяха открити. След прекъсване от по няколко часа правораздаването беше възобновено.


Съдебните босове обаче май са притеснени. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев помоли правосъдния министър Диана Ковачева и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да бъде проверена обстойно системата за сигурност в Софийската палата. Възникналото напрежение пречело да се гледат делата, от което страдали най-вече българските граждани. Груев обаче не поиска оглед на правораздаването, нито отвори дума за търсене на отговорност от онези, които превърнаха това понятие в мярка за корупция и мръсотия. Колкото до грижата му за гражданите, тя е съизмерима единствено със своеволието и поръчковото решаване на дела именно в съдилищата, работещи в тази палата - Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд.


Искането да оглежда системите за сигурност Ковачева отрази с финт: нямало как да се предотвратят тези заплахи, но щяла все пак да разговаря с вътрешния министър по темата. Полицаите на Цветанов обаче нямат ангажимент към охраната на съдилищата, защото те си имат свои полицаи - т. нар. съдебна охрана. Тя е подчинена на съдебната власт, която плаща и заплатата й. Системите за сигурност в палатите също са изградени със средства от съдебния бюджет. Това са последиците от почти четвъртвековния преход на съдебната власт към все по-пълна независимост.


Извън нейните структури обаче доволните от тази независимост са твърде малко. Ден преди последните бомбени заплахи пред софийската Съдебна палата се състоя доматен протест. Проведоха го хора, които участваха миналия месец в доматения протест пред Народното събрание. Самата Съдебна палата пък беше наклепана в доматено червено преди два месеца. Тогава това стана на тъмно, но сега всичко се случи на дневна светлина. Протестът протече под мотото С домат срещу корупцията. Столичната община беше надлежно уведомена за него.


Посланията на недоволните във Фейсбук бяха доста недвусмислени: Група граждани отиваме пред Съдебната палата. Тук бие сърцето на мафията. Тук, в съдебната власт, всичко са политика и сметка, а не съвест и закон. Пробутват ни с чудовищна наглост ту Верту, ту Марковска, ту Гугушева. Само и само защото са обладани от безумната мечта освен безконтролната власт да имат и свое правосъдие. Преди да бъде изгонена окончателно, мафията трябва да бъде притисната до стената. Няма кой да ги чака! Гнилото трябва да се изчисти още сега. А ето и отделни коментари: Последните събития доказват, че доматите са малки бомби! Тояги са нужни! Ще се видим пред палатата на мафията!


Според едни независимото правосъдие може да бъде възстановено чрез радикални конституционни промени, други искат спешни промени в Закона за съдебната власт. Отправен е призив препоръките на Европейската комисия в апокалиптичния юлски доклад да бъдат превърнати в ултиматум и да бъде поискано незабавното му изпълнение. Иска се реформа на Висшия съдебен съвет из основи, децентрализация на прокуратурата, граждански контрол върху съдебната реформа.


Покрай доматите си припомнихме и познатата формула: Липса на правосъдие = мафия, корупция, бедност. Така е, знаем. Но кой и как да промени формулата, щом почти всички са недоволни, а тя все пак работи почти четвърт век и е по-жизнена от всеки протест?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във