Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С ЕДНО ИЗВИНЕНИЕ ВСС ПОТУШИ СКАНДАЛА ГРИГОРОВ-ФИЛЧЕВ

Висшият съдебен съвет за пореден път доказа, че от него полза няма. В четвъртък (23 февруари) магистратите се събраха извънредно, за да обсъдят крамолата между бившия вече главен прокурор Никола Филчев и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров. Никой обаче не трябва да се заблуждава, че магистратите са постъпили мъжки и са решили да поискат оставката на Иван Григоров, защото злепоставя не само съдебната власт, но и цялата страна (да поискат такова нещо от Филчев вече е късно - мандатът му изтече на 22 февруари, ден преди извънредното заседание).
Близо два часа членовете на съвета изслушваха на закрито заседание обясненията и оправданията на Иван Григоров. Освен това те са обсъдили и документите от проверката за истинността на епикризата, извършена от Софийската военноокръжна прокуратура (СВОП) и внесена в съвета в понеделник (20 февруари).
Още на 16 февруари СВОП изиска цялата документация от психиатричната болница на 4-и километър, за да провери истинността на епикризата. Освен това бяха поискани справки от МВР дали в архива му се пазят някакви епикризи или други бумаги за психическото състояние на Филчев.
Три дни по-късно проверката приключи. Заключението на проверяващите е, че епикризата на Никола Филчев е фалшива. Оказало се, че в периода 7-10 юни 1986 г. (посочен в документа) Никола Филчев не е постъпвал на лечение в клиниката на 4-и километър. В архива на болницата не е открито и искането на МВР за изследване на Филчев, няма такова и в архива на МВР-болница. Печатите върху документа не са валидни.
Съобщението на прокуратурата от понеделник завършва със заключението, че са налице данни за извършено престъпление по чл. 316 от Наказателния кодекс (НК) - използване на документи с невярно съдържание, както и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Възбудена е проверка по случая.
На извънредното закрито заседание на ВСС в четвъртък нито един от магистратите не е повдигнал въпроса дали ще бъде образува дело по чл. 316 срещу Иван Григоров. И нито един от членовете на съвета не застана пред журналистите и не каза собственото си становище за начина, по който е протекла срещата. Председателят на ВКС заяви само, че е доволен от решението на съвета.
Министърът на правосъдието Георги Петканов влезе в ролята на говорител на ВСС. Той говори около 20 минути, като още от началото на импровизирания брифинг даде да се разбере, че бърза за мача между Левски и словашкия футболен отбор Артмедия.
Пред магистратите Иван Григоров говорил по две теми. Първата са сигналите за корупция срещу него. Той представил обемисти доказателства, че не е уреждал приключването на различни граждански дела, че сам си плаща сметките за телефон, че роднините му не са извършили никакви злоупотреби със замяна на имоти и т.н., и т.н.
По втората тема - разпространяването на фалшивата епикриза за Филчев, Григоров изразил действително съжаление (такъв бе изразът на правосъдният министър Георги Петканов). Председателят на ВКС разказал как е получил медицинския документ, от кого и кога. Григоров приключил експозето си с думите, че съжалява, че е създал предпоставки за този скандал и че е уронил престижа на съдебната власт. Той се извинил на всички членове на ВСС и персонално на министъра на правосъдието. Но много удобно - цялото извинение е било поднесено при закрити врата. Освен това председателят на ВКС е пропуснал да се извини на Никола Филчев, както беше обещал на 16 февруари, ден след като разпространи епикризата. Нито пък се извини на обществото, както би трябвало да стане при такъв скандал.
Нито един от магистратите не попитал прокурорите дали смятат все пак да искат отстраняването на Григоров от длъжност. Но само са предоставили на новия главен прокурор Борис Велчев възможността да прецени дали да извърши проверка на сигналите срещу Григоров. Защото, както каза Петканов, от 22 април 2004 г., когато той като вътрешен министър е изпратил първата справка на прокуратурата, до този момент никой в държавното обвинение не си е направил труда да провери сигналите. А имало около 200 страници с информация, събрана със специални разузнавателни средства.
Всички членове на съвета били единодушни, че скандалът не прави чест на съдебната власт, нито пък на ВСС. Накрая магистратите решили две неща. Първо, че представените от прокуратурата на 15 февруари материали не показват Иван Григоров да е допуснал нарушение на служебните си задължения и на правилата на професионалната етика. И второ, че ВСС дава негативна оценка на действията на председателя на ВКС във връзка с разпространеното в медиите фотокопие на епикризата на Никола Филчев и приема извинението му.
С това, според Петканов, въпросът бил приключен. Не само за него, но и за всички членове на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във