Параграф22 Weekly

§22 Анализи

С КОСМИЧЕСКИ ПРИСЪДИ ПРИКЛЮЧИ ДЕЛОТО ГАЛАКСИ

Глоби в размер от по 1500 лв. получиха 13 души, обвинени от прокуратурата в Бургас в измама по нашумялото дело Галакси.
В хода на този труден и проточил се в годините процес други двама от подсъдимите, които се признаха за виновни, получиха условни присъди. Двадесет и пет годишният варненец Ангел Кателиев бе наказан с една година лишаване от свобода при тригодишен изпитателен срок заради това, че през февруари 2001 г. на семинар на бизнес клуб Галакси в съучастие с останалите обвиняеми е извършил измама. Същата присъда получи и 23-годишната Пламена Хрусанова от Сунгурларе, представила се за мениджър в пирамидата при един от провежданите в Бургас бизнес семинари. На 9 май 2005 г. двамата подсъдими се признаха за виновни по повдигнатите обвинения и районните магистрати в Бургас одобриха подготвените споразумения с прокуратурата за прекратяване на наказателното произвоство срещу тях.
Срещу останалите 13 подсъдими от Бургас, Варна, Добрич и София процесът продължи. На подсъдимата скамейка при първоначалното гледане на делото застанаха Надежда Трифонова, Бисер Велев, Бойчо Бойчев, Петър Кунев, Едуард Задикян, Митко Чолаков, Иван Николов, Филип Василев, Пенка Добрева, Славка Златанова, Марияна Димитрова, Петко Петков и Недко Стойчев. Срещу всички тях повдигнатото обвинение бе по чл.210 ал.1 т.2 от НК.
Бизнес клуб Галакси действаше в Бургас от 1999 до 2001 година. Сбирките на пирамидата се провеждаха в малки, закътани хотелчета край морето, а участниците в срещите твърдяха след това, че събранията приличали на психосеанси. По устав всеки новопостъпил член на обществото трябвало да привлече по още трима души. На доверчивите участници било обещавано не просто да си възвърнат вложените суми, но и да получат сериозна печалба. Предпочитани били бизнесмени и едри търговци. Нерядко обаче в мрежата на бизнес обществото попадали и безработни, които вземали пари назаем, за да се включат в печелившата структура. Пирамидата бе разбита през месец април 2001 г. след серия полицейски акции на територията на Бургас и Бургаски регион. Материалите по делото срещу организаторите на финансовата пирамида заеха 17 тома.
Бизнес клуб Галакси е наследник на две още по-скандални пирамиди, действали на територията на страната - Бизнес клуб Спейс и сдружението с нестопанска цел Бизнес общество ПАУЪР НЕТ. И трите сдружения се появиха и действаха между 1999 и 2001 година.
Бизнес клуб Спейс постепенно припокри дейността на сдружение Бизнес клуб Галакси, което от своя страна работеше паралелно с Бизнес клуб Пауър Нет. Начинът на действие на сдруженията е еднотипен и следва строго изградена структура и модел. За периода от 27 февруари 2000 г. до 4 февруари 2001 г. Надежда Трифонова, една от основните обвиняеми, се е представяла за маркетинг-мениджър на сдруженията Бизнес клуб Спейс, а след това и Бизнес клуб Галакси.
Недко Стойчев, другият от обвиняемите, също се е легитимирал като координатор за Бургаска област на финансовата пирамида Галакси. Двамата започнали съвместно да популяризират дейноста на Бизнес клуба и правили презентации в елитни заведения в Бургас и по Черноморието. Срещу сумата от 20 до 50 лв. те включвали хората в организираните от тях семинари, където им разяснявали условията и начините за осъществяването на бизнес и бизнес контакти в рамките на Галакси. Хората, с които се провеждали предварителни разговори по време на тези семинари, били определяни и привличани според финансовите им възможности. Срещите се провеждали в предварително наети от бургаската фирма АтласЕООД зали в бургаските хотели Космос и Парк. Достъпът до конферентната зала е бил ограничен само за гости на семинара с предварително заплатени покани. Самият семинар проточил се в три части - две лекции и индивидуален разговор. Започвал около 13 часа и приключвал около 19 часа.
В края на първата лекция задължително присъстващите гости подписвали декларация, че ще пазят в тайна дейноста на клуба и няма да разгласяват модела на работа. Във втората част на обучителния семинар гостите научавали, че ако поканят нов човек и той стане партньор на клуба, ще получат дивидент за това. В рамките на година те можели да спечелят до 24 000 щ. долара. За да се стигне дотам обаче, всеки трябвало да инвестира 1900 щ. долара. Тогава гостите подписвали и декларации за членство.
След приключване на втората част от семинара мениджърите давали кратка почивка, размествали столовете и масите в залата и започвали индивидуалните разговори с всеки един от гостите. Финансовата инвестиция следвало да бъде внесена още същата вечер. В случай че новопоканените не разполагали с необходимата сума, се допускал компромис да внесат колкото имат и после да довнесат остатъка. След получаване на цялата сума поканеният ставал кандидат-бизнесмен и трябвало да работи за създаване на своя собствена структура, т.е. да привлича нови хора.
Бизнес клуб Галакси, респ. Спейс и Пауър Нет, следват класическия модел на пирамидалните структури, който е в основата на всяка мултилевъл маркетинг компания. Първата и незабавна стъпка, както бе казано, била внасянето на сумата от 1900 щ. долара. Тя се предавала на маркетинг-мениджъра, който я разпределял, както следва: 350 долара за кандидат-бизнесмена (поканващия), 550 долара за бизнесмена, 200 щ. долара за маркетинг-мениджъра и 800 долара за горните нива - директорите на клуба. В момента, в който лицето Х внася цялата сума, автоматично то ставало член на клуба и получавало правото да кани други членове, да бъде обучавано и да расте от степен в степен, при спазване на строго определена схема.
Общият брой на лицата, поканени и внесли по 1900 щ. долара в клуб Галакси, без да продължат нататък, е 85 души, сочи обвинителният акт по делото. От тях обаче не всички са подали жалби срещу въвличането им в клуба и не се чувствали въведени в заблуждение по никакъв начин. В хода на следственото дело е установено, че общата внесена сума е 137 101 щ. долара. Най-големи и добре развити били структурите на маркетинг-мениджърите Надежда Трифонова, Петко Петков, Марияна Димитрова. По-малки се оказали впоследствие структурите на Иван Димов, Бойчо Бойчев. Най-малките били тези на Митко Чолаков, Едуард Задикян. Петър Кунев и Славка Златанова били включвани в различни структури през различни периоди на време. Директори на клуба за периода, през който пирамидалната структура Галакси е действала в Бургас, преди да бъде разбита, са били Бисер Велев, Иван Николов, Филип Василев и Пенка Добрева. Директорите участвали и в разпределението на различни суми от различните структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във