Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С ЖЪЛТИ СТОТИНКИ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТТА

Тези дни МВР публикува на официалния си сайт отчет за ведомствените и административните разходи на ведомството за първото шестмесечие. От статистиката става ясно, че през този период МВР е похарчило точно 462.864 млн. лева.
Не е зле да припомним, че бюджетът на министерството за цялата 2008 година, който му гласува парламентът, бе около 978 млн. лева. Което означава, че за отчетния период са глътнати по-малко от половината от предвидените средства. Явно новото ръководство внимава да не прекрачи границата. Въпреки крещящия недостиг на пари и остарялата материална база министър Миков се е постарал МВР да се побере в гласуваните от НС средства. Вероятно причината за тази прецизност се крие в неотдавнашното споразумение със Световната банка нейни одитори да проверяват как се изразходват парите.
Прави впечатление, че най-много средства са похарчени по линия на програмата Опазване на обществения ред и противодействието на престъпността - цели 325.815 млн. лева. Сумата обаче е направо смешна, като се има предвид, че приблизително толкова са разходите за един холивудски филм от среден мащаб. За база за сравнение може да се даде миналогодишният харч на ведомството, който беше подобен. При такива мизерни средства за какви реформи може да се говори. Сега става ясно защо премиерът и вътрешният му министър заявиха преди около две седмици, че ще търсят пари от излишъка, за да увеличат заплатите на полицаите. Просто защото бюджетът е закован и няма достатъчно средства.
В същото време в графата приходи фигурира неособено обнадеждаващата сума от 68 млн. лв., която би могла да покрие едва една четвърт от разходите по гасенето на пожарите, да речем, които за полугодието са изчислени на 54.78 млн. лева. Въпросните приходи се осигуряват предимно от доходи от собственост, от продажби на нефинансови активи, от санкции и глоби. Финансовите рамки, в които може да се разпуска МВР, не са тайна, но сякаш едва сега си даваме сметка колко теснички са те и защо полицията е на това дередже. Припомняме си защо дознателите нямат пари не само за компютри, но дори и за кламери, с които да захващат документите по стотиците дела. Разбираме, че напускат повзводно, въпреки че вътрешният министър Михаил Миков се е запънал като магаре на мост и твърди, че не е вярно. А като разгледаме някои суми от въпросния отчет за полугодието, коментарът става излишен. Достатъчно е да споменем една-единствена, за да лъсне цялата истина. Тя се намира в графата за капиталови разходи по програмата Охрана на държавната граница и контрол на граничния режим - там е фиксирана сумата от 3380 лева. Какво значи това? Нова тоалетна край някое ГКПП, може би...?!
Тук по-паметливите си спомнят думите на МВР-шефа, казани пред народните представители, след като встъпи в длъжност: Надявам се промените в МВР да станат най-късно до края на юли. Юли мина. Мина и август. Структурните промени наистина бяха направени, но защо? Резултатът от тях е, че хиляди униформени вече безвъзвратно са аут от ведомството и продължават да го напускат. Вътрешният министър се опита тези дни да разсее съмненията, като обяви, че за седем месеца са подали оставка 1857 души. За същия период са назначени 1720 души. Дали обявеният от Миков паритет между уволнения и назначения не е само за успокоение на обществеността? Нещо повече - не е тайна, че много от служителите на МВР работят на две места, за да свържат двата края, въпреки че по закон им е забранено. Причината е, че семействата им не могат да се хранят с обещания и не им пука от реформи без адекватни заплати.
Заради целия този недоимък, облечен в изброените суми, като капак миналата седмица Миков отмени заповед на предшественика си, с която трябваше да бъдат поръчани нови дрехи на полицаите от специална дишаща материя. Нямало пари в бюджета за толкова скъпи одежди, пък и ченгетата можели да ходят и по-простичко облечени. Не са ли знаели съответните началници предварително, че тази материя е скъпа, та сега парите не им стигат? Бивш секретар на МВР дори заяви в интервю, че проблемът с униформите трябва да се реши на политическо ниво. Да се смееш ли, да плачеш ли...
Все пак похвално е, че въпреки окаяното положение (или тъкмо заради него) ръководството на МВР се зарази от примера на Сергей Станишев и намира време да наобикаля полицейските участъци, за да вдъхне кураж сред оределите униформени редици. При посещение в едно от тях стана ясно, че въпреки недоимъка са намерени пари за цели 160 компютърни конфигурации, с които миналата седмица бяха снабдени кой знае защо столичните разследващи полицаи. Все пак е нещо. Както се казва - сега в София, скоро и в други градове... Ако изобщо остане време през този мандат да се обърне внимание на провинцията. При този бюджет - едва ли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във