Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С КАРТА, ФЛЕКС И ОКСИЖЕН СРЕЩУ БАНКОМАТИТЕ

Предпазлив мъж на средна възраст се доближава до уличен банкомат в Германия, оглежда го внимателно, за да провери не са ли монтирани някъде скрити камери, които да запишат ПИН-кода на картата, изследва и бутоните за следи от прах. След това човекът изненадващо изважда и надява ръкавици, за да въведе кода си, без да остави отпечатъци. Действията му обаче пораждат подозрение у неколцина други потребители и те викат полицията.
На разпита в полицейското управление в гр. Мюнстер (където се развива действието) Ханс Мауер (40 г.) обяснил причината за необичайното си поведение. Той разказал, че от години избягва да ползва банкомати от страх да не откраднат самоличността му. Мауер бил освободен, без срещу него да бъдат повдигани обвинения. Макар всичко да се изясни, човекът едва ли скоро ще се престраши отново да използва банкомат, споделя по-късно полицейски служител.

Това е действителен случай отпреди няколко месеца, който бе отразен в рубриката Любопитно на информационните сайтове. Ако се съди обаче по зачестяващите съобщения за обири на банкови сметки чрез фалшиви кредитни карти, май не е далеч времето, когато все повече хора ще бъдат поразени от подобна фобия.
Дали пък това заболяване не е намерило жертви и сред самите измамници? Напоследък у нас вместо елегантното ужилване с карта менте започва да се налага модата да се крадат самите банкомати. Очевидно финансовата криза пришпорва и мошениците и те започват да прилагат силови методи наред с техничарските прийоми. Там, където условията позволяват, флексът и оксиженът изместват скритата камера и клонираните карти. Според полицейските сводки последният (засега!) случай на подобен дързък обир по силовия метод датира от 25 ноември в спокойния иначе крайдунавски град Лом.
В този ден, малко след полунощ, неизвестни злосторници успели да разбият с помощта на твърд предмет две врати в сградата на местната поликлиника. След това необезпокоявани от никого, с помощта на огнережещ инструмент, разрушили и преградата за защита на машината за пари и успели да отмъкнат тежкия апарат. Със специален уред е било срязано и защитното й устройство. Ломските полицаи обявиха, че целият наличен състав е бил вдигнат на крак. Но от крадците все още няма ни вест, ни кост. В разгара на лятото по същия начин бе задигнат банкоматът и в кв. Младост в Монтана, но и от неговите похитители също не бе открита следа.
В началото на октомври тази година възрастните хора в Стралджа бяха принудени да се редят на опашка пред гишетата на банката, за да си получат оскъдните пенсии. Причината бе кражбата на 50 000 лв. от банкомат и по-точно повреждането на самата машина, откъдето те обикновено си дърпали пенсийките. Установено е, че обирът е извършен в дните между 3 и 6 октомври - петък и понеделник. При първоначалния оглед се оказало, че е разбито заключващото устройство на банкомата. Крадците (или крадецът) проникнали в сградата, където е бил разположен банкоматът, през изкъртена решетка на задния вход, след което (вероятно с оксижен) е отворено ATM-устройството. Според полицаите кражбата е направена много професионално, не са оставени никакви следи, а по неясни причини СОТ-ът просто не се е задействал. Злосторниците очевидно са имали информация кога се зарежда с пари машината и са я атакували в деня, след като е бил зареден - в четвъртък.
Говорителят на общината в Стралджа Надя Жечева заяви, че от централата на банката въобще не разбрали, че машината е разбита и изпразнена от съдържанието си. По всяка вероятност извършителите са познавали разположението на сградата и организацията на охраната. Като се има предвид, че почти навсякъде в страната този вид сгради са еднотипни, не е трудно да се намери необходимата информация и проникването вътре не представлява трудност.
По подобен начин бяха постъпили други обирджии месец по-рано в подбалканския гр. Карлово. Посред бял ден от банкомата на централния булевард Освобождение бяха задигнати 50 000 лева. През февруари тази година бе разбит и ограбен банкомат в Ямбол. Бандитите още не са открити. В Сливенско бяха обрани две подобни устройства, удар имаше и във Видин.
При тази инвазия на подобен вид взломни кражби учудващо е, че все още не сме достигнали рекорда по скоростен демонтаж и кражба на банкомат. Той е поставен в началото на юли миналата година, в търговски център на португалската столица Лисабон. По думите на говорителя на полицията крадците са успели да демонтират и да пренесат банкомата в автомобила си и да изчезнат в неизвестна посока за по-малко от... 1 минута.
Макар и без рекорд (засега), нашите далеч по-изкусни измамници продължават с неотслабващо темпо да вършеят с подправени банкоматни карти по света. Напоследък са си харесали най-вече комшийските банкомати. Кажи-речи няма седмица, през която да се появи съобщение от белградската, македонската или гръцката полиция, за заловена група фалшификатори, неизменно с българско участие.
Последното такова съобщение бе от 30 ноември - гръцката полиция арестува трима българи, в които бяха намерени девет фалшиви кредитни карти. По сигнал за незаконна транзакция, подаден от Интерпол, гръцката полиция започнала да следи тримата българи. От камерите за охрана на една международна банка е била снета информация за самоличността на лице, което изтеглило голяма сума с чужда карта. Фалшифицирането на кредитната карта е станало, след като са снети данните от нея чрез инсталирана в банкомат микрокамера в началото на ноември.
Арестите на българи в страната на Омир напоследък стават едва ли не всекидневно. Малко преди описания случай полицията в Солун закопча отново нашенец след преследване на банда по улиците на града. Случаят нашумя, тъй като при опита си да избягат престъпниците са ранили двама полицаи. При обиск у задържания нашенец бяха открити и конфискувани 37 фалшиви карти - клонинги, и пари, изтеглени нерегламентирано от банкоматите. Конфискуван бе и луксозен автомобил, използван от бандата. При схватката с полицията съучастникът на заловения българин успя да избяга и сега го издирват. Полицията продължава да издирва и останалите членове на бандата.
Явно няма отърване за жителите на Стария континент от изпечения български измамник. Ако парите на европейския данъкоплатец случайно не бъдат източени от фондове като САПАРД, ФАР и ИСПА, ги чака изненадата от опразнените с фалшиви кредитни карти сметки. Бедата е, че според статистиката и двата способа се радват на широко приложение.
П22

Каре
Кражба с ЕмПи-3 вкара англичанин в затвора
Мъж от английския град Манчестър беше признат за виновен за използване на ЕмПи-3 устройство с цел източване на банкомати. Максуел Парсънс (41 г.)похарчил 200 000 лири от сметките на други хора, след като откраднал данните за техните карти от машини за теглене на пари на обществени места. Парсънс включвал своя ЕмПи-3 плейър в задния панел на банкомати в магазини и барове, които не са закрепени здраво за стената. Така успявал да запише звука при транзакциите с картите на клиентите през телефонната линия към банката. Тези записи след това се обработвали и превеждали от специална програма, за да се използват за клониране на картите. Звуците се записвали по време на комуникационната сесия и след обработката със софтуер получените данни се използвали за отпечатване на фалшиви карти. Съдът в Манчестър осъди Парсънс на 32 месеца затвор.
Полицаите открили измамата случайно, когато спрели Парсънс за неправилно извършен обратен завой в Лондон. Те намерили в него фалшива банкова карта и претърсили дома му в Манчестър, където открили доказателствата, с които да го изправят пред съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във